Hlavní obsah

Golda zatím proti Křetínskému nevyrukoval, disciplinárka počká na závěry policie

Praha

Avizoval, že nadešel čas, aby se jeho tribunál do případu vložil. O den později však předseda Jiří Golda zařadil neutrál. Zatím. Jeho fotbalová disciplinárka totiž na čtvrtečním zasedání rozhodla, že se zatím nebude zabývat kauzou tajemné tašky, v níž majitel Sparty Daniel Křetínský údajně předal strahovskému šéfovi Miroslavu Peltovi matriály dokládající ovlivňování zápasů profesionálních soutěží. Komise si počká na závěry policejního vyšetřování.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Sparty Daniel Křetínský

Článek

Každý den je něco nového, přesto se případ nikam neposunul...

V úterý šéf Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomáš Martinec oznámil, že šéf Sparty Daniel Křetínský nepředal předsedovi Fotbalové asociace ČR Miroslavu Peltovi žádné důkazní materiály. „Nebylo tam nic, co se týká důkazů. V té tašce byly osobní věci," prohlásil Martinec.

To byla voda na mlýn Jiřího Goldy, předsedy disciplinárky. „Nadešel čas, abychom se do případu vložili my," zareagoval ve středu muž, který Peltovi vyčítá, že měl informace buď zveřejnit, nebo je předat v tichosti, aby mohla policie v klidu konat...

„Byl jsem v situaci, že o postupu rozhodl pan Křetínský. On to takhle zvolil. A já mu nechci říkat, jak měl postupovat. V prostředí fotbalu se prostě necítil komfortně a spouštěcím mechanismem byl i neuspokojivý výkon rozhodčího v utkání v Plzni," brání se této kritice Pelta.

Komise ohlídá, zda případ nepoškodil český fotbal

Ve čtvrtek nastal prozatímní smír. „S ohledem na vyjádření ředitele protikorupční policie pana Martince a zároveň na to, že předseda asociace Miroslav Pelta opětovně potvrdil, že informace, které obdržel od pana Křetínského, jsou natolik závažné, že bylo potřeba se obrátit na policii, rozhodla disciplinární komise zatím počkat na výsledek práce policie," oznámil Golda po řádném zasedání komise.

„Chtěl bych ale zdůraznit, že tento případ určitě nenecháme vytratit do ztracena. Buď se potvrdí, že došlo k nekalému ovlivňování soutěží a aktéři budou potrestáni, nebo bublina splaskne, a pak je potřeba odpovědět na otázku, kdo a za jakým účelem celou záležitost inicioval a zda to nepoškodilo český fotbal," varoval Golda letenského bosse.

Situace je vážná, tvrdil Křetínský

„Sparta má mimořádné obavy z posledního vývoje v českém fotbalovém prostředí, zejména v oblasti profesionálních soutěží. Současnou situaci považuji za velmi vážnou a hlavně systémovou," tvrdil Křetínský s dovětkem, že Peltovi předal konkrétní informace, které klub má v tomto ohledu k dispozici.

„Postavil jsem se k tomu čelem. Pokud to vzešlo od člověka, který je nejen majitelem Sparty, ale má obecně postavení i v byznysu, tak jsem chtěl, aby to nezapadlo. A nikdo jiný než policie nemůže jeho informace buď potvrdit, nebo vyvrátit," stojí si za svým Pelta.

Reklama