Hlavní obsah

Strašné zklamání, přiznává slávistický kouč Rada a nepopírá, že i on tlak registruje

Praha

Zachovával klid a nadhled, i když uvnitř to se slávistickým trenérem Petrem Radou určitě cloumalo. Aby ne, když jeho tým prohrál při loučení s podzimem už čtvrtý zápas v řadě a po mizérii vrcholící právě v domácím duelu s ostravským Baníkem se v tabulce propadl na jedenáctou příčku. „Závěr podzimu mě strašně zklamal. Po vítězství v derby nad Spartou jsem nechtěl věřit, že bychom v dalších kolech nebyli schopni uspět,“ přiznával s evidentním rozčarováním v hlase Rada.

Foto: David Taneček, ČTK

Trenér Slavie Praha Petr Rada.

Článek
Fotogalerie

Po zmiňovaném vítězství nad Spartou v devátém kole jste se v tabulce vydrápali na pátou příčku, na vedoucí Jablonec a Plzeň jste ztráceli jen čtyři body a slavistický národ se vznášel v oblacích. Jenže po derby přišel krutý pád. V sedmi zápasech jste získali jen čtyři body a propadli se až na jedenácté místo. Čím to vysvětlíte?

Sám si s tím lámu hlavu, s hráči se o tom opakovaně bavím. Jsme schopni zvládnout duel se Spartou a porazit ji, jenže přijdou zápasy s Českými Budějovicemi, Hradcem Králové či Ostravou a my nedokážeme na podobný výkon navázat. Jako by pro nás motivace a nasazení v zápasech s týmy ze spodní poloviny tabulky představovaly problém, jako bychom v těchto střetnutích nebyli patřičně nabuzeni.

To je realita, která se promítla do čtyř porážek v řadě a pádu ke dnu tabulky. Ale přece musíte mít pro tuto mizérii nějaké vysvětlení...

Po derby se Spartou jsem si myslel, že už jsme se někam dostali a něco funguje. Hráči se zřejmě také domnívali, že patří v tabulce nahoru, a i proto zřejmě přišlo uspokojení a nedostatek základních premis, které po nich vyžaduji. Nasazení, motivace, ale také odolnosti. Třeba v Českých Budějovicích jsme dostali hloupý gól, prohrávali a oni si s tím nedovedli poradit, a se situací se vyrovnat. A to platilo i o zkušených hráčích!

Třeba toho na ně bylo moc. Třeba prostě ještě nejsou schopni zvládnout celou sezónu ve stejném, stylu, v jakém vyrukovali na Spartu či Olomouc...

Nebyl sebemenší důvod, aby závěr podzimu nevládli. Po derby se Spartou měli formu, dostatek bodů, věřili si. Jasně, někteří hráči se zranili a ze sestavy vypadli, jiní si neudrželi stejnou výkonnost po celou sezónu, což bych také pochopil, ale já postrádal právě zmiňované nasazení, srdce a zodpovědnost vůči Slavii. Hráči si musí uvědomit, že sezóna je dlouhá a není jen o pěti, šesti zápasech. Proto mě závěr podzimu tak strašně zklamal.

A zisk pouhých osmnácti bodů určitě také...

Samozřejmě. Zvláště, když jsme zpočátku sbírali body, byť třeba jen remízami. Závěr podzimu ale všechno pokazil a s bodovým ziskem rozhodně nejsem spokojen.

Pocítil jste nespokojenost i s vaším účinkováním na trenérské lavičce?

Pokaždé, když mužstvo nevyhraje určitý počet zápasů, se tlaky a spekulace objevují. A my prohráli čtyřikrát v řadě, což je nepříjemné a Slavie nedůstojné. Je proto čas si sednout a vynést resumé. Vyhodnotit situaci...

Jak ji hodnotíte vy?

Samozřejmě s převládajícím zklamáním. Něco jiného by bylo, kdybych věděl, že mužstvo dosáhlo na svůj strop a prostě na víc nemá. Ale já jsem přesvědčen o opaku. Problém je ovšem v nedostatku vlastností, o nichž jsem mluvil. V absenci potřebné odolnosti a schopnosti poradit si s krizovými situacemi zrovna tak. Pokud je hráči nebudou dál zvládat, nastane problém. Pro Slavii, ale i pro ně samotné.

Můžete být ale ještě hůř. Skončil Vlček, na odchodu je zřejmě Latka, na němž Slavia stála a s nímž padala. Dovedete si představit, že byste se s ním měl rozloučit?

Pravdou je, že mu končí ve Slavii smlouva a do začátku prosince se má rozhodnout, zda přijme předloženou nabídku. Teď záleží na něm a na vedení, i když netajím, že bych byl rád, aby zůstal.

A když nezůstane?

Pak bychom museli situaci řešit. Budeme se o tom s klubovým vedením bavit, stejně jako přijdou na řadu debaty o posílení mužstva. Zatímco pro středovou řadu máme k dispozici perspektivní hráče, v ofenzivě i defenzivě budeme potřebovat posílit.

Reklama

Související témata: