Hlavní obsah

Sudí na detektor lži, žaloba na Křetínského. Tyto kroky chystá majitel Plzně Paclík

Dál si stojí na svém. Ani po slyšení před strahovským tribunálem Tomáš Paclík neustoupil. Podle něho je majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský tím mužem, kdo v polovině září záměrně rozpoutal korupční kauzu, aby Paclíkovu Plzeň poškodil a dost možná i zlikvidoval. „Zatím mám pro toto tvrzení jen nepřímé důkazy. Až budu mít v rukou přímé, podám na Křetínského žalobu,“ pohrozil vlastník Viktorie, než opustil Strahov.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf Plzně Tomáš Paclík na Strahově během zasedání disciplinární komise FAČR.

Článek

Křetínský vám musel hodně hnout žlučí, když mu hrozíte žalobou...

Vždyť už je to přesně sedmdesát dnů, co tohle divadlo spustil, vám všem rozdal vstupenky zdarma, abyste ho sledovali, jenže jeho od té doby nikdo neviděl.

Křetínský ale přece pouze donesl Peltovi na Strahov svou proslulou černou kabelu, o jejímž obsahu nikdo nic neví.... Tedy kromě něho, Pelty a policie. To až sudí Adámek s Býmou notářskou výpovědí a dopisem doručeným šéfovi fotbalu Peltovi a předsedovi disciplinární komise Goldovi obvinili z korupce vaši Plzeň...

A myslíte, že to mají ze své hlavy? Že Adámek napsal dopis o přijetí úplatku ze své iniciativy? Jsem přesvědčen, že všechno vzešlo na popud osoby v pozadí. Zatím však nemám přímé důkazy, i když se už měsíc nevěnuji pomalu ničemu jinému.

Takže stopy podle vás vedou na pražskou Letnou?

Rozhodčí Adámek to všechno nemá ze své hlavy, to je podle mého evidentní. Třeba ale jednou vyčistí své svědomí a vzpomene si, kdo ho k notáři dovedl a kdo mu tam napsal blbosti, jež má ve svém vyjádření.

Ukazujete na Spartu a jejího majitele Křetínského?

Jsem přesvědčen, že za celou kauzou stojí Křetínský a budu dělat všechno proto, abych to dokázal.

Co vás k podobnému tvrzení vede?

Jestliže chce očistit český fotbal, jak to hlásá, měl by do současného dění vstoupit trochu aktivněji. Prostě - Pan Božský by měl přistát na zem, vystoupit z tryskáče, zpohlavkovat blby, kteří to řídí. Vždyť oni se ztrapnili ještě dřív, než jsme se začali bránit. I proto by měl všechno vzít do vlastních rukou. Pak uvidíme.

A když to neudělá a bude se dál odvolávat na to, že ho policie zavázala mlčením?

Jestli to neudělá, mohlo by se také stát, že veřejnost přestane věřit krásné pohádce o Mirku Dušínovi, který se díky svým schopnostem a vzdělání stal ve třiceti letech miliardářem. A to nedodávám, že by si mohla pomyslet, že stejným způsobem jako ve fotbale pracuje i v byznysu.

Pokud nashromáždíte dostatek důkazů, chystáte na majitele Sparty žalobu. Ale co rozhodčí, kteří vás přímo obvinili z korupce? Jaké kroky podniknete proti nim?

Na pány Adámka a Býmu míním podat během pár dnů trestní oznámení. A pak navrhnu, aby vypovídali na detektoru lži, k čemuž je nemohu momentálně donutit. Pokud jsou tak čistí, jak hlásají, určitě se mu rádi podrobí.

Čím si vysvětlujete ataky, které proti Plzni míří a obviňují ji ze špinavých praktik, ba dokonce i z korupce?

Na provinční klub jsme dosáhli v posledních třech letech mimořádných úspěchů. Někomu to zřejmě vadí, proto nás obviňuje z nekalých praktik, což nás hrozně poškozuje. Ale na druhé straně získáváme stále více sympatií, protože odpovídáme tím, jak kluci hrají.

Vaše tvrzení opomíjejí jeden fakt, který ještě nezazněl - generální manažer vaší Viktorie Adolf Šádek přiznal, že se s "Chřestýšem" Martinem Svobodou, jehož sudí obvinili z korupce ve prospěch Plzně, důvěrně zná. To se dá vykládat všelijak...

Vím, že jsou letití přátelé, náš generální ředitel to ani neskrývá. Ale rezolutně popírá, že by kdykoli s panem Svobodou mluvil na téma, kolem něhož se kauza zatím točí. Mezi Viktorií Plzeň a Martinem Svobodou navíc nikdy neexistoval žádný pracovní vztah. Ani externí, ani smluvní, ba ani takový, jenž by byl sjednán pouze ústní dohodou.

Pana Svobodu jste ale brávali i na zájezdy za Ligou mistrů, což určitě nepopřete.

Pokud s námi létal, pak si cesty platil ze svého, stejně jako většina našich partnerů a sponzorů. Pozvání gratis se dostávalo jen některým lidem a navíc přímo ode mě. A pana Svobodu jsem znal snad ještě méně než pana Krulu pracujícího na Spartě.

Celá korupční kauza se vyvíjí hodně prapodivně a zdá se, že spěje do ztracena. Nemyslíte, že ji fotbalový tribunál nakonec smete pro nedostatek důkazů a svědeckých výpovědí pod stůl?

Z šéfa fotbalový disciplinárky Goldy rozhodně takový pocit nemám. On není typ, který by se něco snažil zamést pod stůl. A kdyby snad přece jen k něčemu podobnému dojít mělo, já to tak nenechám. Celému případu se budu věnovat tak dlouho, dokud se nevyřeší.

Reklama