Hlavní obsah

Baník tápe, proti nováčku promrhal dvougólový náskok

OSTRAVA

Další blamáž má ze sebou úřadující fotbalový šampión z Ostravy, který se po remíze s Drnovicemi už musí spíše dívat v tabulce pod sebe. Pozvolna má Baník blíže k příčkám, kde se bojuje o záchranu, než k útoku na titul, který před sezónou na Bazalech avizovali.

Článek

Co se děje s Baníkem? To se asi ptají nejen jeho fanoušci. I když se hráči vyhýbají slovu krize, jinak se situace v ostravském mužstvu nazvat nedá. Mužstvo dále pokračuje ve výkonech z úvodu sezóny, nepomohla ani výměna trenéra, kterého čeká v zimě kupa práce.

Tým je na tom špatně psychicky i fyzicky. Hráči si přestali věřit, dělají chyby, v závěrech zápasů jim navíc viditelně ubývají síly rychleji než soupeřům. V létě začal Baník přípravu daleko dříve než zbytek ligy a zdá se, že to nebyla správná volba.

Jak si jinak vysvětlit, že se Ostravané v posledních čtyřech kolech dopustili výpadků v koncovkách utkání v Mladé Boleslavi, s Brnem i nyní s Drnovicemi? "Nemyslím si, že by to bylo špatnou kondicí. Spíš už to je v hlavě," prohlásil záložník Baníku Martin Čížek, který se podílel gólovými přihrávkami na obou trefách mistra. Ovšem i to bylo málo.

Jarabinský se zase nedočkal

"Trenér nás upozornil, že máme zkoušet procházet středem, tam je Ostrava zranitelná," vykládal autor druhého gólu ligového nováčka Tomáš Vajda. Hráči si vzali slova kouče k srdci. Už v první půli se na Rašku středem řítili Holenda a po něm Holub, po změně stran defenzíva domácího rovněž nepůsobila jistě a výsledkem byla dvě selhání při gólech hostů.

Trenér Baníku Jozef Jarabinský se tak ani v pátém utkání na lavičce mistra nedočkal tříbodového zisku. Zatímco prokřehlí diváci si v prvním poločase spokojeně notovali "To je náš Baník", po změně stran už žádali i hlavu kouče. Ten přitom po hodině hry logicky posílil defenzívu vyztužením středu pole, kde začal soupeř získávat převahu. "Jenže ani to nepomohlo, měli jsme tam víc defenzivních hráčů, a přesto znovu přišly chyby," uvedl.

Naopak Drnovicím prostřídání vyšlo. "To tak někdy chodí. Taky jsme mohli přijít na hřiště a dostat nakonec pětku," krčil rameny záložník Vajda, který se rovněž zapojil do zápasu v jeho průběhu a nakonec se stal hrdinou, když parádní ranou vyrovnal. "Je to vždycky o štěstí," uvedl Vajda a stejně trenér hostů Josef Mazura netajil spokojenost. "Hlavně po přestávce jsme ukázali, že hrajeme dobrý kombinační fotbal," usmál se kouč Drnovic.

Zavadil prožil muka

Proti předešlému zápasu udělal Jarabinský v sestavě Baníku čtyři změny. Tři vynucené, protože brankář König i obránce Drozd se zranili a naopak už mohl hrát uzdravný Čížek. Ve středu pole pak Zúbka nahradil Zavadil.

"Bystroň se tak vrátil na své místo. Rýsovala se už změna na levém kraji obrany, kde jsem dal šanci Hoffmannovi, jasná byla také ve středu pole a na zvážení byl post brankáře. Ale třeba Zavadil dokázal, že se chce rvát o místo v základu, své úkoly se snažil plnit," pochválil ho za nasazení Jarabinský.

Záložník Pavel Zavadil se rval s obranou soupeře statečně, ale i jemu docházely síly. A když opustil hřiště, Baník dvakrát inkasoval. "Tohle se nám přece nemůže stávat," jen kroutil hlavou středpolař, který toho zatím v Baníku moc neodkopal.

"Vždyť my v každém zápase dostaneme minimálně dva góly a to se těžko vítězí. Věřili jsem, že nás nastartuje výhra nad Drnovicemi, ale místo toho přišla další rána do psychiky. Když jsem šel ze hřiště, myslel jsem si, že ještě dáme třetí gól. Na lavičce to pak byla muka," dodal jen.

Reklama

Související témata: