Hlavní obsah

V Příbrami i Slovácku se kvůli sněhu a dešti uvažovalo o odložení zápasů

Praha

Předčasný příchod zimního počasí ohrozil sobotní zápasy 12. kola první fotbalové ligy. V Příbrami i Slovácku se dokonce intenzivně řešilo, zda se kvůli sněžení a dešti vůbec bude hrát. Nakonec se však oba duely odehrály, i když za pro fotbalisty nepříznivých podmínek. Hodně práce s přípravou hřiště měli i pořadatelé v Jablonci, kam zamířila pražská Slavia.

Foto: Josef Omelka, ČTK

Hradecký obránce Tomáš Holeš (vlevo) a obránce Slovácka Jan Trousil bojují na promočeném hřišti.

Článek

V Příbrami, která hostila Baník Ostrava, se začaly objevovat první sněhové vločky až čtyři hodiny před výkopem. Postupně ale začalo sněžit stále silněji a reálná byla varianta, že hrací plocha nebude pro duel způsobilá. "Hodinu a čtvrt před zápasem ale rozhodčí řekl, že budeme hrát. Pořadatelé se tedy i za použití techniky snažili připravit plochu. Jenže co se povedlo odklidit, zase rychle sněhem zapadávalo. Během chvíle napadlo pět čísel sněhu," řekl člen tiskového oddělení příbramského klubu Zdeněk Brož.

Začátek zápasu se nakonec o zhruba deset minut posunul, jelikož organizátoři museli znovu "přelajnovat" hřiště červenou barvou, aby byly čáry viditelnější. "Nakonec se to zvládlo tak, aby se mohlo hrát," dodal Brož.

Příbram byla v komplikované situaci i proto, že před zápasem ještě neměla spuštěné vyhřívání trávníku. Pokud by to Středočeši udělali, podle Brože by kvůli předchozím vysokým teplotám svůj pažit spálili. "Vytápění by muselo být spuštěno několik dní, aby nám pomohlo. Jenže to by ohrozilo trávník," dodal Brož.

V Uherském Hradišti bylo podmáčené hřiště

V Uherském Hradišti před zápasem s Hradcem Králové zase téměř dvacet hodin hustě pršelo. Proto i tam padaly úvahy o odložení utkání. Terén byl totiž hodně podmáčený. "Měli jsme už dokonce v krizovém plánu domluvený náhradní termín. Báli jsme se zranění hráčů. Rozhodnutí jsme nakonec nechali na rozhodčím," poznamenal kouč Slovácka Svatopluk Habanec.

I na jižní Moravě sudí nakonec rozhodl o odehrání zápasu. "Nakonec se ukázalo, že rozhodnutí hrát bylo správné. Terén až tak podmáčený nebyl a ve druhém poločase přestalo pršet. Možná tím utrpěla kombinační hra. Ale utkání mělo kvalitu," dodal hradecký kouč Jiří Plíšek.

V Jablonci také měli spoustu starostí. Ale Severočeši podle svého technického ředitele klubu Vladislava Kavana už ve čtvrtek zapnuli vyhřívání trávníku, protože z předpovědi počasí tušili možné komplikace. Sníh dnes zasypal první řady na tribunách nejblíže hrací ploše, s odklízením sněhu ze hřiště prý celý den pomáhali i hráči z mládežnických týmů.

Reklama