Hlavní obsah

Stoper Beneš prodloužil jabloneckou neporazitelnost a přiznal: Cítíme se hodně silní

Radek MalinaSport.czPrávo

Zářil štěstím. Šest minut zbývalo do konce ligového šlágru v Plzni, když se jablonecký obránce Vít Beneš vydal podpořit ofenzivu. Po pár vteřinách svého výpadu se skutečně dočkal centrovaného míče, který hlavou trknul do sítě a zařídil remízu 1:1. "Už nebylo na co čekat," smál se zadák Severočechů, kteří zůstali na prvním místě fotbalové ligy a už šest zápasů v řadě nenašli přemožitele.

Foto: Petr Eret, ČTK

Radost hráčů Jablonce z vyrovnání, vlevo autor gólu Vít Beneš.

Článek

Plzeň se při sobotním vzájemném utkání ujala vedení a měla i další šance. Věřil jste ještě před vaším gólovým okamžikem, že můžete ze západu Čech odvést alespoň bod?

Doufal jsem i po inkasované brance, že ještě jedna příležitost přijde. Šance jsme si vytvářeli v průběhu celého utkání.

Nakonec jste příležitost srovnat dostal právě vy. Jak jste se před brankou Plzně zjevil?

Někdy, když je nepříznivé skóre, dostanu od trenéra pokyn, abych se vysunul na hrot útoku. Tentokrát ještě trenér vyčkával. Ale já věděl, že se blíží konec. Vypíchnul jsem Kolářovi ve středu hřiště balón a vyrazil podpořit útok. První centr někdo zablokoval, druhý pokus ale Kovařík skvěle poslal na zadní tyč, kde jsem byl sám a dobře míč trefil. Plzeň pak neměla šanci vstřelit druhý gól, přestože nás na posledních pět minut zamkli v našem pokutovém území. Ale ubránili jsme se.

Usnadnil vám cestu k vyrovnání přístup domácích, kteří i za těsného vedení stále útočili?

Nepochybně. Kdyby se Plzeň po gólu stáhla před vlastní branku, měli bychom nesmírně těžkou pozici. Takhle nám svědčilo, že domácí chtějí hrát pořád fotbal.

Nicméně o ofenzivu jste se poměrně často snažili v průběhu celého zápasu. Nabádal vás trenér Kotal hodně k útočným výpadům?

Vlastně celou reprezentační přestávku jsme se na zápas v Plzni chystali. Věděli jsme, že mají ohromnou sílu dopředu, a tak do nás trenér pořád hustil, abychom jen nestáli na vlastní polovině, protože bychom si o gól koledovali a jen čekali na smrt. Až na několik situací v prvním poločase, které spíše vyplynuly z naší nervozity, jsme myslím zápas zvládli dobře.

Po remíze v Plzni se dál držíte na čele tabulky. Jak se žije fotbalovému Jablonci coby ligovému lídrovi?

Hodně uvolněně (směje se). Byli jsme na prvním místě už před reprezentační přestávkou a musím říct, že atmosféra v klubu byla a je skvělá. V týmu panuje obrovská pohoda. Cítíme se hodně silní, i když do každého zápasu jdeme s respektem. I před cestou do Plzně jsme se snažili poučit z domácích utkání s Duklou a Příbramí, která jsme nezvládli.

Už jste se střetli se Spartou i Plzní. Pražanům jste doma podlehli, na západě Čech jste vybojovali bod. Jste přesvědčený, že váš tým je silnější než dva největší rivalové?

Nechci nás srovnávat se soupeři. Sparta i Plzeň hrají v Evropské lize, Plzeň dva roky válí v domácí soutěži a hrála báječně v Lize mistrů. My každopádně chceme na prvním místě zůstat dlouho. Nejlépe do posledního kola (směje se). Nejsme v bitvě o titul úplní zelenáči. Kluci zažili boj na čele už před třemi lety, kdy skončili nakonec druzí.

Když se držíte na špičce tabulky, věříte v lepší divácké návštěvy při domácích zápasech, na nichž se většinou sejdou jen dvě tisícovky nejvěrnějších příznivců?

Musím přiznat, že třeba Plzni její fanoušky závidíme. Atmosféra při utkání byla super. Skoro jedenáct tisíc lidí. Hned by se hrálo jinak, kdyby příznivci dorazili ve stejném počtu i u nás doma. Tolik se vlastně ani nevejde, ale kdyby byl alespoň plný dům.

Reklama

Související témata: