Hlavní obsah

Sparta si stěžuje na Pučka

PRAHA

Fotbalová Sparta stále nestrávila pondělní ligovou prohru s nováčkem z Mladé Boleslavi. Pražský celek ale nehořekuje nad porážkou. Kluboví bossové jsou i s odstupem nespokojení s výkonem rozhodčího Lubomíra Pučka. Vedení ve čtvrtek zaslalo generálnímu sekretáři svazu Petru Fouskovi otevřený dopis, v němž si na Pučkovo rozhodování stěžuje.

Článek

Sparťanská výtka se opírá o několik sporných momentů, které klub doložil sestřihem z videozáznamu utkání. "Nechceme tímto zpochybňovat výsledek zápasu. Naším cílem je poukázat na zjevná a opakovaná pochybení rozhodčího, která poškodila sportovní úroveň zápasu, motivaci hráčů a v neposlední řadě také divácký dojem ze sledování zápasu," píše se v dopise, který za klub podepsal místopředseda představenstva Daniel Křetínský.

Sparta soudí, že podobné výkony v minulosti poškodily pověst rozhodčích a vyvolaly všeobecné podezření o korupčních motivech rozhodování.

Melichar chce Pučka na jednání komise

Ke třem ze čtyř sporných momentů se už v minulých dnech vyjádřil předseda komise rozhodčích Jaroslav Melichar. "Nelíbila se mi jedna věc: v zápase byly tři sporné momenty, a sudí všechny vyřešil ve prospěch jedné strany. Můžeme se sice dohadovat, zda posoudil správně Homolovo vyloučení, ale také se ptát, proč tak přísně současně neohodnotil Skálu," uvedl Melichar v úterý a doplnil, že Pučka pozve na jednání komise, které se uskuteční v úterý 16. listopadu.

Poprvé prý sudí neřídil zápas podle pravidel v 56. minutě: při nepřímém kopu uvnitř šestnáctky nestála zeď v dostatečné vzdálenosti. Pravidla předepisují 9,15 metru. "Skutečná vzdálenost činila přibližně pět metrů," namítají Letenští.

Pozdvižení minutu před koncem

Nejvíce sparťany zlobí situace z 89. minuty před rozhodujícím gólem, kdy byl podle nich Kováč sražen zezadu a měl být odpískán faul. Jenže hra pokračovala a Rojka zanedlouho rozvlnil síť. V dopise už není zmínka, že hráči, fanoušci i novináři navíc slyšeli, že se před gólem ozval hvizd píšťalky.

Puček podle Sparťanů chyboval i při Skálově ruce v nastaveném čase. "Hráč měl ruku od těla a jednalo se o naprosto jasný přestupek, který musí být potrestán pokutovým kopem," tvrdí Křetínský.

Sparťané přiznávají, že Puček chyboval i v neprospěch druhé strany. Ve třetí minutě nastaveného času prý měl odpískat úmyslnou ruku Sivoka, který by tak viděl oprávněně druhou žlutou kartu.

Vysoké a trvalé nároky

Šéf svazového sekretariátu konstatoval, že podávat stížnost na výkon rozhodčího formou otevřeného dopisu je poněkud neobvyklé, nicméně obratem ji předal komisi rozhodčích. "Předpokládám, že k tomu Sparta měla zřejmě své důvody," uvedl Fousek v prohlášení zaslaném ČTK.

V některých ohledech ale vyjádřil s Křetínským souhlas. "Zvláště v dnešní době musí být nároky na kvalitu rozhodcovství vysoké a trvalé," uvedl a upozornil, že na ligovém shromáždění v tomto týdnu již bylo odsouhlaseno, že předseda komise Jaroslav Melichar bude pozván na lednové jednání, aby zhodnotil výkony rozhodčích v podzimní části ligy a informoval o připravenosti na jarní část sezony.

Reklama

Související témata: