Hlavní obsah

Udal korupci, ale sám hraje automaty a pije, tvrdí Damková o nezvěstném Adámkovi. Ten prý přijal úplatek 200 tisíc

Praha

V českém fotbale zřejmě hoří vnitřní boj a důsledkem jsou korupční kauzy, které jím zmítají. Nasvědčují tomu i odpovědi šéfky rozhodčích Dagmar Damkové. V exkluzivním rozhovoru Právu přiznala, že je i zastrašovaná.

Foto: Fotobanka Profimedia

Dagmar Damková.

Článek

Už jste se spojila s rozhodčím Tomášem Adámkem, který poslal předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi a šéfovi disciplinárky Jiřímu Goldovi notářsky ověřenou výpověď nasvědčující, že v nejvyšší soutěži došlo v minulé sezóně k ovlivnění zápasu?

Samozřejmě jsem mu volala, ale telefon má nedostupný.

Tušíte, kde je?

Vůbec ne, ale myslím si, že některé osoby určitě dobře vědí, nejen kde je, ale také proč to sepsal.

Takže pomsta za přeřazení do mládežnických soutěží?

To si nemyslím. Beru to tak, že za ním někdo přišel, něco mu nabídl a on to sepsal... Víte, Adámek podle mých informací nepracuje a živí se fotbalem. A on je rozdíl, dostat sedmnáct tisíc korun za prvoligový zápas a tisícovku za dorostenecký. O to snazší bylo na něj zatlačit. Navíc jsem se dozvěděla, že hraje automaty a pije. To asi něco stojí. Logicky si neumím vysvětlit, že by s takovým oznámením - a stále slyším, že je závažné - přišel po půl roce.

Vy jste s ním na komisi nemluvili o zápasech, kvůli nimž byl přeřazen k mládeži nebo dostal stop na několik utkání?

Hovořili jsme s ním letos několikrát a pokaždé jsem se ho ptala, proč udělal takové chyby, jak si je vysvětluje. Pokaždé odpověděl, že měl blbej den. A najednou si vzpomněl, co bylo příčinou. Divné...

Adámek prý přiznal, že za výhru Plzně dostal 200 tisíc
Rozhodčí Tomáš Adámek se podle serveru Aktuálně.cz v dopise zástupcům FAČR přiznal, že přijal 200 tisíc korun za ovlivnění březnového zápasu Jablonec - Plzeň (0:2) v minulém ligovém ročníku.
Dva na sobě nezávislé zdroje údajně sdělily, že peníze sudímu nabídl a posléze i předal někdejší funkcionář Čáslavi či Táborska Martin Svoboda. Ten prý Adámka nejprve kontaktoval telefonicky a domluvili se na schůzce. Na ní sudí souhlasil, že za 200 tisíc korun pomůže Plzni k vítězství. Viktoria nakonec vyhrála 2:0 a výkon sudího prošel bez povšimnutí. Jablonec si na něj nestěžoval.
Svoboda obvinění odmítá. "V té době jsem byl zaměstnancem Sezimova Ústí (nyní Táborsko) a hleděl jsem si jen druhé ligy," řekl v rozhovoru pro idnes.cz. "Pořád se mluví o nějakém Adámkově dopisu, který zřejmě existuje, protože to potvrdila fotbalová asociace. Tak ať mi ho někdo ukáže a vyjádřím se. Já ale ten dopis neviděl a všechny ty spekulace kolem mojí osoby mě už otravují," dodal muž, kterému se ve fotbalovém zákulisí přezdívá "Chřestýš". Jakékoliv napojení na Viktorii Plzeň popírá. "A jistě si dovedete představit, jak bych asi teď sháněl práci ve fotbale, když se kolem mě rojí všechny ty zaručené informace, které nejsou ničím podložené," řekl Svoboda.

Adámek měl spoustu problémů, nenapadlo vás, že za tím může být i něco jiného, než blbý den?

To mě napadlo až později. Bylo mi podezřelé, že si měnil přátelské zápasy a výsledky těch, které řídil, pak byly podivné. Na letním semináři jsem mu řekla, že má poslední šanci. Visel nad ním varovný ukazováček a věděl, že je prvním kandidátem na vyřazení z listiny rozhodčích. Místo změny jeho přístupu přišel podzimní zápas Českých Budějovic se Slováckem, za který byl přeřazen na neurčitou dobu. V zimě nejspíš v profesionálním fotbale skončí.

Nemáte podezření na další rozhodčí?

To ne, neměla jsem ho zpočátku ani na Adámka. Věřím jim. Mám v gesci třiašedesát sudích. Každý je jiný, ale ruku do ohně bych za ně nedala.

Chystáte nějaké změny mezi sudími?

Něco mám v hlavě, ale to realizuju až po podzimu. Nezávisle na disciplinárce a probíhajícím kauzám. Vyřídím si to po své linii.

Zpět ještě k Adámkovi. Vy jste naznačila, že existují lidé, kteří vědí, kde je a proč výpověď sepsal. Prozradíte jména?

To ne, ale... Podle mě to všechno zlo pochází z Moravy. Problémy byly se sudím Býmou, který je dokonce ve vazbě, pak s Lakomým, jenž měl ovlivnit dorostenecký zápas, policie mu to ale neprokázala. Adámek je také z Moravy. Tam jsou propojení současní i bývalí sudí i bývalí členové komise rozhodčích. A kontakty na Moravu mají i Moravané v Praze.

Můžete to objasnit?

To je jednoduché. Sparta si stěžovala na výkon rozhodčího Ardeleána, který je ze západu Čech, v sobotním utkání v Mladé Boleslavi. A Spartu vedou lidé původem z Moravy.

Nepřeháníte svoje dedukce?

Ne, když si dám věci a souvislosti dohromady. Prostě mi to tak vychází.

Ale mluví se i o tom, že původcem problémů ve fotbale je váš přítel, západočeský fotbalový šéf a člen výkonného výboru Roman Berbr. Může to být komplot proti němu?

Takhle o tom nepřemýšlím. Ať si o něm říkají, co chtějí. Já Romana znám dobře a co se o něm povídá, není pravda. Fotbalu rozumí a dělá pro něj hodně.

Neříkáte si, jestli tohle máte zapotřebí?

Někdy ano. Ale naučila jsem se věřit sobě, svým blízkým a pár kamarádům. Ti mi dávají sílu. Nejsem člověk, který se vzdává a utíká, i když mě zastrašují. Nevím, kam až jsou schopní zajít, ale já neuteču.

To je dost silné vyjádření. Řeknete, kdo vás zastrašuje?

To opravdu ne. Ale kdo zná zákulisí fotbalu, ví o čem nebo o kom mluvím. A lze to vytušit i z mých odpovědí.

Reklama