Hlavní obsah

Lafata přestupuje. Pelta milované dítě oplakal, jablonecký kanonýr se v pátek upíše Spartě na tři a půl roku

Praha
Aktualizováno

Kanonýr David Lafata se stane druhou zimní posilou fotbalové Sparty. Vedení letenského klubu se v průběhu čtvrtka domluvilo s Jabloncem na podmínkách přestupu jednatřicetiletého střelce, ve večerních hodinách došlo k dohodě i se samotným hráčem, který dokonce zapózoval se sparťanským dresem. Lafata ještě v pátek ráno absolvuje vstupní zdravotní prohlídku a poté se i formálně upíše Pražanům na tři a půl roku.

Foto: Sport.cz

David Lafata už pózoval s dresem Sparty.

Článek

Sparta toužila po Lafatovi už loni v létě, ovšem "Velký čáp" Pelta, jak se jabloneckému bossovi v zákulisí přezdívá, se svého snajpra nechtěl za žádnou cenu vzdát. I proto si stanovil  finanční podmínky, jež nemínil majitel Sparty Daniel Křetínský akceptovat. Ke konkrétnímu jednání tudíž údajně nedošlo.

Peltovi vzali dítě z kočárku

Lafata netajil, že je krajně rozladěný z toho, že z transferu sešlo. Pelta mu dal ovšem slib, že v případě opakované nabídky, která bude zajímavá pro Jablonec i Lafatu, souhlas k přestupu dá.

Sparta s nabídkou přišla a Pelta ve čtvrtek dopoledne prohlásil: „Sice s těžkým srdcem, ale nakonec jsem s přestupem souhlasil. Je to, jako by mi vzali dítě z kočárku."

Nakonec se s Křetínským dohodl i na podmínkách Lafatova angažmá, takže transferu nic nebrání. Severočeský snajpr, který byl nejlepším střelcem dvou předchozích ligových ročníků s 19 a 25 góly a v tom probíhajícím vede tabulku kanonýrů se třinácti trefami, absolvuje v pátek na Letné zdravotní prohlídku a hned se zapojí do přípravy Pražanů.

O financích se jen spekuluje

„Davidův příchod je pro nás výjimečnou událostí, podařilo se nám získat dlouhodobě nejlepšího kanonýra v českém fotbale. Není tajemstvím, že jsme o něj měli zájem delší dobu, a proto jsme rádi, že se nám nyní tento transfer podařilo dotáhnout. Tým je stále ještě v úvodní fázi přípravy, David bude mít dostatek času se s novými spoluhráči sehrát," říká člen představenstva Sparty Jakub Otava.

„Zahrát si v dresu Sparty pro mě byla a je velká motivace. I třeba v Evropské lize proti Chelsea. Ostatně, proč jinak by mě Pražané kupovali, kdybych proti vítězi Ligy mistrů neměl nastoupit?!" přiznával Lafata.

Podmínky jeho transferu se rozhodly oba kluby nezveřejňovat. V zákulisí se mluví o částce osiclují kolem 20 milionů korun a dalších bonusech. Ani Pelta nebyl v tomto směru sdílnější.

„Dohodli jsme se na finanční částce a dalších možných bonusech. Není v tom žádná hráčská kompenzace z Letné. Budeme ale jednat se Slováckem o předčasném uvolnění mladého kanonýra Mariána Kováře, kterého jsme koupili už v létě, a s Duklou o uvolnění Jana Pázlera. Oba tyto talentované útočníky chceme mít na jaře v kádru. Samozřejmě boj o pohárovou Evropu předem nevzdáváme," pravil Pelta, který prodejem člena Klubu ligových kanonýrů naznačil, že boj o titul vzdává.

Přetlak útočníků ve Spartě, malér pro Jablonec

Útok Sparty se na podzim opíral o Kweukeho, Kadlece a Balaje, v zimě se navíc k mužstvu na zkoušku připojil exreprezentant Bednář. Počítá se s tím, že Kweuke či Kadlec by mohli odejít do zahraničí, žádnou žhavou nabídku však na ně klub zatím zřejmě nemá.

Zatímco na Letné příchodem Lafaty vznikne slušný přetlak, Jablonci naopak ztrátou Lafaty vyvstal problém. „Je to pro nás samozřejmě velká ztráta. Na hostování máme Kováře, zajímá nás Pázler. Pan Pelta se jistě pokusí alespoň jednoho útočníka získat, aby nám nechyběli," potvrdil šéfova slova trenér Václav Kotal.

Naopak Sparta tím v podstatě uzavřela zimní přestupy. „Příchod Váchy a Lafaty je naplněním těch nejlepších představ," liboval si trenér Vítězslav Lavička.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama