Hlavní obsah

Plzeň se o výhru bála, ale zimu v čele si zajistila. Šiknul by se Ibrahimovič, vtipkoval Vrba o posilách

Radek MalinaSport.czPrávo

Byl na infarkt, devadesát minut boje s Jihlavou jej stálo možná stejně sil jako některé z borců na trávníku. Výkon týmu v posledním ligovém utkání před zimní přestávkou plzeňského trenéra Pavla Vrbu štěstím rozhodně nenaplnil, nicméně tři získané body trumfly veškerý stres spojený s bojem o přezimování v čele soutěže. I proto byl šéf lavičky Západočechů s odstupem klidný a při přemítání o případných posilách v zimním období vesele vtipkoval.

Foto: Petr Eret, ČTK

Plzeňský trenér Pavel Vrba.

Článek

Během zápasu jste neustále k hráčům gestikuloval, pobízel je a často si i trošku peprnějším slovem ulevil. Trpěl jste při posledním ligovém utkání před zimní přestávkou hodně?

Jihlava hrála velice otevřený fotbal a my jsme vítězství udrželi s vypětím všech sil. Báli jsme se o výhru do poslední minuty. Někdy nejsem tak klidný jako jihlavský kouč Franta Komňacký. Snad to přijde s věkem (směje se). Jihlava byla totiž po přestávce mnohem aktivnější než my. Navíc jsme nedotáhli některé šance. A těsné jednogólové vedení je hodně ošidné. Myslím, že každý kromě Barcelony, se při takovém vývoji obává.

Překvapila vás Jihlava, jakým způsobem se vašemu týmu postavila?

Náš pondělní protivník je pro mě nejpříjemnějším překvapením podzimní části z pohledu projevu. Přitom tady v Plzni jim chyběli Tecl a Koloušek. Přesto ukázali jednu z nejotevřenějších partií v porovnání i s mnohem silnějšími soupeři. Jejich přechodová fáze byla nesmírně nebezpečná.

V pondělí vám chyběl vykartovaný krajní obránce Limberský, v trestu byl stoper Procházka a na lavičce nebyl ze zkušených borců nikdo využitelný pro defenzivu. Děsil jste se hrozby zranění některé z opor zadní řady?

Moc variant jsme před zápasem neměli. Vždyť Rajtoral čtrnáct dnů netrénoval a první skutečnou přípravu v zátěži absolvoval až v sobotu. Jenže pak už do úvahy přicházel na post krajního obránce jen Hora či Ďuriš, což by bylo hodně zajímavé.

Po šestnácti kolech budete přezimovávat v čele soutěže s náskokem dvou bodů na druhý Jablonec. Jste největším favoritem na titul?

Kdybychom hráli na jaře jako proti Jihlavě, strašně bychom se na případný úspěch nadřeli. Chyběla nám kvalita v útočné fázi. Uvidíme, co se bude dít v zimním přestupním termínu. Ale cíle pro jaro si dáváme pochopitelně nejvyšší.

Na kontě máte 34 bodů. Jste s průběhem podzimní části sezóny spokojený?

Postoupili jsme do Evropské ligy, která nám přináší obrovské zkušenosti, jež hráčům následně pomáhají. Fakt, že jsme prošli do jarní fáze soutěže, je velmi pozitivní. Co se týká ligy, mrzí mě některé ztráty. Jenže na druhou stranu jsme několikrát body uhráli horko těžko a jen se štěstím. A když si promítnu třeba výkony s Olomoucí a Jabloncem, šlo o fotbal, který snesl největší měřítko.

Máte už konkrétní představu, kdo by měl tým opustit? A vytipoval jste si i případné posily?

Jo, hodil by se nám Ibrahimovič. Snad jej bude zajímat náš postup do jarní fáze Evropské ligy (směje se). Ale vážně. Samozřejmě chceme posílit, ale budeme vycházet z našich ekonomických možností. Snažíme se přitom hledat hráče především do ofenzivy. Máme vytipované určité fotbalisty, jenže v dnešní době je třeba domluvit se nejprve s manažerem, pak s klubem a nakonec teprve s hráčem. Co se týče odchodů, měl by odejít maximálně jeden kluk. Do Plzně jezdili pozorovatelé z bundesligy i anglické ligy, takže uvidíme, jestli přijde nějaká mimořádná nabídka. Jen v takovém případě se budeme o odchodu některého z našich hráčů bavit.

Reklama

Související témata: