Hlavní obsah

Zejda: Odposlechy nic nedokazují

PRAHA

Ve čtvrtek zasedala v Praze disciplinární komise, která řešila další díl v nekonečném seriálu jménem Korupční skandál. S úsměvem na rtech přišel na zasedání disciplinární komise rozhodčí Václav Zejda. Už byl potrestán zákazem činnosti celkem na tři roky, pokutou 50 000 korun. Po fotbalové stránce nemá co ztratit. Přišel svědčit v kauze SFC Opava.

Foto: PRÁVO

Václav Zejda na zasedání disciplinární komise nešetřil úsměvy.

Článek

Podle odposlechů mu měl opavský manažer Gustav Santarius v hotelu Gurmán nabídnout úplatek ve výši "dvou hrušek", což podle policie mělo být 200 tisíc korun, a zaplatit dámskou společnost. Opava však nakonec prohrála s Olomoucí 1:2.

Prý dívku jen odvezl

"Je to hezký hotel, kolem krásná příroda, ale já jsem tam jen přijel, navečeřel jsem se, vyspal a ráno jsem jel na zápas. Nic víc. Co se týká té dívky, policie tvrdí, že to byla prostitutka. Normálně přišla. Že chce odvézt do Ostravy. Jen jsem se zajímal, kdo to je. Na tom snad nic není. Jinak tam nic nebylo," tvrdil ve čtvrtek Zejda.

Přitom podle policejních odposlechů mu měl Puček říct: "No tak Gusta ji zaplatil, dostala prachy, vole, tak ať táhne vole normálně, v Ostravě ji vysadíš, jak budeš projíždět Ostravou, no a řekni jí......, že jí přeješ hodně úspěchů a nazdar vole no. Já, ona nepatří ke mně, to není moje." Zejda mu měl odpovědět: "No dobře, tak to jo, to sem potřeboval vědět."

Se Zejdou nehnulo ani tvrzení, že odposlechy svědčí o něčem jiném.... "Z odposlechů, které máte k dispozici, absolutně nevyvozuji žádnou záležitost, že se tam něco takového stalo nebo že by mi tam někdo nějakým způsobem dokonce nabízel tyhlety služby. Víc k tomu nemám co říct," stál si na svém Zejda.

Z jednací místnosti, kde vystupoval jako svědek, vyšel rovněž s úsměvem... "Disciplinárka stárne, jsou němí a hluší. Nikdo se na nic neptal, jen předseda Károlyi..." Podle něho je celý případ nesmysl, který poškozuje Opavu. "Řekl jsem k tomu svoje stanovisko. Podle mne to je celé nepochopitelné a nesmyslné," dodal.

Není kapr jako kapr

Na dotaz Práva, co celá kauza znamená pro něho osobně: "Neznamená to vůbec nic. Samozřejmě mě to mrzí, že moje kariéra rozhodčího skončila po tak krátké době. Co se tohoto případu týče, myslím si, že se to vysvětlí a nalezne pak v jiné rovině. Jako média podáváte kolikrát věci, které se spíš hodí, než se skutečně staly."

Cokoliv přiznat nebyl ochoten ani po dotazu, že odposlechy vypovídají o něčem jiném... "Mám je samozřejmě k dispozici. Nevím, co k tomu mám říct. Zatím jsem to nepochopil a je to podle mne nesmyslné. K tomu, jestli jsem věděl, že jsem odposloucháván, nic neřeknu. To asi nesmí zaznít dřív než před soudem, takže víc vám k tomu neřeknu."

Ke slavným kapříkům z loňského podzimu měl svoje vysvětlení... "Na výlovy jezdím normálně. V rybářském oblečení tahám ryby a dělám všechny ty normální věci, jako se dělají při výlovu. Mám z výlovů fotky i video. Každý rok potom několik desítek kilo ryb vozím známým," snažil se Zejda přesvědčit novináře, podobně jako před čtrnácti dny jeho advokát Karol Hrádela, že šlo skutečně o kapry, a nikoliv šifru pro úplatek.

"To si chce někdo takhle vyložit... Na ten výlov jsem jel se synem, potom za mnou přijela manželka s dcerou. Potom jsem odjel do Příbrami na zápas Blšan se Synotem. To byl jednoduchý zápas, ten byste mohli pískat sami, kdybyste znali pravidla," usmíval se. Synot vyhrál 3:1.

Podle Zejdy fotbal není čistý

Podle policie měl být jeden kapr tisíc korun. Podle odposlechů Zejda Hlaváčovi řekl: "Prosím tebe. Ten Pepík Dvořáčků, tak mu dej těch ryb deset. Pro toho dědka (delegát Spišiak - pozn. autora), tomu dej ryb dvacet. Pro Boba (asistent Krátký - pozn. autora), protože on má rozvětvenou rodinu, tak mu vem těch ryb třicet." Podle Zejdy jde o účelově využívanou záležitost proti němu... "Žádal jsem o doplnění spisu v devíti bodech, bylo to zamítnuto. Nikdo se s námi nebavil. A video z údajného předání peněz v garážích Careffouru na Smíchově? To bych vám přál vidět, abyste si udělali obrázek."

Podle Zejdy však fotbal není úplně čistý... "Nikdy jsem netvrdil, že je čistý, ale on pak stejně každý sudí píská na sebe, protože chce jít dál... Mne pobavilo, když některé noviny ze mne po dvanácti odpískaných zápasech udělali toho, co všechno řídí..."

Na novináře byl nabroušený.... "Přitom po utkání se napíše, že jsem penaltu nařídil správně, a když vypuknou kauzy a objeví se odposlechy, hned se píše, že jsem zápas ovlivnil tím, že jsem tu penaltu nařídil nesprávně," konstatoval nevzrušeně a mínil tím zápas Opavy s Olomoucí, kdy se domácí ujali vedení z pokutového kopu, ale nakonec prohráli 1:2.

Reklama

  0 : 0 Teplice - Č. Budějovice 0 : 0 10. min Živě
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
  1 : 1 Karviná - Bohemians 1 : 1 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  0 : 0 Jablonec - Zlín 0 : 0 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  4 : 3 Sparta - Ostrava 4 : 3 dohráno
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články