Hlavní obsah

Poborský zařídil výhru Sparty

Pět dnů po šokující ligové prohře s Mladou Boleslaví se do vítězného sedla vrátili fotbalisté pražské Sparty. V utkání 13. kola první ligy vyhráli v Brně 1:0, vítěznou trefu zařídil kapitán Karel Poborský. Brňané už osm zápasů za sebou nevyhráli a nedařilo se souběžně na politické frontě ani jejich trenérovi Karlu Jarůškovi. Ten ve druhém kole voleb přišel o křeslo senátora.

Článek

Sparta sice měla takřka v celém úvodním poločasu územní převahu, její tlak ale postrádal přesnost v koncovce. Brňané vsadili na jistotu v defenzivě, svou hru ale zpestřovali častými pokusy o rychlé protiútoky. Hlavní síla Sparty byla na pravé straně hřiště, kde zakládal útočné akce Poborský, který mnohokrát zamotal hlavu brněnskému obránci Šustrovi.

Už ve druhé minutě se po jeho akci dostal míč přes Zelenku k Junovi, situaci ale zachránil brankář Václavík. O čtyři minuty později těsně před hranicí trestného území Šustr srazil Juna, ale trestný kop zatočil Čech pouze nad brněnskou branku.

Brňané hrozili Trousilem

Domácí se k vážnějším protiútokům začali osmělovat až po dvaceti minutách. Blažkovu pozornost pak vyzkoušel aktivní Černý, jehož tečovaná střela mířila pouze do náruče brankáře Sparty. Slibně vypadala ve 25. minutě akce hostů po ose Zelenka, Poborský, avšak zpětnou přihrávku na Zelenku vystihl obránce Křivánek a nebezpečí zažehnal razantním odkopem. Z následného rohového kopu hlavičkoval Voříšek nad.

Brňané zahrozili dvakrát po půlhodině hry. Nejdříve Černý rozehrál trestný kop z levé strany a Trousil trefil z boku tyč. O čtyři minuty později Černý podobnou situaci rozehrál zleva a Trousilovu hlavičku Blažek s námahou vyrazil. Vzápětí se sparťanský gólman nedostal k centrovanému míči a nebezpečí hasil odkopem obránce Kováč.

Sparta si výhru pohlídala

Svoji převahu Sparta zúročila až po změně stran. V 54. minutě si Zelenka narazil míč s Junem, jenž našel volného Poborského a jeho střela prolétla pod tělem brankáře Václavíka do sítě. Na změnu skóre zareagovali trenéři na obou stranách a vyměnili útočné hroty. V brněnském dresu se objevili od 59. minuty Pavel Mezlík se Švancarou, trenér Sparty Straka poslal místo Juna ve stejném okamžiku Medunu.

Obraz hry se ale navzdory změnám příliš nezměnil. Sparta hrála aktivněji a Brňané se probrali k většímu odporu až v závěrečných dvaceti minutách, kdy se dostal do dvou šancí Mezlík. Po Balážově centru mířila jeho nedůrazná střela hlavou vedle, o chvíli později obešel Petráše, ale šanci Brňanů na vyrovnání zmařil včasným vyběhnutím Blažek. Další dvě možnosti k vyrovnání nevyužil Večeřa, ale Blažek i jeho pokusy zneškodnil.

Reklama

Související témata: