Hlavní obsah

Naše vztahy s Paclíkem jsou vlažnější, říká předseda FAČR Pelta o plzeňském šéfovi

Praha

Patří bezpochyby k nejzkušenějším českým sportovním funkcionářům. Loni 17. listopadu byl Miroslav Pelta (48) zvolen předsedou FAČR, takže má za sebou rok na mimořádně sledovaném postu. Po dvanácti měsících svého panování kvituje úspěchy českého fotbalu na klubové scéně, avšak rád by viděl národní tým hrát lépe. V poslední době mu také přidělává vrásky korupční kauza, kterou odstartovala "Křetínského taška".

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta

Článek

Jak se ohlížíte za dvanácti měsíci šéfování českému fotbalu?

Je to ohromná starost. Časově velice náročná, ale zároveň vysoce prestižní záležitost. Spousta věcí se povedla, realizace dalších nás čeká, ale jsou tu i problémy, které se vyřešit nepovedlo. Bohužel se objevila i další korupční kauza. Takže to ohlédnutí není úplně příjemné.

Takže vám rok v nejvyšší fotbalové funkci nepřinesl uspokojení?

Snad každý, kdo se pohybuje jako funkcionář ve sportovním prostředí, považuje za vrchol vést ten svůj sport jako předseda. To je i můj případ. Jsem ctižádostivý člověk, který si klade vysoké cíle. Chtěl jsem pracovat u reprezentace, což se mi podařilo v roce 1996, kdy jsme skončili stříbrní na evropském šampionátu. Toužil jsem a toužím vyhrát ligu s Jabloncem a zahrát si skupinu Ligy mistrů nebo Evropské ligy, což se mi zatím nepovedlo. Ale tou nejvyšší poctou je vést český fotbal. Takže v tomto ohledu jsem spokojený.

Přestože fotbal provází tolik problémů?

I přesto. Já se nechovám jako prezident, který rozděluje úkoly, ale spíš jako sekretář a manažer. Od rána do večera řeším věci, které bych nejspíš řešit neměl, ale tím, že tomu chci dát nějakou tvář a obsah, supluju i další funkce. Většinu věcí chci mít pod kontrolou.

Co považujete za zatím největší úspěchy ve funkci?

Řízení fotbalu je třeba rozdělit na sportovní a ekonomickou část. Pokud jde o tu sportovní, tak reprezentace hrála čtvrtfinále mistrovství Evropy, získali jsme pořadatelství evropského šampionátu jednadvacítek, ale to není moje zásluha. Z té druhé oblasti to je kromě 300 miliónů korun pro fotbal ze šampionátu v Polsku také prodloužení smluv s významnými partnery a výrazný nárůst finanční podpory z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Mluví se o tom, že chcete iniciovat přestavbu strahovského sídla asociace, převzít stadión Evžena Rošického a k němu náležející pozemky. Kdo to zaplatí?

O převzetí zmíněného majetku jednáme s ČSTV, protože tu chceme vytvořit důstojné prostředí a oživit společně s atlety chátrající stadión, který zatím jen prodělával. Na to dostaneme peníze především z FIFA a UEFA. Tyhle prostředky dostávají od obou organizací národní asociace jako podíl ze zisků a jsou směrovány na konkrétní projekty.

O úspěších se hovoří hezky, ale co problémy? Co se vám nepodařilo realizovat ze slibů, které jste dal po své volbě?

Myslel jsem si, že do roka vyřeším kauzu Bohemians. Podnikl jsem hodně kroků, ale v tom procesu běží už tolik žalob a vztahy jsou tak vyhrocené, že to rychleji nejde a vykonavatelnost rozhodnutí je velice složitá. Bez vstřícných kroků zúčastněných stran to nepůjde vyřešit asi nikdy a nijak. Věřím ale, že se mi podaří do konce volebního období tuto záležitost uzavřít.

Nepříjemných věcí je ale mnohem víc. Policie například řeší další úplatkářskou kauzu...

První kroky udělala i naše disciplinárka, ale celá věc je natolik závažná, že se ještě nějaký čas potáhne. Z mého pohledu je to největší problém, který musím řešit.

Kolikrát jste už litoval, že jste funkci vzal?

Občas takové chvíle skutečně přijdou. V tom koloběhu nekonečných jednání o všem možném nemám čas na rodinu. Jablonec řeším za pochodu a vidím ho málo. Ani si nevzpomenu, kdy jsem byl za hráči v kabině. V podstatě už jen sháním peníze. Přitom je to moje dítě, které mě svými úspěchy dobíjí. Co mě ale nejvíc ničí, je zjištění, že si fotbal sám dělá spoustu zbytečných problémů. Ale já jsem bojovník a nevzdám to.

