Hlavní obsah

Podzim v dunění války bossů nenudil, ozdobil ho dvojitý marš do Evropy

Zajímavý podzim. Na fotbalovou Gambrinus ligu po letech znovu padl korupční skandál a bossové Sparty a Plzně vedou válku o moc. Soutěž však nabídla i spoustu dalších zajímavostí a právě Sparta s Plzní potvrdily její kvalitu i na pohárové scéně postupem do jarní části Evropské ligy. Nechyběly ani góly či výstřelky osvědčených "firem", vzestupy a pády klubů, loučení hvězd...

Foto: Paulo Duarte, ČTK/AP

Plzeňský kapitán Pavel Horváth (vlevo) se raduje z gólu do sítě Coimbry.

Článek

1) Korupční skandál - Nafilmovaná penalta, která rozhodla šlágr podzimu v Plzni, prý byla pro majitele Sparty poslední kapkou. Daniel Křetínský napochodoval na Strahov a v objemné tašce předal Miroslavu Peltovi třaskavou směs dokumentů, které mají dokazovat, že stav domácího profesionálního fotbalu je v kritickém stavu. Přidali se bývalí rozhodčí Adámek a Býma s výpovědí o úplatku 200 tisíc korun a ukázali na Plzeň. Právě o moc nad českým fotbalem jde v bitvě Křetínského s plzeňským šéfem Paclíkem především.

2) Dva v Evropě - Doma po sobě střílí ostrými, v Evropě si drží palce a táhnou klubový koeficient zpátky k příčkám, jež zaručují dva zástupce v kvalifikaci o Ligu mistrů. Plzeň se Spartou nejenže postoupily do Evropské ligy, již kolo před koncem základních skupin si v ní zajistily marš do jarního play-off. Gambrinus liga se tak může chlubit nejen tím, že je soutěží čtvrtfinalistů mistrovství Evropy, ale také dvou pohárových vytrvalců. Plzeň navíc přezimuje jako lídr domácí soutěže, Sparta je třetí.

3) Fenomén Lafata - Byl naštvaný, že nesměl přestoupit do Sparty, podle slov svého trenéra neměl v úvodu sezóny ani optimální kondici. Přesto kanonýr David Lafata dál drží strojové tempo svých zásahů a dotáhl Jablonec na druhé místo po podzimu. Dvěma trefami proti Slovensku udělal dlouhý nos na reprezentačního kouče Bílka, který ho přehlíží, se třinácti góly je pak pochopitelně už zase nejlepším střelcem ligy.

4) Mistrovská embolie - S obhajobou titulu to není v případě Liberce vůbec žhavé. Slovan neměl na úvod sezóny optimální formu ani doma, ani v Evropě. Odchod Gebre Selassieho a po pár kolech i Breznaníka, Štajnerova vážná nemoc - to vše se projevilo. Štajnyho embolie jako by charakterizovala celý podzim. Liberec je bez svého lídra mizerný, soutěž končil v depresi a architekt senzačního titulu Jaroslav Šilhavý si postěžoval, že spousta jeho hráčů nemá srdce ani charakter.

5) Řepka na dně - Sestupové příčky zatím patří poslední Příbrami a Českým Budějovicím, kde rychle opadlo nadšení z angažování Tomáše Řepky. Nedávný kapitán Sparty připustil, že v zimě možná s fotbalem skončí. Prozatím skončil na jihu Čech. Ortel si podepsal sám dalším "blikancem" - v Jablonci urazil rozhodčího a viděl jubilejní 20. červenou kartu během své dvacetileté profesionální kariéry, což disciplinárka ocenila pětizápasovým trestem.

6) Hvězdy se loučily porážkou - Na závěr kariéry by si oba zasloužili lepší zápasy, než jaké jim spoluhráči připravili. Podstatné však je, co za svou aktivní dráhu členové Klubu kanonýrů dokázali. Jan Nezmar bude na hřišti citelně chybět Liberci, kde usedl do manažerského křesla, také Stanislav Vlček jako legenda Slavie by měl v Edenu nadále pracovat.

7) Bídní obři - Patří k největším domácím klubům, prožívají však dlouhodobou krizi. Slavia už déle než rok nezvítězila venku. Po výhře v derby nad Spartou měla pohárové příčky na dosah, pak ovšem přišel strmý pád a sešívaní přezimují jen tři body nad hranicí sestupu. Ostravský Baník je na tom ještě o bod hůř, znovu se dotkl dna a navíc stále usiluje o záchranu samotného klubu.

8) Zachraňte střelce Kadlece - Stále patří k největším talentům v Evropě a po uzdravení se znovu dostal do formy i do reprezentace. Po srážce s boleslavským Nešporem však sparťan Václav Kadlec zůstal ležet na trávníku s proraženou lebkou. Operace byla nutná a maroda postavila na nohy i vlna solidarity, již se mu dostalo.

9) Dravý nováček - Až v osmém kole Jihlava poprvé padla, do té doby si jako poslední držela neporazitelnost. Její nejmladší kapitán v lize Tecl byl navíc v čele tabulky střelců. Zranění Kolouška s Teclem zázrak zastavilo, oživením však nováček zůstal.

10) Moravská jízda - Olomouc je čtvrtá a Brno sedmé. Hanáci potvrzují velké ambice a hlavně díky gólům kanonýra Ordoše vyletěli tabulkou vzhůru. A Brno zejména v první půlce podzimu zaválelo, jako kdyby roční intermezzo ve druhé lize vůbec nebylo.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: