Hlavní obsah

Vácha byl po vyloučení naštvaný: Kdybych Holka trefil loktem, už by nevstal

Dvojí rozčarování prožil v nedělním večeru liberecký záložník Lukáš Vácha při ligové bitvě na trávníku Sparty Praha. Jen vteřiny zbývaly do konce duelu, v němž se musel v dresu obhájce titulu ze severu Čech smířit už s čtvrtou ligovou prohrou, když po druhé žluté kartě mířil předčasně do sprch. „Během tří kol druhé vyloučení, to je zlé," brblal třiadvacetiletý borec, když hodnotil vystoupení své i severočeské družiny na Letné.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Liberecký záložník Lukáš Vácha (uprostřed) zápas na Letné nedohrál.

Článek

Jak těžce se vám duel na Spartě pod dojmem vyloučení hodnotí?

Je pochopitelné, že červená karta hází na můj výkon stín. Za tři týdny jsem musel předčasně ze hřiště podruhé, což je zlé.

V minulé sezóně jste nasbíral osm žlutých karet, v předminulé dokonce devět. Letos jste jich v součtu s dvěma letenskými viděl už pět a také dvě červené. Jste u rozhodčích zaškatulkovaný jako problémový hráč?

Táta mi psal, že jsem na Spartě dostal jubilejní třicátou žlutou (posteskne si). Snažím se na sobě v tomhle směru pracovat. Letos stálo v lize více kluků za čtyři žluté dříve než já. Nevím, jestli jsem ve škatulce. Spíše asi časté napomínání vyplývá z faktu, že na rozhodčí mluvím. Taky jsem trochu výbušný. Ale vážně na sobě pracuji.

Dvě červené karty během dvanácti kol jsou hodně negativní vizitkou...

V Brně v předminulém kole jsem hasil chybu spoluhráče. Na Spartě jsem nepochopil první žlutou. Hned první faul a rozhodčí mě napomíná kartou. Ptal jsem se sudího, co jsem provedl. Tvrdil, že viděl, jak jsem Holka trefil loktem. Kdybych ho skutečně napálil loktem, tak by nevstal nebo by měl tržnou ránu. A v zápise pak rozhodčí uvede, že jsem protihráče zasáhl ramenem... Tohle mě fakt mrzí. Druhá žlutá vyplynula ze hry. Šel jsem do skluzu, Venca Kadlec trochu nadskočil. Ani jsem ho netrefil, ale podle pravidel jde o nebezpečnou hru, takže karta byla jasná.

Byl jste proti Spartě s ohledem na rozdíl v tabulce extra motivovaný? Promítá se do vašeho nasazení při zápasech s týmem z Letné, že jste v minulosti hrál za Slavii?

Protivník hraje Evropskou ligu, my jsme obhájci titulu. Motivace je daná. Zda jsem byl dříve slávista se už nijak neprojevuje. To mám v srdci, ale nejde o extra motivaci.

V minulé sezóně slavil Liberec na Letné výhru 3:0. V čem je rozdíl při porovnání tehdejšího kádru vašeho mužstva s nynějším?

Hodně inkasujeme. V minulé sezóně jsme nedostali skoro žádný gól po standardce, mnohdy jsme měli i štěstí. Letos je vše jinak. Děláme chyby. Každý hráč má nějakou odpovědnost v daný moment a pokud při osobním bránění úkoly nesplníme, je zle. Trochu se v úvodu sezóny promítlo vyražení z evropských pohárů a navíc nám chybí dva klíčoví hráči loňské sestavy. Budu se opakovat, ale s Breznaníkem a Gebre Selassiem nám odešlo celkem sedmnáct vstřelených branek. Ale abychom nehovořili jen v negativech. Náš výkon na Spartě nebyl špatný. Zejména po přestávce.

Jenže jste dvakrát inkasovali po standardních situacích.

Při prvním gólu byl Jarošík úplně sám. Akci zakončil skvěle, ale je na povážnou, když pálí nekrytý a míč je vlastně na zemi. Po rohu, v našem pokutovém území... Druhá trefa přijde po míči, který propadne ke Švejdíkovi. Honza Blažek se v šatně omlouval, že jako střídající hráč střelce nepohlídal. Jenže takové chyby nás sráží. Bylo by milosrdnější, kdyby Kadlec uklidil míč po nějakém brejku, než když inkasujeme rozhodující branku ze standardky.

Na kontě máte šestnáct bodů, třetinu zápasu dosavadního ročníku jste prohráli. Je obhájce titulu z boje o první místo vyřazen ještě před polovinou soutěže?

Na vedoucí trojici týmů ztrácíme sedm bodů, před duelem na Spartě jsme měli manko jen o bod menší. Bylo by předčasné házet flintu do žita.

Reklama

Související témata: