Hlavní obsah

FOTBAL: Plzeňský kouč Vrba věří, že tým smůlu protrhne už v Izraeli

Plzeň

Jasně že ho další bodová ztráta naštvala. Plzeňský trenér Pavel Vrba těžko skousával, že jeho mužstvo s vedoucím Jabloncem jen remizovalo, takže už ve čtvrtém ligovém zápase po sobě nepoznal, jak chutná vítězství. Vše by ale chtěl s týmem napravit už ve čtvrtečním zápase Evropské ligy v Tel Avivu proti Hapoelu. Věří, že smůlu konečně protrhnou.

Foto: Petr Eret, ČTK

Ustaraný trenér Plzně Pavel Vrba po remíze s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Na rozdíl od předchozích zápasů se Slováckem či v Příbrami, kdy jste první poločas trestuhodně prospali, jste do utkání s Jabloncem vyrukovali koncentrovaní a ofenzivně naladění od první minuty. Musel jste udělat před zápasem velkou bouřku, aby se vaši hráči tentokrát probrali?

Ale vůbec ne.  Hráči si prostě uvědomovali, o co v tomto zápase jde, diváci jim k výkonu pomohli také. Soupeř rovněž, protože hrál aktivně, což je něco úplně jiného, než když musíme permanentně dobývat protivníkův obranný val.

Aktivně jste sice od samého začátku hráli, šance si vytvářeli, nakonec jste šli i do vedení, přesto jste z konfrontace s ligovým lídrem brali jen bod. Nezdáte se ale tak nazlobený, jako po předchozích zápasech...

Jsou utkání, v nichž bodové ztráty mrzí, což byl případ našich zápasů s Brnem či Příbramí. Po výkonu, jaký jsme předvedli proti Jablonci, se ale nemáme za co stydět, i když jsme nevyhráli. S výsledkem pochopitelně spokojen nejsem, naše hra ale svou kvalitu měla.

Jenže co to je platné, když body rozdáváte pomalu na požádání. V posledních čtyřech ligových zápasech jste ani jednou nevyhráli...

Tentokrát jsem věřil, že utkání dotáhneme k vítěznému konci. Nezvládli jsme ale tři gólové situace, nevytvořili si potřebný náskok a v samém závěru o vítězství přišli.

Však jste byl po inkasované brance také extrémně naštvaný...

Dali jsme gól, vedli, takže bychom měli hrát jako většina mužstev ze zajištěné obrany. Jenže my nezvládli situaci ve středu pole, kde jsme zbytečně přišli o míč a poté inkasovali. Hlavně to mě naštvalo.

Ještě víc vás ale přece musí vytáčet šance, které si připravujete, ale na rozdíl od předchozích sezón je stereotypně zahazujete. Čím si to vysvětlujete?

To by spíše měli vysvětlit hráči.

Vy ale přece nějaké vysvětlení také máte...

Příležitosti si sice vytváříme dál, ale přestali jsme je proměňovat. Někdy proto, že chybí štěstí, jindy proto, že hráči až příliš spěchají ve snaze branku vstřelit. Proto některé situace nedohráváme až do konce, jako dřív, jindy zase naopak volíme místo střelu další zbytečnou nahrávku, jako třeba ve druhé půli Rajtoral. Jestliže ale budeme pokračovat ve stejných výkonech, jako proti Jablonci, věřím, že se vše zase obrátí v náš prospěch. Góly opět začneme střílet a na bodovém zisku se to projeví.

Nepramení střelecká mizérie i z toho, že si hráči už tolik nevěří? Nejde i o otázku psychickou?

Je to jedno s druhým... Třeba v minulé sezóně se nám vyhýbala zranění, takže jsme ji odehráli de facto ve stejné sestavě, což se na výkonech i střelecké produktivitě pochopitelně projevovalo. Letos se však od samého počátku potýkáme s až extrémní marodkou. Čišovský, Bakoš, Ďuriš, Kolář, Hanousek, Procházka, to všechno jsou hráči, kteří postupně vypadávali ze základní sestavy. Změn bylo prostě až moc, což je také důvod, proč naše výsledky nejsou takové, jako v předchozích sezónách. A když do toho přijde reprezentační přestávka, během níž nám chybí osm hráčů, problémy se kumulují. Vždyť my se nácviku různých herních situací mohli věnovat až od středy, zatímco Jablonec se na nás chystal celých čtrnáct dnů.

Narazil jste na zranění, jímž zřejmě nebude konec. V reprezentační přestávce jste přišel o Hanouska, proti Jablonci jste musel střídat Procházku. Jaký je jeho zdravotní stav? Budete ho mít k dispozici ve čtvrtečním utkání Evropské ligy v izraelském Tel Avivu?

Už v předchozím pohárovém zápase v Madridu měl svalové problémy, které se ozvaly i v minulém zápase v Příbrami. Během reprezentační přestávky se dal dohromady, jenže proti Jablonci se bolesti ozvaly znovu. Uvidíme, jak na tom do čtvrtka bude.

Jedno pozitivní zjištění ale střetnutí s Jabloncem přece jen přineslo. Do sestavy se po dlouhé absenci konečně vrátil Kolář. Jak dlouho bude trvat, než se opět objeví v základní sestavě?

U něho nejde o kondici, protože fyzicky vždy byl a i nyní je připravený dobře, ale o herní jistotu, kterou potřebuje získat zpátky. Proti Jablonci si věřil na posledních dvacet minut, ale dost možná, že v Tel Avivu se objeví v základu už od začátku.

Čtvrteční zápas proti Hapoelu pro vás bude hodně důležitý. Věříte, že po sérii ligových nezdarů zlomíte neúspěšnou sérii právě na evropské scéně?

Izraelci budou hrát podle mého doma aktivnější a otevřenější fotbal, což by nám mělo vyhovovat. Měli bychom uplatnit zkušenosti z Ligy mistrů a Evropské ligy, zápas zvládnout a před posledními třemi duely si vytvořit ve skupině takovou pozici, abychom hráli dál o jarní účast v Evropské lize.

Reklama

Související témata: