Hlavní obsah

První vlaštovka z Křetínského kabely? FAČR šetří podezřelý zápas, indicie ukazují na jih Čech

Praha
Aktualizováno

Český fotbal se zřejmě řítí do další velké aféry. Fotbalová asociace ČR (FAČR) v pátek obdržela informace které se týkají údajného ovlivnění prvoligového zápasu v minulé sezóně. V pondělí operativně zasedne disciplinární komise, která případ začne šetřit. Podle důvěrných zdrojů Práva a Sport.cz, které si nepřejí být jmenovány, ukazují indicie na jih Čech.

Foto: ČMFS

Předseda fotbalové disciplinárky Jiří Golda.

Článek

O svolání mimořádného zasedání disciplinární komise informovala asociace v sobotu na svém webu. Neuvedla ale, které utkání mělo být ovlivněno, ani to, od koho dokumenty pocházejí.

Alespoň trochu světla do informační mlhy vneslo pátrání redaktorů Práva a Sport.cz. Ani z indicií dobře informovaných zdrojů ale není jasné, zda mělo být ovlivněno utkání Českých Budějovic, či jde o jihočeského rozhodčího, který se měl ovlivnění loňského zápasu dopustit.

Dopisy, informující o údajném ovlivnění zápasu, se dostaly k předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi a předsedovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi v pátek vpodvečer a vedení asociace dokumenty poukazující na nekalé praktiky na prvoligové scéně ihned předala policii. "Informace jsou závažné. Zatím nemohu být konkrétnější, protože nejprve chci se vším seznámit mé kolegy v komisi. Věci se začneme věnovat neprodleně a v pondělí po našem zasedání mohou říci víc," uvedl v sobotu pro ČTK Golda.

Disciplinárka již na pondělí svolala mimořádnou tiskovou konferenci, jejíž průběh budete moci od 16 hodin sledovat v přímém přenosu na Sport.cz.

Souvislost s informacemi od Křetínského?

Golda naznačil, že věc má zřejmě přímou souvislost s událostmi z posledních týdnů, kdy šéf pražské Sparty Daniel Křetínský v polovině září předal Peltovi informace, které měly poukazovat právě na ovlivňování prvoligových zápasů. "Ano, nejnovější dokumenty, týkající se ovlivnění zápasu, zapadají do kontextu událostí posledních týdnů," řekl Golda.

Pelta Křetínského podněty v září obratem nasměroval k policii. Ředitel protikorupční policie Tomáš Martinec v týdnu však uvedl, že Křetínský Peltovi žádné konkrétní důkazy nepředal.

Disciplinární komise zatím věc šetřit nezačala. Golda ve čtvrtek řekl, že komise počká na závěry policejního vyšetřování.

Materiály, které FAČR v pátek obdržela, však do kauzy podle všeho vnesou nový rozměr, protože komise se už může opřít o konkrétní dokumenty. Od Křetínského a Pelty se totiž zatím nic nedozvěděla.

Reklama