Hlavní obsah

Piták chtěl trefu směnit za body: Vyždímali jsme se, v deseti Boleslav přehrávali, ale nestačilo to

Radek MalinaSport.czPrávo

Jedenáct zápasů čekal na první trefu sezóny jablonecký záložník Karel Piták. Byť jsou Severočeši nejlépe střílejícím týmem soutěže, jejich kapitán se nemohl prosadit. Uspěl až proti Mladé Boleslavi v sobotu večer. Jenže mnoho radosti si neužil. Všechny body v pestré řeži na severu Čech sebrali hosté (2:3). „Minimálně jeden jsme si rozhodně zasloužili. Klidně bych tu svoji branku směnil," posteskl si Piták.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký kapitán Karel Piták uniká před boleslavským Lukašem Magerou.

Článek

Od dvaadvacáté minuty souboje s Mladou Boleslaví jste hráli v deseti, do sprch musel předčasně brankář Špit za faul na Nešpora. Šlo o rozhodující okamžik zápasu?

Nepochybně. Šlo o klíčový okamžik. Hrát v deseti sedmdesát minut je moc těžké. Přitom jsme začali docela dobře, v poli jsme měli dobré věci. Pak ale přišla zbytečná chyba a po druhém gólu byla naše situace fakt špatná.

Je hodně složité za stavu 0:2 a ještě v oslabení nerezignovat na další průběh zápasu?

Ještě před vyloučením přišel zásah do obrany, kdy se zranil Eliáš. Po vyloučení Špita musel ze hry Kopic, k tomu inkasovaný gól z penalty. Chvíli trvalo, než si všechno sedlo. Museli jsme si rozebrat prostor, zvyknout si na jiné rozestavení. Deset minut po druhém gólu bylo kritických. Ale pak už to bylo dobré.

Byl brankář Michal Špit hodně zdrcený, jak zápas ovlivnil?

Samozřejmě ho vyloučení mrzelo. Ale dostal těžký balón, ještě uklouznul. To se prostě stává. Michal to zvládne. Musíme dát hlavu nahoru a získat body příště v Olomouci.

Když jste ve 42. minutě skóroval, výkon jabloneckého týmu se zvedl. Nastartovala vaše trefa spoluhráče hodně?

Myslím, že od kontaktního gólu jsme hráli i v deseti vyrovnanou partii. V solidním výkonu jsme pokračovali také v druhém poločase. Minimálně bod jsme si zasloužili. Měli jsme šance, abychom ho urvali, ale efektivita nebyla dostačující.

Ulevilo se vám hodně, že vaše čekání na gól skončilo a konečně jste skóroval?

Ano. Dal jsem si na čas. Ale musím říct, že tentokrát bych branku raději vyměnil za bod. Výjimečně jsme si prohodili úlohy s Davidem Lafatou, jemuž většinou přihrávám do šancí. Tentokrát mi poslal krásný centr on. Mně stačilo míč jen trknout na branku.

Jak moc vás překvapili fanoušci, kteří vám po zápase i přes prohru tleskali?

Je pravda, že se něco takového moc často nestává. Není obvyklé, aby vám lidé po prohře na domácím stadiónu tleskali. Ale asi viděli, že jsme se vyždímali a do posledních vteřin bojovali ze všech sil o vyrovnání.

Nečekali jste, že Boleslavští přeci jen při těsném vedení a početní převaze budou chtít zápas rozhodnout a alespoň trochu se budou snažit útočit? Nebo jste byli nachystaní na variantu, kdy na jakoukoliv konstruktivní hru zcela rezignují, jak učinili?

Soupeř byl zcela pasivní už po druhém vstřeleném gólu. Bez snahy hrát dokončili už první poločas. Takže jsme byli připravení, že ve stejném duchu budou pokračovat. Chvílemi jsme je přehrávali i v deseti. Bohužel to ale nestačilo, ač šancí bylo dostatek. Fakt jsme se vyždímali. Já měl další příležitost, jednou skončil balón na tyčce branky soupeře, pak Kyselovu hlavičku zázračně vykopl Miller z brankové čáry. Musíme si dát do hlavy nikoliv výsledek, ale výkon, který byl fakt dobrý.

Reklama

Související témata: