Hlavní obsah

Opuštěný Brabec stále odmítá rezignaci

PRAHA

A neodstoupím! To vyhlásil ve středu odpoledne místopředseda Českomoravského fotbalového svazu Milan Brabec. Pobuřujících rozměrů nabývá celý korupční skandál. Šéf svazu Jan Obst přitom zopakoval svoji výzvu k odchodu zkompromitovaného činovníka z funkce. Ve středu se k ní připojil kompletní výkonný výbor, z jehož 13 členů většina ještě v úterý váhala.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Milan Brabec (vlevo) zatím ze své funkce odstoupit nehodlá.

Článek

Brabec setrval, ač věrohodnost přepisů hovorů, které otiskl Sport a podle nichž nabízel žižkovskému funkcionáři Horníkovi na výběr sudí k řízení utkání zachraňujícího se klubu, potvrdil šéf disciplinární komise a zmocněnec ČMFS pro styk s policií Alexander Károlyi.

"Na základě této informace zaslal Jan Obst Milanu Brabcovi dopis, ve kterém na něj opětovně apeluje, aby v zájmu českého fotbalu neprodleně odstoupil z funkce místopředsedy a člena výkonného výboru ČMFS," stálo v prohlášení, které včera rozeslal mluvčí svazu Dan Macho.

Po rozhodčích, delegátech a klubových funkcionářích zasáhla aféra i jednoho z nejvyšších představitelů svazu. Brabec sice není přímo podezřelý z korupce, sám také odmítá, že by do ní byl nějak zapojen, ale z odposlechů vyplývá, že s Horníkem obscénním způsobem domlouval obsazení zápasů Viktorie rozhodčími.

Brabec: Jde o převzetí moci

Brabec v úterý po zasedání výkonného výboru sdělil, že se mu obsah zveřejněných přepisů nezdá zcela pravdivý. Včera poslal své další, notně ofenzívně laděné vyjádření.

"Tímto prohlášením sděluji, že na současnou situaci budu včas reagovat, a to po zjištění určitých okolností, bez kterých by moje vyjádření nebylo úplné. Reakce některých členů výkonného výboru ČMFS (pánů Košťála, Lešky a Vacka) mě jen utvrzuje v tom, o co jim v této hře jde především - totiž o co nejrychlejší převzetí moci v českém fotbale. Věřím, že se již v dohledné době zhodnotí i jejich podíl a odpovědnost za současný stav v českém fotbale."

Pořádně se vyjádří ve čtvrtek

Vpodvečer podle ČTK upřesnil, že své další sdělení zveřejní ve čtvrtek. "Musím si ještě několik věcí ověřit. Ještě potřebuji nějaký čas, i když ten tlak ze všech stran na moji osobu je velký. Teď hlavně přemýšlím nad tím, co všechno mám ve svém prohlášení zveřejnit," uvedl Brabec.

Jeho rezignaci žádal Obst už na úterním výkonném výboru, ale neuspěl, přestože stejný názor vyslovili i další čtyři členové vedení svazu místopředseda Vacek a představitelé Sparty, Slavie a Příbrami Košťál, Leška a Hadraba. Zbytek třináctičlenného vedení svazu vyčkával na Károlyiho ověření. Rozhořčení Košťál, Leška a Vacek mezitím vyhlásili, že zvažují odchod z výkonného výboru. Odchod tří členů by však neznamenal pád orgánu, neboť by v něm zůstala potřebná nadpoloviční většina.

Disciplinárka už příští týden

Brabce může odvolat jen valná hromada. Tu však výkonný výbor před časem ponechal až na červnový termín, byť se po propuknutí skandálu nabízelo řešení v podobě podstatně dřívějšího termínu.

Záležitostí se hodlá zabývat Károlyiho disciplinární komise už příští týden. "Dále platí, že řešíme nejprve případy osob již obviněných z korupce, ale v případě Brabce, který je mimořádným případem vzhledem ke svojí vysoké svazové funkci, uděláme výjimku," pravil Károlyi.

Reklama