Hlavní obsah

Bakoš utnul střeleckou mizérii: Hlavně, že jsme první a neudělali jsme hanbu v Evropě

Plzeň

Mučivě dlouhé bylo čekání slovenského útočníka Marka Bakoše na střelecký zápis. Ve fotbalové lize se plzeňský útočník trefil v polovině září proti pražské Dukle. Pak vyšel střelecky osmkrát na prázdno. Až v pondělí večer mizérii utnul, když hlavou sestřelil Jihlavu. Jeho trefa byla jedinou v utkání. Zařídil tak pro Západočechy tři body znamenající přezimování v čele ligového pelotonu. „Nic dalšího, včetně mých statistik, není důležité," prohodil přesvědčivě devětadvacetiletý slovenský reprezentant po vítězství 1:0.

Foto: Petr Eret, ČTK

Marek Bakoš z Plzně (vlevo) a Petr Tlustý z Jihlavy v dohrávce 16. kola Gambrinus ligy.

Článek

„Neměl jsem dobré období, nebyl jsem se sebou spokojený. Chci se trefit pokaždé, když jsem v sestavě," vykládal Bakoš. Když se po čtyřiadvaceti minutách bitvy s Jihlavou prosadil po centru Horvátha, rozběhl se zběsile k tribuně a divoce pumpoval rukama.

Úleva z vytoužené trefy byla obrovská. „Říkal jsem po zápase Pavlu Horváthovi, že mi konečně kloudně přihrál do pokutového území, a tak jsem čekání na gól ukončil. Když mi nedá jediný balón, těžko se mohu prosadit," vtipkoval na účet spoluhráče, z jehož kopačky se k Bakošově hlavě snesl centr, který následně poslal za záda bezmocného Jaromíra Blažka.

„Čtyři góly za celý podzim nepředstavují zrovna povedenou střeleckou vizitku. Vím, že bych měl dávat více branek," pokračoval už ve vážnějším duchu Bakoš, jenž v minulém ročníku Gambrinus ligy skóroval celkem šestnáctkrát.

Nyní je však jeho bilance mnohem skromnější. Po brance Hradci Králové v 1. kole a dvou zásazích do sítě Dukly Praha v 6. ligovém dějství čekal na další ligový zásah až do pondělí. Přitom v Evropské lize nashromáždil stejný počet zářezů. Trefil se do sítě Ruchu Chorzow, skóroval v Lokerenu i domácí odvetě s belgickým sokem, a pak proti Hapoelu Tel Aviv. „Jestliže jsme v lize první, není třeba řešit moje individuální úspěchy či neúspěchy," krčil rameny Bakoš smířlivě.

Jen o pár minut dříve si vychutnal aplaus téměř deseti tisíc fanoušků, když v poslední minutě duelu s Jihlavou střídal. Šlo o balzám na bolavou duši tápajícího střelce. „Hlavní je, že jsme první a neudělali jsme hanbu v Evropě. A mně nezbývá, než se radovat i z těch pár gólů," smál se devětadvacetiletý Slovák.

Dostalo se mu útěchy od kapitána a mazáka plzeňské kabiny Pavla Horvátha, jehož si paradoxně dobíral. „Marek je u nás jako koncový hráč, ale jeho postoj přesně vystihuje naši kabinu. Nikdo nechrtí. Je důležité, že se obětuje pro mužstvo. Pochopitelně všichni víme, že by měl dávat více gólů, ale když šlape celý tým a on k výkonům přispívá, není rozhodující, jestli se o trefy znamenající body stará někdo jiný," tvrdil sedmatřicetiletý Horváth.

Reklama

Související témata: