Hlavní obsah

Kdyby se k moci dostali komunisti, utečeme zase, špitali si slávističtí emigranti Kubík s Knoflíčkem

Pomalu po čtvrtstoletí se sešli zase v "sešívaném" dresu. Sice jen při Silvestrovském derby veteránů, ale i tak si dva slávističtí fotbaloví emigranti Luboš Kubík a Ivo Knoflíček spolu opět zahráli. „Co zahráli, my si s Ivošem slíbili, že kdyby se tady dostali k moci znovu komunisti, utečeme zase,“ prozrazoval Kubík, co si během zápasu na lavičce také špitali.

Foto: Jan Tauber

Luboš Kubík

Článek
Fotogalerie

V osmaosmdesátém způsobili obrovský poprask, když se nevrátili se Slavií z letního soustředění v tehdejším západním Německu. Československo sice stále ještě oddělovala od Evropy železná opona, ale útěk dvou reprezentantů Luboše Kubíka a Ivo Knoflíčka se nedal utajit.

K+K spolu zase po čtvrtstoletí

Nejprve spolu kočovali Evropou, museli se dokonce prokazovat bolivijským pasem, protože ten svůj nechali v hotelu, když slávistickou výpravu kvapně a potají opouštěli. Když ale ze slibovaného angažmá v anglickém Derby County sešlo, jejich cesty se rozdělily. Kubík se po dlouhém přemlouvání a ujišťování vrátil, aby mohl nakonec přece jen legálně odejít do italské Fiorentiny, z Knoflíčka se stal emigrant vlastně až do listopadového převratu. Teprve před cestou na světový šampionát v Itálii v roce 1990 se zase sešli v jednom dresu. S národním týmem postoupili až do čtvrtfinále.

Po čtvrtstoletí si společně vyzkoušeli i slávistické barvy. „Do poslední chvíle jsem nevěděl, zda si derby opravdu zahraju. Bolavé koleno se ale umoudřilo a dalo pokoj, takže jsem si mohl Silvestrovské derby poprvé zahrát," svěřoval se Luboš Kubík, který se po putování světem, angažmá ve Fiorentině, stejně jako třeba americkém Chicago Fire, funkcionářské i trenérské kariéře završené třeba rolí asistenta u americké fotbalové reprezentace, vrátil na sklonku loňského roku zase do Edenu jako manažer pro sportovní rozvoj.

Na Vysočině jsem byl v létě, mlžil Kubík

„První hráče už jsme do Slavie přivedli," glosoval Kubík první měsíc v nové funkci. „Na přestupu Marcela Gecova jsem sice ještě žádný podíl neměl, ale na angažmá slovenského obránce Milana Bortela už nějakou zásluhu mám."

Trenér Petr Rada ovšem vytipoval i posily pro posílení útoku, což je nyní hlavní Kubíkova starost.

Samozřejmě se po nich poohlížím, ale koho bychom do Edenu ještě rádi přivedli, to neprozradím," vykroutil se z otázek na jména dalších posil. Stejně tak se elegantně vyhnul i dotazům, zda se Slavia zapojí do přestupových licitací o jihlavského střelce Stanislava Tecla, o něhož má zájem Plzeň i Sparta. „Na Vysočinu sice jezdím, ale naposledy jsem tam byl v létě," smál se Luboš Kubík, který kromě působení ve Slavii zůstal i skautem týmu účastníka zámořské Major League Soccer (MLS) Montrealu.

„Už jde ale pouze o nárazovou činnost. Montreal byl nováčkem MLS, a proto potřeboval sehnat čtyřiadvacet hráčů, což se povedlo. Teď se ozve jen v případě, když bude chtít v Evropě obhlédnout nějakého fotbalistu na doplnění kádru, což nebude problém. Hlavní náplní mé práce je a bude Slavia, kterou chceme pozvednout zase tam, kam patří. Však také hráčům při vhodné příležitosti připomenu, jak jsme se v Silvestrovském derby vypořádali se Spartou a jak si s ní poradili na podzim v ligovém derby i oni. Tak by měli hrát pořád,"  rozpovídal se po vítězném derby veteránů (7:2) na umělé trávě v Edenu Kubík.

Reklama

Související témata: