Hlavní obsah

Spartu v lize čeká nebezpečný Jablonec

PRAHA

Nejvyšší fotbalová soutěž se blíží ke svému podzimnímu finále. Kluby bojují o to, který z nich bude po polovině soutěže okupovat přední příčky tabulky, slibující účast v pohárové Evropě v příští sezóně. Vedoucí Sparta Praha má soutěž dobře rozehranou, o víkendu ji ale čeká překvapení letošní ligy z Jablonce. Čtrnácté kolo v sobotu zahájí také v Praze duel Blšany - Slavia.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Jablonečtí fotbalisté (na snímku Weber - vlevo) patří k nejpříjemnějším překvapením letošní Gambrinus ligy.

Článek

Sparťané jsou možná už myšlenkami u úterního klíčového zápasu Ligy mistrů s Fenerbahce, ale zvlášť po posledním výbuchu s Mladou Boleslaví musejí myslet i na fanoušky.

"Jablonec vede dravec Rada, to je kouč mojí krevní skupiny, ale my si další klopýtnutí před svými fanoušky nesmíme dovolit," připomněl také trenér František Straka poslední zaváhání.

Jablonec čeká na bod devět let

Jablonec uhrál na Spartě bod jen jednou, ale to už je devět let. Teď má naopak za sebou skvělou sérii: sedmkrát neprohrál a jeho brankáři 322 minut neinkasovali. "Sparta naposledy doma prohrála a bude ostražitější, ale my se popereme," slíbil soupeři těžkou roli trenér Petr Rada.

Blšany zatím v žižkovském vyhnanství válí a bez porážky chtějí zůstat i po utkání se Slavií. Slávistický trenér Josef Csaplár se pravděpodobně bude muset obejít bez obránce Doška, který má zdravotní problémy, naopak v plném tréninku je již Kuka. Slavia připravuje překvapení: pokud se podaří vyřídit veškeré formality, bude k dispozici dvaadvacetiletý irský fotbalista Paul Munster.

Zlín je doma těžko k překonání, ale České Budějovice už ukončily trápení a rády by body vozily i z venku. "Budějovice jsou sice na chvostu tabulky, ale mají kvalitní tým," uznal sílu soupeře domácí kouč Pavel Hapal, který bude postrádat potrestaného Kroču. Nejistý je start Lasoty a Lukaštíka.

Olomoučtí střelci mlčí

Nečekané napětí zavládlo po třech porážkách v Olomouci, jejíž střelci mlčí už 301 minut. Trénovat začali Zbožínek i Hudec, ale jejich start je nepravděpodobný.

V krizi je Ostrava, která nevyhrála šestkrát. "Doufám, že zápas konečně zvládneme bez zbytečných chyb," přál si trenér Jozef Jarabinský, který tým znovu cepoval hlavně v defenzivě. Chybět bude zraněný Slončík, potíže s bolavými zády hlásí brankář König, otazník visí nad Čížkem a v trestu je Lukeš.

Drnovice dokázaly z Ostravy vozit i výhry, ale poslední se zrodila před devíti lety. Trenér Josef Mazura nemůže stále počítat se zraněným Ševelou. "Samozřejmě vím, co nás čeká, Ostrava už musí pod novým trenérem zabrat," byl si kouč vědom toho, že body tentokrát visí hodně vysoko.

Příbram se bude rvát

Dvě prohry v řadě vrátily příbramské fotbalisty do pásma sestupu a trenér nejhůře bránícího týmu ligy před utkáním se Slováckem bije na poplach. "Máme málo bodů, nezbývá nám nic jiného než vsadit na tvrdou práci a rvát se. Jen s tím můžeme uspět," prohlásil kouč František Kopač, který je v současné chvíli nejohroženějším mužem mezi všemi ligovými kolegy. Příbram se musí obejít bez zraněných Hiroše a Birhanzla.

Mladá Boleslav měla po výhře na Spartě na chvíli klid, ale prohry v Drnovicích a v Mostu ji zase vrátily na zem. S Brnem budou mít Středočeši ideální šanci navnadit i vlastní věrné diváky, protože přijede Brno, které nevyhrálo osmkrát v řadě. "V naší situaci potřebujeme každý bod, ale musíme se vyvarovat chyb," připomněl trenér Dušan Uhrin, že poslední selhání si byla v mnohém podobná. Chybět mu bude zraněný Wozniak.

Na brněnské marodce zůstal pouze Kowalík, s lehkým tréninkem už začal Hlavatý. Po mizerné sérii nemají hosté velké oči - stačilo by jim uhrát remízu. "Boleslav už na Spartě potvrdila, že má kvalitní obranu. A musíme si dát hlavně pozor na nebezpečné výpady soupeře," prohlásil trenér Karel Jarůšek.

Program 14. kola fotbalové Gambrinus ligy
Sobota 20. listopadu:
14:25, Chmel Blšany - Slavia Praha (hřiště Žižkov; Helebrant - Zlámal, Lhoták/Kovařík),
17:00, Tescoma Zlín - Dynamo České Budějovice (Královec - Filípek, Kafka/Racek), Sigma Olomouc - SFC Opava (Závodný - Ondo, Jahoda/Gallo), Baník Ostrava - 1. FK Drnovice (Adámek - Filgas, Goňa/Čecháček), Sparta Praha - Jablonec 97 (Paták - Tulinger, Pokorný/Jech)
Neděle 21. listopadu:
17:00, Marila Příbram - 1. FC Slovácko (Matějek - Wilczek, Handlíř/Jílek), Mladá Boleslav - 1. FC Brno (Čuřín - Kordula, Chytil/Adam)
Pondělí 22. listopadu:
16:40, Slovan Liberec - FK Teplice (Bouše - Holub, Hojsík/Příhoda)

Reklama