Hlavní obsah

Disciplinární komise vynesla tresty. Sparta zaplatí za zápas v Jihlavě 60 tisíc, Vysočina 30 tisíc

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR potrestala pražskou Spartu v souvislosti s událostmi při utkání 11. kola Gambrinus ligy v Jihlavě pokutou 40 tisíc korun za opakované výtržnosti fanoušků při venkovních duelech. Letenští zároveň musejí domácímu klubu uhradit škodu přibližně 20 tisíc, která Vysočině nebyla proplacena pojišťovnou.

Bezpečnostní služba v Jihlavě kropila vodou fanoušky Sparty.

 
Článek

Jihlava zaplatí 30 tisíc za neadekvátní zásah proti letenským příznivcům. Technickému delegátovi zápasu Josefu Krohovi disciplinárka zastavila výkon funkce do konce kalendářního roku ze nepřesné informace o událostech v hledišti v zápisu o utkání.

Mluvčí Sparty Ondřej Kasík ČTK řekl, že se vedení klubu proti trestu nebude odvolávat.

Při duelu v Jihlavě před jedenácti dny došlo k potyčce hostujících příznivců s členy bezpečností služby. Ta proti sparťanům nasadila vodní dělo, přestože do té doby v sektoru nepoužili žádnou zakázanou pyrotechniku.

"Jsme rádi, že disciplinární komise vyslala jasný signál v tom smyslu, že používání vodního děla proti fanouškům na fotbalových stadionech je neadekvátní," řekl Kasík. "Tím spíš, že toto vodní dělo v Jihlavě se ocitlo v rukou příslušníka bezpečnostní služby, nikoliv člena hasičského sboru," dodal sparťanský mluvčí.

Škoda přesáhla sto tisíc korun

Letenští příznivci házeli na pořadatele různé předměty a také poškodili vnitřní zařízení toalet. Po utkání zadržela policie šest fanoušků, kteří ve vyhrazeném sektoru poškozovali oplocení a sedačky. Podle mluvčího jihlavského klubu Miroslava Fukse byla škoda předběžně vyčíslena na 120.000 korun.

Za nedostatečnou pořadatelskou službu zaplatí pokutu také druholigový klub Bohemians 1905. Vniknutí diváka do prostoru kolem hřiště při duelu s Mostem bude stát "Klokany" 10.000 korun.

Disciplinární komise zastavila na dva zápasy činnost libereckému záložníkovi Lukáši Váchovi. V duelu 12. kola na Spartě byl vyloučen po druhé žluté kartě, za což mu disciplinárka vyměřila jedno utkání, další si Vácha nezahraje kvůli čtyřem nasbíraným žlutým kartám.

Za stejné provinění mají stop na jeden zápas také jihlavský Karol Karlík, Martin Kuncl a Jiří Valenta ze Slovácka, slávista Martin Juhar a Petr Johana s Radkem Dosoudilem z Mladé Boleslavi.

Ve druhé lize nebudou nejbližší zápas hrát počtvrté napomínaní Pavel Džuban z Ústí nad Labem, David Šraga z Mostu a znojemský Ondřej Soukup. Jeho spoluhráč Muamer Avdič jednou nenastoupí kvůli vyloučení po druhé žluté kartě.

Reklama

Související témata: