Hlavní obsah

Vácha si s novým nosem zažil peklo. Doktor musel zavolat sestřičku, aby hráče křísila

Radek MalinaPrávo

Motorová myš ze středu liberecké zálohy bude na jaře ještě výkonnější. Třiadvacetiletý Lukáš Vácha se po dlouhých letech totiž může pořádně nadechnout. Nepředstavitelná bolest prvních dnů po podzimní části fotbalové sezóny způsobená operací několikrát zlomeného nosu by měla být vykoupena větším přísunem kyslíku do hráčových plic.

Foto: Archiv Lukáše Váchy

Lukáš Vácha se po dlouhých letech může pořádně nadechnout.

Článek

„Hodně si od operace slibuju. Když jsem mohl dýchat jen napůl, šel mi fotbal celkem dobře. Takže teď snad to bude dvojnásobně dobré," říká třiadvacetiletý liberecký záložník, který by mohl za pár dní přestoupit do Sparty.

Zákrok nebyl žádným vrtochem

Chirurgický zákrok nebyl žádným vrtochem řízného borce. „Měl jsem nos zlomený už dvakrát v dřívějších letech. A na podzim v Hradci jsem se srazil s Jirkou Fleišmanem," vypráví Vácha. Spoluhráč jej trefil hlavou. „Musel jsem na operaci, aby mi vyčistili přepážku, která byla rozlámaná, a já mohl dýchat. Nos byl nefunkční. Teď konečně zažívám pocit, kdy se můžu plně nadechnout. A co teprve, až se rány zacelí úplně..."

Lékař byl se zákrokem hotový za necelé dvě hodiny. „Nešlo o plastiku, kdy se přepážka láme. Léčba pak trvá šest týdnů. Nemůžu si dovolit na tak dlouho vypadnout z tréninku. Navíc předpokládám, že ještě nějakou ránu do rypáku schytám, takže by to bylo stejně zbytečné," tuší Vácha, že při svém pojetí ještě k nějaké úhoně může přijít.

"Druhý den byl šílený"

Přiznává, že operace samotná a následné procitnutí z narkózy znamenalo mnohem menší dávku bolesti, než předpokládal. „Ale druhý den po zákroku přinesl peklo. Musel jsem do nemocnice, aby mi vyndali drenáž z nosu. Více bolesti jsem v životě nezažil," rosí se i s odstupem dnů.

„Měl jsem přetržený vaz v koleni, zažil jsem vytažení drénu z kolena, což je taky pěkná mňamka. Ale lékaři zvaná tamponáda nosu, to je šílenost. Doktor musel zavolat sestřičku, lehce mě křísili," popisuje bolestivé okamžiky. Nyní si užívá nejen funkční nos, ale i spokojenost přítelkyně. „Mám přece jen lepší facelift. Aneta už mi opravený nos chválila," směje se Vácha.

Funkčnost otestuje na snowboardu

Nos hodlá řádně zatížit v rámci individuálního tréninku, navíc funkčnost otestuje na snowboardu. „Na dovolenou vyrazím jen na tři dny do hor. V létě jsem byl na Kapverdských ostrovech, vyhřátý jsem dost a navíc nerad létám," dodal Vácha.

Reklama

Související témata: