Hlavní obsah

Odstupující Brabec vinu necítí

PRAHA

Korupční aféra má za sebou další kapitolu. Ve čtvrtek na svoji funkci ve výkonném výboru rezignoval první místopředseda fotbalového svazu Milan Brabec. Udělal tak pod tlakem výkonného výboru, který ho jednomyslně k odstoupení vyzval. Brabec v abdikačním dopise předsedovi ČMFS Janu Obstovi svůj podíl na korupčním skandálu v českém fotbale odmítl.

Článek

Po ověření autentičnosti policejních odposlechů, zveřejněných v úterním vydání deníku Sport, vyzvali všichni členové výkonného výboru Brabce k rezignaci. Trojice Vlastimil Košťál, Vladimír Leška a Jaroslav Vacek předtím ve středu oznámila, že zvažuje odchod z výkonného výboru.

Brabec sice není přímo podezřelý z korupce, nicméně z odposlechů vyplývá, že se s potrestaným žižkovským funkcionářem Ivanem Horníkem domlouval na tom, kteří rozhodčí budou zápasy Viktorie řídit.

Odstoupení po nátlaku

V úterý i ve středu ještě místopředseda ČMFS odstoupit odmítl a výzvu k rezignaci označil za mocenský boj v českém fotbale, což v tisku vyvolalo vlnu nevole. Svou rezignaci oznámil Brabec dnes. "V návaznosti na současné události v rámci ČMFS sděluji, že dnem 15. listopadu 2004 odstupuji z funkce místopředsedy a člena výkonného výboru ČMFS," napsal Brabec.

První místopředseda svazu Pavel Mokrý dnes ČTK řekl, že se Brabcovy povinnosti a kompetence rozdělí mezi něj, předsedu Obsta a třetího místopředsedu Vacka. Obst by měl zároveň po Brabcovi dočasně převzít i agendu "českého" místopředsedy.

Brabec svůj krok vysvětlil "zájmem celého českého fotbalu" a dodal, že se "v žádném případě necítí vinen v souvislosti s tzv. korupčním skandálem". "Jsem si plně vědom, že publikované rozhovory v některých částech nebyly standardní, ale v žádném případě se z mé strany nejednalo o snahu kohokoliv zvýhodnit," řekl.

Obstovi se ulehčilo

Předseda svazu Obst ve svém prohlášení napsal, že zprávu o Brabcově rezignaci "přijal s pocitem ulehčení". "Zároveň mu děkuji za to, že pochopil nezbytnost tohoto kroku pro celý český fotbal," uvedl Obst.

Brabec zároveň ve svém prohlášení naznačil, že i on se na postu předsedy komise rozhodčích v minulosti setkal s jednáním, které nebylo v souladu s fotbalovými normami. "Obšírnější vyjádření bych ale dnes dělat nechtěl. Počkám, až se celá situace trochu ztlumí," řekl ČTK.

"Rád se seznámím se všemi poznatky o nestandardním jednání konkrétních osob a skupin, se kterými se Milan Brabec v průběhu své funkce setkal," reagoval Obst. Byl by prý rád, kdyby jej Brabec kontaktoval v co možná nejbližší době.

Už dnes bude disciplinární komise svazu mimořádně rozhodovat o tom, zda s Brabcem zahájí řízení. Za provinění proti fotbalovým řádům může být potrestán zákazem výkonu všech funkcí v ČMFS až na dva roky.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice