Hlavní obsah

Horváth s Jarošíkem už zase řádí, sestava podzimu nabízí i ostré pistolníky

Praha

Ligový podzim skončil, na jeho hvězdy však nezapomínejte. Do redakčního hodnocení sestav kola fotbalové Gambrinus ligy se tlačila spousta adeptů. Nejčastěji (pětkrát) se v nich objevil čtyřlístek Horváth (Plzeň), Jarošík, Kadlec (oba Sparta) a Ordoš (Olomouc). Po dvou hráčích dodalo do ideální sestavy Sport.cz vedoucí kvarteto Plzeň, Jablonec, Sparta, Olomouc, po jednom Jihlava, Brno a Teplice.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Jarošík děkuje společně se svými spoluhráči ze Sparty fanouškům.

Článek

Jaromír Blažek– Před rokem skončil ve Spartě a na jaře pomáhal Jihlavě k postupu do nejvyšší soutěže. Návrat mezi elitu si zkušený brankář náležitě užívá. Zrovna proti "svojí" Spartě odchytal 400. ligový zápas a nikomu nepřijde, že za měsíc mu bude už 40 let.

Sestava podzimu 2012 podle Sport.cz:
Blažek (3, Jihlava) - Rajtoral (3, Plzeň), Jarošík (5, Sparta), Beneš (4, Jablonec) - Pospíšil (4, Olomouc), Horváth (5, Plzeň), Ordoš (5, Olomouc), Zavadil (4, Brno) - Kadlec (5, Sparta), Lafata (4, Jablonec), Mahmutovič (4, Teplice).

František Rajtoral – Z obrany se posunul do zálohy, ale vzadu někdy zaskočí. Především on se snažil, aby Plzeň brzy nahradila "ostré kraje" Pilaře a Petrželu. Zdomácněl v reprezentaci a je dalším na řadě, kteří by z Viktorie mohli zamířit do zahraničí.

Jiří Jarošík – Loňský podzim měl po návratu do české ligy vynikající, mizerné sparťanské jaro však nečekaně rozhodilo i jeho. V nové sezóně už je ostřílený mazák znovu oporou silně omlazeného týmu, který jeho klidnou sílu moc a moc potřebuje.

Vít Beneš – Jablonec je jen dva body za vedoucí Plzní a stoper na tom má velký podíl. Je platný i v ofenzivě a dokáže dávat důležité góly. V nároďáku zatím není, vedení reprezentace už ho nicméně sleduje.

Martin Pospíšil – Olomouc má nadějné mladíky dlouho pohromadě, a tak není žádný div, že se hlásí o slovo. Šikovný záložník na podzim zazářil natolik, že si vysloužil i pozvánku do reprezentace a první krátký start v jejím dresu.

Pavel Horváth – Pěkných pár individualit se už podepsalo pod plzeňskou pohádku, která zdaleka nekončí. Ale málo platné, Horváth je jen jeden. Pokud nemůže hrát, Viktoria trpí. A kouč nároďáku Bílek musí poslouchat, že už dávno přece jen měl najít pro Horviho trenky...

Michal Ordoš – Okusil fotbal i v Rakousku a domů se vrátil mnohem silnější po všech stránkách. Král kanonýrů ze sezóny 2009/10 znovu střelecky explodoval, především jeho góly nechávají Hanáky snít o prvním historickém titulu...

Pavel Zavadil – Vystřídal řadu klubů, v posledních letech se živil ve Švédsku. A najednou se vyloupl ve Zbrojovce a především v první polovině podzimu zářil. Brno je netypický nováček se vším všudy a jeho špílmachr na tom má lví podíl.

Václav Kadlec – Jaro promarodil, ale sotva se dal do pořádku, zase zabral. Svými góly Spartě výrazně pomohl k postupu do Evropské ligy, ani v ní se neztratil a vrátil se do reprezentace. V rozletu ho zastavilo až vážné zranění proražené lebky.

David Lafata – V minulých sezónách nasázel 19 a 25 gólů a v poločase dalšího ročníku se důrazně sápe na hattrick krále střelců. Se třinácti brankami zase vévodí tabulce střelců, táhne druhý Jablonec k titulu a dvěma góly Slovákům ukázal kouči Bílkovi, že si zaslouží víc prostoru i v reprezentaci.

Aidin Mahmutovič– Teplický podzim nestál za nic. Ještě nedávno ambiciózní Severočeši přešlapují na místě a budou rádi, když se co nejdříve zbaví hrozby sestupu. Spoléhat budou především na bosenského kanonýra, který v závěru podzimu ožil a alespoň bod nad hranici ponoru svůj tým posunul.

Tabulka střelců první fotbalové ligy:
13 - Lafata (Jablonec),
12 - Ordoš (Olomouc),
10 - Tecl (Jihlava),
7 - Mahmutovič (Teplice),
6 - Šural (Liberec), Došek (Slovácko),
5 - Švancara (Brno), Kadlec, Kweuke (oba Sparta), Kukec (Ostrava), Uškovič (Hradec Králové), Kisel (Slavia), Pospěch (Dukla Praha),
4 - Bakoš (Plzeň), Štajner (Liberec), Trapp (Příbram), Volešák (Slovácko), Nešpor (Mladá Boleslav), Nitrianský (Slavia).
Brankáři s čistým kontem:
6 - Čontofalský (Slavia), Kozáčik (Plzeň),
5 - Rada (Dukla), Vaclík (Sparta),
4 - Bičík (Liberec), Melichárek (Slovácko), Valeš (Jablonec), Miller (Mladá Boleslav), Grigar (Teplice), Hruška (Příbram),
3 - Blaha (Olomouc), Daněk (Č. Budějovice), Koubek (Hradec Králové),
2 - Špit (Jablonec), Doležal (Brno),
1 - Bolek (Plzeň), Šeda (Mladá Boleslav), Blažek (Jihlava), Bárta (Ostrava).
PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: