Hlavní obsah

Bídný výkon, nehledal po remíze v Příbrami výmluvy či alibi sparťan Zápotočný

Nijak nezastíral, jak moc je zklamaný z výsledku, který Sparta při letošním ligovém loučení v Příbrami uhrála. Z výkonu, jímž se při bezgólové remíze prezentovala, však byl Tomáš Zápotočný rozčarován ještě víc. „Bídný výkon. Od prvního do posledního hráče se musíme zlepšit,“ nešetřil sebe, ani spoluhráče po nedělní partii, z níž bolely oči.

Foto: Petr Horník, Právo

Sparťané Leonard Kweuke (vlevo) s Tomášem Zápotočným byli z remízy v Příbrami zklamaní.

Článek

Nebyli jste ani stínem mužstva, jež bojovalo s takovým nasazením a vervou ve čtvrtek proti Lyonu v Evropské lize. Čím to vysvětlíte?

Po euforii, kterou jsme zažili po zápase s Lyonem v Evropském poháru, jsme si přáli v Příbrami vyhrát a završit ligový podzim ziskem tří bodů, jenže máme jen jeden. Nebudu alibisticky mluvit o tom, že jde o bod plusový, protože jsem hrozně zklamaný. Z našeho výkonu také. Neumíme hrát do plných. Schází nám kvalita, dobrá myšlenka, nejsme schopni se uvolnit, přehrát soupeřovu obranu dlouhým pasem.

Nepodepsal se na vás právě zmiňovaný pohárový duel s Lyonem a postup do jarních vyřazovacích bohů v Evropské lize? Nedostatečná motivace poté, co jste hlavní cíl splnili?

To určitě ne... Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože Příbram kousala už u nás na Letné. Nebylo to jednoduché utkání, vyhráli jsme horko těžko 2:1. Navíc nás varovaly i statistiky, protože většina našich střetnutí končívala v Příbrami remízou.

Příbram na ni dosáhla i tentokrát, i když jí moc nepomohla, neboť zůstala uvězněna na poslední příčce tabulky a na jaře se bude dál strachovat o záchranu...

Však také šla za remízou od samého začátku. Brankářem Hruškou počínaje, útočníky konče. Její hráči nikam nespěchali, s rozehráním každého míče si dávali na čas, snažili se nedopustit, abychom se dostali do tempa a nakonec svého dosáhli. Bod získali, ale uvidíme, zda jim bude k záchraně stačit. Hrozně bych jim udržení přál už proto, že jsem v Příbrami začínal a zahrál si tady poprvé ligu, ale budou to mít hrozně těžké.

Vy na tom ovšem budete na špici tabulky stejně, neboť na první příčku jste nedosáhli a do jara půjdete s bodovým mankem na ligové lídry...

Zbývá ještě čtrnáct ligových kol, takže až po jejich odehrání uvidíme, jakou hodnotu bod z Příbrami bude mít. Třeba nám pomůže k titulu anebo alespoň pohárovým příčkám, protože na nic jiného myslet nemůžeme.

S podobným výkonem, jaký jste podali v podzimním epilogu v Příbrami, byste však na atak titulu mohli těžko pomýšlet.

To je fakt, protože jsme podali bídný výkon. Pořádně jsme neohrozili domácí bránu, vytvářeli si jen takové pološance, bylo to prostě hodně špatné. Ale i takové zápasy v lize přijdou a my je musíme skousnout.

Fanoušci však váš výkon skousávali hodně těžce...

Nedivím se. Utkání se nemohlo líbit ani těm na stadionu, ani divákům u televizních obrazovek. Hráli jsme s docela jiným nasazením, než proti Lyonu, takže jsem si znovu říkal, kde je chyba. Často přemýšlím, proč se nedostaneme do podobných otáček, v jakých se třeba hraje i ve druhé bundeslize, která je úplně o něčem jiném. Je to snad kvalitou mužstev? Spočívá to v hráčích? Nedovedu si odpovědět.  Nikdo z nás není Messi, ale třeba právě ve vzpomínaném střetnutí s Lyonem jsme si dokázali, že i s takovýmito mužstvy se dá hrát.

Při absenci Jarošíka laborujícího s nataženým svalem jste se vrátil z místa krajního obránce opět do stoperské dvojice. Jak složité bylo si na staronovou roli zase přivyknout?

Na kraji obrany už jsem si docela zvykl, ale problém jsem neměl. Nedostali jsme branku, ale ani to mě nijak neuspokojuje, protože výsledek je špatný. Raději bych vyhrál 5:4 a třeba i nějakou hrubku vyrobil, než odehrát takový zápas jako v Příbrami.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: