Hlavní obsah

Primátorovi došla trpělivost, Olomouc chce po aférách změny ve vedení Sigmy

Olomouc

Přezimují na čtvrtém místě ligové tabulky se ztrátou sedmi bodů na vedoucí Plzeň. Fotbalisté Sigmy Olomouc zažili povedený podzim a ještě stále mohou spřádat plány na první historický titul. Na druhou stranu se množí aféry týkající se vedení klubu. Město Olomouc se proto rozhodlo prosadit změny. V představenstvu klubu zasednou noví manažeři, na které dohlédne dozorčí rada.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na hřišti Olomouc válí, v zákulisí Sigmou otřásají vnitroklubové aféry...

Článek

Klubová válka degraduje výsledky, kterých Sigma na podzim na trávníku dosáhla. Není tedy divu, že olomouckému primátorovi Martinu Novotnému došla trpělivost. Je předsedou dozorčí rady a tedy nejvyšším představitelem klubu.

Pohár trpělivosti přetekl, když dva hráči vypověděli, že museli zaplatit, aby je klub nechal přestoupit. K Radimu Kučerovi se přidal Radek Špiláček. To mezi fanoušky vzbudilo takový ohlas, že vyzvali k odstoupení dlouholetého funkcionáře klubu Jaromíra Gajdu a po primátorovi požadují rázné činy.

Novotný je vyslyšel a v pondělí odpoledne si pozval členy vedení klubu rovnou na radnici.

Výsledkem je, že v Sigmě by měl být zaveden takzvaný německý model. V představenstvu klubu by během zimní přestávky měli usednout noví manažeři, na které dohlédne dozorčí rada složená ze zástupců akcionářů.

„Představenstvo bude profesionálním vedením klubu. Složeno bude z lidí, kteří jsou profesionály v oblasti fotbalové, ekonomické a právní a budou primárně našimi zaměstnanci," oznámil primátor Novotný.

Je to kampaň proti mně, tvrdí Gajda

Bývalý fotbalista Radim Kučera v pátečním vydání deníku Mf Dnes uvedl, že v roce 2005 se kvůli přestupu do německého Bielefeldu musel vykoupit z olomoucké Sigmy částkou 35 000 eur bez dokladu. Peníze měl podle Kučery převzít místopředseda představenstva a ředitel klubu Jaromír Gajda.

Také další bývalý hráč Radek Špiláček na začátku listopadu vylíčil, jak musel zaplatit 50 000 eur, aby jej Sigma pustila hrát do Německa. Rovněž Špiláček prý nedostal žádný doklad. Za Kučeru, který v olomouckém klubu zatím pracuje jako vedoucí mužstva a je připravený dát výpověď, se postavil marketingový ředitel a člen představenstva Martin Rak.

Gajda na internetových stránkách klubu uvedl, že tato aféra je součástí dlouhodobé kampaně, která jej má donutit k rezignaci.

Lébr v rozhovoru pro olomouckou internetovou televizi Oltv.cz naznačil, že strůjcem aféry může být ředitel Exekutorského úřadu Přerov Robert Runták, který je akcionářem SK Sigma Olomouc a prý chtěl koupit kompromitující materiály na Gajdu.

"Všechno mi to zavání jenom prostým bojem o moc. Lidé chtějí využít a zneužít prostě jakoukoliv možnost, aby se dostali tam, kam bohužel nemají schopnosti nebo nepatří," komentoval Lébr dění kolem SK Sigma. Runtákovo vyjádření se nepodařilo získat.

Reklama

Související témata: