Hlavní obsah

Před ostravskou radnicí se sešly čtyři stovky fanoušků Baníku, přišel i Nohavica

Zhruba čtyři stovky fanoušků fotbalistů Baníku dnes před ostravskou radnicí "lobbovaly" za větší podporu magistrátu jejich oblíbeného fotbalového klubu. Mezi příznivce přišel také písničkář Jaromír Nohavica, bývalý reprezentant Václav Daněk i současní hráči Baníku Václav Svěrkoš s Martinem Lukešem.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Písničkář Jaromír Nohavica (druhý zprava), bývalý útočník Baníku Václav Daněk (vpravo), Martin Lukeš (vlevo), Václav Svěrkoš (uprostřed) či spolumajitel klubu Petr Šafarčík (druhý zleva) před budovou magistrátu v Ostravě.

Článek
Fotogalerie

Několik stovek fanoušků zaplnilo prostranství před budovou radnice navzdory celodennímu vytrvalému dešti, který dost dalších lidí patrně odradil. Baníkovci si na poklidném shromáždění zafandili a s Nohavicou společně zazpívali i klubovou hymnu, akci přesto monitorovala policie.

Baník se nachází v kritické finanční situaci. Dluhy po předchozím majiteli Tomáši Peterovi ještě nebyly definitivně vyčísleny, momentálně však činí přibližně 140 miliónů korun.

Nové vedení napravuje Baníku Peterou pokřivené vztahy s místní radnicí a snaží se s jejím vedením dohodnout na vstupu města do akcionářské struktury klubu, což je mimo jiné i klíčová podmínka banky pro navýšení provozního úvěru.

Banky chtějí u jednání vidět město

Ve hře je především varianta, že by Ostrava mohla do svého vlastnictví získat stadión Bazaly. Podle primátora Petra Kajnara by se tím už ve středu měli na pracovním zastupitelstvu zabývat zastupitelé. "Tyhle věci jsou nakonec finančně nákladné a musí to být skutečně dobře projednáno. Čas na diskuzi v téhle chvíli není velký, protože fotbalový klub Baník je v jakési finanční tísni a potřebuje jednat s bankami a ty banky by u toho rády viděly město," řekl Kajnar.

Kapitálový vstup města do klubu by zastupitelstvo mělo projednávat příští středu 26. října. "Věřím, že Ostrava jednou bude mít plnohodnotný fotbalový stadión a dovedu si představit, že se na tom bude podílet, ale určitě to není otázka příštího roku," uvedl Kajnar.

Podle Daňka se právě provozování stadionu městem jako spolupráce nabízí. "Je to takhle nastaveno v drtivé většině českých klubů, ale i v zahraničí. Bylo by dobře, kdyby stejný systém fungoval také v Ostravě," řekl Daněk, který je zároveň předsedou občanského sdružení Baník Baníku.

Reklama