Hlavní obsah

Liberecký trenér Šilhavý: Váchu nahradíme, naše hra ochromená nebude

Trenér libereckých fotbalistů Jaroslav Šilhavý si nemyslí, že by měl přestup záložníka Lukáše Váchy do Sparty Praha ochromit hru Slovanu. Věří, že se úřadující mistr s odchodem klíčového hráče dokáže vyrovnat, neboť na jeho post má hned několik variant.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Nové posily libereckých fotbalistů David Pavelka (vlevo) a Martin Frýdek.

Článek

"Samozřejmě odchod Lukáše je zásadní, byl to významný hráč naší sestavy. Jeho odchod pro nás znamená určitou změnu, ale nemyslím si, že by tím naše hra měla být ochromená. Věřím, že ho nahradíme a bude to fungovat," řekl dnes Šilhavý novinářům během soustředění v jabloneckých Břízkách.

Na Váchův post defenzivního záložníka má několik alternativ. Jednou z nich by mohl být Luboš Hušek, který je v Liberci na zkoušce poté, co skončil ve Spartě a poslední půlrok nehrál. V kádru je stále zkušený Tomáš Janů, dobře se jeví Ghaňan Isaac Sackey a na postu defenzivního středopolaře může nastoupit i David Pavelka, který spolu s Martinem Frýdkem přišli na sever Čech jako kompenzace za Váchu.

"Na Lukášův post jsou tu tři takoví pracanti. Lukáš je typologicky defenzivnější než Pavelka, i když David ve Spartě zvládl i tuhle roli. Variant na nahrazení Lukáše je víc, věřím, to zvládneme i bez něj," prohlásil Šilhavý.

Hušek se zatím libereckému kouči v přípravě líbí stejně jako další testovaný hráč Jiří Pimpara. Na zkoušce je i kvarteto Slováků. "Hušek je velice zkušený hráč, který chce vyhrávat. V minulosti hrál významnou roli ve Spartě a objevil se i v národním týmu. Půl roku byl mimo a má obrovskou motivaci vrátit se do velkého fotbalu," řekl. "U něj a u Pimpary bychom chtěli mít do týdne, nejpozději deseti dnů jasno, zda je bereme, nebo ne. Ale zatím se jeví velice dobře," pochvaloval si Šilhavý.

Na podzim to v kabině nefungovalo

Vedle Pavelky a Frýdka angažoval Liberec bývalého reprezentanta Radoslava Kováče, jenž by měl ve středu obrany nahradit Jana Nezmara, který ukončil kariéru. Do Asie možná přestoupí záložník Miloš Bosančič a s týmem už netrénuje ani trojice Ukrajinců, která přišla v létě na hostování.

V zimní přestávce se tak mění národnostní složení kabiny. "Tu půlsezónu to nefungovalo úplně tak, jak by mělo. Byl tam trochu komunikační problém, byli tam kluci z Afriky, Ukrajiny, bývalé Jugoslávie. Teď se kabina trochu mění, skladba hráčů bude trošku jiná. Přišly vítězné typy jako Kováč, věřím, že to bude fungovat," uvedl Šilhavý.

Obhájci titulu figurují v tabulce až na deváté příčce a jedinou reálnou cestou, jak se probojovat do evropských pohárů, je pro ně momentálně Pohár České pošty. "Chceme na jaře hrát pro naše diváky, kterým jsme hodně dlužni. Chceme mít z fotbalu zase radost. Titul je daleko, ale jsme v domácí poháru a určitě se o to porveme," dodal kouč.

Reklama

Související témata: