Hlavní obsah

Jednu žlutou kartu mám už v tunelu před zápasem, říká liberecký fotbalista Vácha

Radek MalinaPrávo

Tři červené karty během ligového podzimu! Bilance libereckého fotbalisty Lukáše Váchy je mimořádná. „Pyšný na ni rozhodně nejsem," říká třiadvacetiletý záložník Severočechů. Fakt, že se nejedná o žádného zákeřného hrubiána, podtrhuje zájem dvou aktuálně nejlepších tuzemských celků: Sparty a plzeňské Viktorie.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Vácha je liberecký patriot.

Článek

Když vám někdo připomene, že jste v průběhu první poloviny soutěže musel třikrát předčasně do sprch, jak reagujete?

Je to špatně. Jde o bilanci, která mě mrzí. Pyšný na ni nejsem. Vím, že oslabuju tým. Nejde o první sezónu, kdy dostávám tolik žlutých. Někdy jsou zbytečné, jindy myslím nezasloužené.

Stejnou vizitkou se „chlubili" od vzniku samostatné české ligy jen čtyři hráči, mezi nimi třeba váš trenér Jaroslav Šilhavý nebo bývalá hvězda Juventusu Pavel Nedvěd.

Kdybych šel ve šlépějích Nedvěda, bylo by to bezva (směje se). Ale vážně. Myslím, že jsem si po mistrovské sezóně udržel slušnou formu. Ale časté napomínání mi škodí. Na druhou stranu, já nehraju špílmachra. Hráči na mém postu musí být tvrdí, důrazní.

Vyloučen jste byl vždy po druhé žluté kartě. Jde o nešikovnost? Nedostatek zkušeností?

Na Spartě bylo druhé napomínání moje hloupost. Chtěl jsem Vencu Kadlece zastavit, trošku se do souboje promítla frustrace. On si hodil balón kolem mě dobře. Já hned věděl, že je zle. Ale první žlutá přišla po kontaktu s Holkem, který je o hlavu větší a v hlavičkovém souboji padl jako podťatý. V Brně jsem hasil situaci po naší špatné rozehrávce, s Plzní jsem chtěl zastavit brejk, když šel soupeř sám na branku. Mohl jsem obě situace vypustit, dostali bychom gól a mohl jsem být v klidu. Ale mojí úlohou je jít do souboje.

Chystáte se pro jaro ubrat z nasazení?

Ne. Nebudu si na hřišti brát servítky. Pak bych byl poloviční. Když si promítnu podzimní fauly, nebyl tam jediný zákeřný... Řešil se můj zákrok na Limberského. Vletěl jsem do něj zepředu, nechtěl jsem ho zranit, nemlátil jsem ho do hlavy. Nejsme sport pro holky. Umím přijmout i rozdat. Jen to musí mít meze, což v mém podaní rozhodně má. Aby mi někdo říkal, že jsem zlý muž a hrubián, to je přehnané. Absolutně zbytečná nálepka. Na nikoho neplivu, nedělám skluzy na zlámání nohou, nejezdím do protihráčů zezadu. Bývalý spoluhráč Theo Gebre Selassie mi líčil, jaký je u nich v Brémách trénink maso. Všichni se mydlí. Do souboje musíte jít natvrdo. A z téhle cesty neslevím.

Asi by vás ani potom trenéři moc nechtěli. Ztratil byste kouzlo.

Defenzívní záložníci jsou žádaní kvůli tvrdosti, neústupnosti. Týmy po nich takovou hru chtějí. Ramires v Chelsea, to je břitva. Jeho spoluhráč Mikel další brousek. Líbí se mi Ital Gattuso. Já nikdy nebudu dávat deset gólů za sezónu, na druhou stranu nejsem na hřišti jen na černou práci. Umím rozehrát, vystřelit. Jen se musím trošku zklidnit. Možná pracují nervy. Probíral jsem to s panem Říčkou, který dělá skauta pro Chelsea. Říkal mi, že se musím umět krotit. Dával mi za vzor Vidala. Byl čtyři roky v Leverkusenu, pořád měl mraky karet. Když se zklidnil, hned po něm sáhl Juventus.

V minulé sezóně jste nasbíral osm žlutých karet, v předešlé dokonce devět. Cítíte, že máte u rozhodčích cejch problémového hráče?

Táta říká, že jednu žlutou mám už v tunelu, když nastupujeme na hřiště (hořce se usměje). Někteří lidé tvrdí, že si za to můžu sám. Samozřejmě, někdy jsou karty sporné. Ale rozhodně nehledám chybu v rozhodčích. Možná se začnu věnovat mentálnímu tréninku. Trenér Šilhavý mi nabízel sezení s Mariánem Jelínkem, který vedl Jardu Jágra. U nás se téhle problematice věnuje kondiční trenér Josef Zalabák. Už jsme trošku začali spolupracovat na začátku sezóny. Myslím, že výkonnost byla super. Ale na žluté to efekt nemělo (směje se). A když budu upřímný, zase tolik tomuhle řešení nevěřím. Vlezu na hřiště a snažím se vyždímat.

Dojde k případné nápravě ještě v libereckém dresu, nebo už budete na jaře hájit barvy jiného týmu?

Mám nabídky z Plzně a Sparty, jednu i ze zahraničí, ale tam jde jen o hostování s opcí. Liberec se spíš přiklání přestupu. I když se píše, že je všechno vyřešené, není to pravda. S nikým jsem si neplácl.

Jsou tedy vaše dny v Liberci sečteny a je jen otázkou, kam zamíříte?

Jsem tady tři a půl roku, chci udělat krok dopředu. Sparta i Plzeň by ho představovaly, hrají pravidelně evropské poháry. Potřebuju nový impuls, znovu se nadechnout.

Máte už představu, který klub nakonec zvolíte?

Ani jeden krok by nebyl špatný. Sportovní kvalita Plzně je na vysoké úrovni. Ale v minulosti se říkalo, že Sparta se neodmítá (směje se). Nechci, aby mě v Liberci srovnávali s Keričem a mysleli si, že utíkám. Nikam jsem se nikdy netlačil. Ve francouzském Evianu jsem byl před rokem na testech. Zůstal jsem nakonec pod Ještědem a nebyl zapšklý. Udělali jsme titul. Nikam se nevnucuju. Nechci po libereckém vedení, aby mě za každou cenu prodalo.

Fotbalově jste vyrůstal na Slavii. Nešlo by v případě přestupu do Sparty o problém?

V Edenu jsem vyrostl, to mi nikdo neodpáře. Chodil jsem ve Vršovicích do školky, do školy. Ale v lize jsem za Slavii odehrál dvě minuty. Je nesmysl zrovna v mém případě něco takového řešit. Kdybych hrál pět let ligu v sešívaném dresu a přestupoval do Sparty, bylo by to zarážející. Ale já jsem Liberečák.

Reklama

Související témata: