Hlavní obsah

Ve fotbalové korupční kauze mezi Olomoucí a Bohemians se objevilo nové zásadní tvrzení

Olomouc
Aktualizováno

Nové zásadní tvrzení se objevilo ve středu u Okresního soudu v Olomouci, který se začal po roce znovu zabývat fotbalovou korupční kauzou mezi olomouckou Sigmou a FK Bohemians Praha. Spočívá v tom, že olomoucký klub měl mít černý fond, z něhož mohl být poskytnut úplatek, o nějž v případu jde. Jednání i proto bylo odročeno na 9. listopadu.

Foto: Petr Marek, Právo

Případ údajné fotbalové korupce před soudem. Zleva bývalý prezident střížkovských Bohemians Karel Kapr, tehdejší hráči Bohemians David Zoubek a Miroslav Obermajer a brankář Olomouce Petr Drobisz.

Článek

Obžalobě z podplácení čelí gólman Sigmy Petr Drobisz, z přijímání úplatku pak někdejší hráči střížkovského klubu Miroslav Obermajer, David Zoubek a prezident Bohemians Praha Karel Kapr. Ten aféru rozpoutal předloni v březnu, kdy obvinil Drobisze, že v květnu 2009 před ligovým zápasem Bohemians s Olomoucí nabídl jeho hráčům úplatek 300 tisíc korun. Pokus o uplácení ale oznámil policii až po několika měsících.

Sigma si tehdy díky výhře 3:0 zajistila účast v pohárové Evropě. Letos se tam probojovala také, ale UEFA ji kvůli této kauze z Evropské ligy vyřadila.

Okresní soud (OS) už loni v říjnu všechny aktéry obžaloby zprostil, ač konstatoval, že se skutečně uplácelo. Neprokázal však, že by se na korupčním jednání podíleli právě obžalovaní. Krajský soud (KS) mu na základě odvolání státního zástupce případ vrátil s požadavkem na doplnění dokazování.

Vytváří Kubíček důkazy?

Klíčová v případě prvního verdiktu OS byla tajně pořízená nahrávka rozhovoru bývalého ředitele Sigmy Jiřího Kubíčka s klubovým pokladníkem Ladislavem Římským, který Kubíčkovi uplácení potvrzuje. A právě Kubíček den před obnovením procesu státnímu zástupci zaslal nové informace, týkající se přestupu někdejšího hráče Sigmy Radima Kučery, nyní vedoucího hanáckého týmu, z roku 2005 do německého Biefeldu, na který si Kučera sám přispěl. „Peníze od Kučery na klubový účet nepřišly, ač mi bylo ekonomickým ředitelem Jaromírem Gajdou tvrzeno, že se tak stalo. Proto mohly být použity k úplatku," četl soudce Aleš Vašků z dokumentu zaslaného Kubíčkem žalobci.

„Je to naprostý nesmysl. Na příštím jednání průkazně doložíme, že všechno proběhlo zákonným způsobem a tím ukážeme, jak Kubíček vytváří důkazy. Na vážnosti by tak měla ztratit mimo jiné především tajná nahrávka s pokladníkem Římským," řekl k tomu při odchodu ze soudní síně Drobiszův advokát Petr Konečný.

Okresní soud ve středu provedl z rozhodnutí KS i doplňujícími výslechy dvou svědků. Ty však nic nového nepřinesly. Vyslechnuti znovu měli být i všichni obžalovaní, ale ti využili svého práva a nevypovídali. Všichni kromě Kapra navíc OS požádali, aby jednání v listopadu pokračovalo za jejich nepřítomnosti a soudce Vašků to akceptoval.

Reklama

Související témata: