Hlavní obsah

Nevěříme Křetínskému, FAČR, sudím ani celému českému fotbalu, shodli se fanoušci

Praha

Český fotbal rozhodně není věcí důvěryhodnou, shodli se v marketingovém průzkumu společnosti STEM/MARK fanoušci. Situace se každým rokem zhoršuje, nepomohlo ani zvolení nového předsedy fotbalového svazu Miroslava Pelty, který byl v minulosti zapleten do korupční aféry. Ty negativně ovlivňují náhled na českou fotbalovou scénu i v současnosti, zejména z aféry Křetínského „kožená brašna“ jsou fanoušci znechucení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Majitel Sparty Daniel Křetínský

Článek

Když fotbalisté a fotbaloví funkcionáři naříkají, že do ochozů stadiónů chodí oproti ostatním fotbalovým zemím jen zlomek návštěvníků, mohli by zapřemýšlet, proč tomu tak je. Čeští fanoušci nevěří, že je český fotbal „čistý". Korupcemi prolezlá domácí fotbalová scéna diváka nebaví, není totiž důvěryhodná. Myslí si to celých 83 % fanoušků a běžné mužské populace. Číslo se přitom stále zvyšuje, v loňském roce bylo o 11 % nižší.

Tuzemskou scénou v současnosti otřásá jeden výbuch za druhým. Nejdříve kauza „kožená brašna", kterou rozpoutal šéf Sparty Daniel Křetínský, poté dva uplacení rozhodčí, jejichž udání pravděpodobně s Křetínského kauzou souvisí. K tomu navíc pravomocné odsouzení místopředsedy FAČR Dalibora Kučery. To vše podle 4/5 fanoušků český fotbal poškodilo.

Korupční aféra je však českou veřejností hojně sledovaná, vůbec o ni neslyšelo pouze 13 % respondentů. Primárně kauzu veřejnost vnímá jako zákulisní boj o moc v českém fotbale, myslí si to 84 % dotazovaných. Devět z deseti fanoušků se pak domnívá, že se nejedná o osamocenou kauzu, ale že má korupce v českém fotbale dlouhodobý charakter.

Ze zainteresovaných stran lidé věří pouze policii (75 %). Naopak nedůvěra panuje ohledně všech fotbalových činovníků: vůči Danielu Křetínskému (nevěří 73%), ani vedení FAČR (69%), ani sudím, kteří se k přijetí úplatku přiznali (60%).

Komu věříte v kauze "kožená brašna"?
Danielu Křetínskému
14,1 %
Miroslavu Peltovi
1,1 %
Tomáši Paclíkovi
21,3 %
Policii
4,1 %
Nikomu
58,1 %
Kauzu vůbec neznám
1,3 %
Celkem hlasovalo 7494 čtenářů.

Reklama