Řídit asociaci je složitější než šéfovat klubu?

Po ekonomické stránce je to jednodušší, ale přebíjejí to problémy, o nichž jsem hovořil. Zajistit ekonomicky klub je mnohem složitější. Proto jsem rád, že se podařilo získat alespoň nějaké finanční prostředky pro kraje a okresy, které mohou pomoci malým klubům. Chudnou ale ty větší. Podepsal se na tom především fakt, že fotbal už nemá příjmy z loterií, i když ty na něm vydělávají. To chceme změnit. Vždyť jsme jednou z mála evropských zemí, kde do sportu nejde z loterií ani koruna.

Hodně se v poslední době mluví o rozhodčích, jejich chybách, ale i podezření z korupce. Vy jste byl, tehdy ještě jen jako klubový šéf, velmi nespokojen se jmenováním Dagmar Damkové do funkce jejich šéfky. Změnil se váš vztah k ní?

Je pravda, že jsem byl proti jejímu jmenování. Ale za ten rok jsem poznal, že to je člověk na svém místě. To říkám upřímně. Má významné postavení v komisi rozhodčích UEFA a její zásluhou se výrazně změnila pozice českých sudích. Třeba Královec už dostává velké zápasy a má perspektivu. Spolupracujeme velmi dobře a já podporuju její snahu o to, aby kvalita českých rozhodčích šla nahoru a profesionální fotbal rozhodovali ti, kteří nepodlehnou snahám klubů o ovlivnění zápasů. Ona sama se také nenechá ovlivnit a chyby sudích trestá nekompromisně. Hlavní problém není v rozhodčích, ale v klubech, které na ně tlačí. A najít lidi, kteří by uměli pískat a byli morálně silní, není jednoduché.

Část výkonného výboru se před vaší volbou netajila tím, že vás nechce...

Určitá funkcionářská válka probíhá kolem každé valné hromady. Za práh únosnosti šel ale jen Tomáš Paclík, který řekl, že budu-li zvolen, prodá Plzeň a z fotbalu odejde... Musím říct, že momentálně žádné napětí nebo truc akce ve výkonném výboru nejsou. Když něco prosazuju, chci, aby to mělo velkou podporu, a ne těsnou o jeden hlas. Pokud tu podporu nemám, tak návrh přepracuju i na základě konstruktivních připomínek.

Neříkejte, že se vám dobře spolupracuje i s vaším protikandidátem a místopředsedou za Čechy Jindřichem Rajchlem a již zmíněným Tomášem Paclíkem...

Není mezi námi nic, kvůli čemu bychom nemohli spolupracovat. Jindřich Rajchl fotbalu rozumí a velmi dobře se vyzná v právnické problematice. Tomáš Paclík dělá dobrou práci kolem reprezentace do jednadvaceti let. Jen musím říct, že náš osobní vztah je... Řekněme vlažnější.

Ve výkonném výboru je i kontroverzní Roman Berbr. Nesnižuje to kredit řídícího orgánu českého fotbalu?

Nemám s tím problém. Roman Berbr vnímá fotbal podobně jako já a rozumí mu.

Nicméně image českého fotbalu není dobrá. Co můžete udělat pro její zlepšení?

To není jen o mně. Především se nesmějí objevovat kauzy, jako jsou Bohemky, nebo slavná Křetínského taška, tedy korupce. Samozřejmě se musí výrazně zlepšit výkony reprezentace, protože především její výsledky vždycky určovaly náladu ve veřejnosti. Pozitivní je naopak prezentace klubového fotbalu v evropských pohárech zásluhou Plzně a Sparty. Musíme udělat maximum, aby nám neubývaly kluby a zejména mládežnické týmy. Potřebujeme získat politickou a společenskou podporu, s níž je spojena i ta ekonomická.

Budete se v červnu příštího roku znovu ucházet o funkci předsedy FAČR?

Hodně o tom přemýšlím, ale cítím velkou únavu. Říkám si, že život je jenom jeden a já ho nestačím žít. Měl bych se víc věnovat rodině i sobě. Zatím nejsem rozhodnutý. Pokud bych ale kandidoval a byl zvolen, musel by se hodně změnit systém fungování asociace, protože takový zápřah bych nevydržel. Bylo by to víc podle pořekadla rozděl a panuj.

Reklama

Související témata: