Hlavní obsah

Kdyby Sparta nevěřila, že jí pomohu, tolik miliónů by za mě nedala, říká kanonýr Lafata

Uvěřil teprve ve chvíli, kdy držel sparťanský dres v rukou. Pražané se o něho zajímali a o jeho přestupu jednali s Jabloncem tolikrát, že se nejlepšímu ligovému kanonýru Davidu Lafatovi už jevil transfer na Letnou jako chiméra. „Proto jsem tentokrát nechtěl o jednáních nic vědět, dokud mezi kluby opravdu nedojde k dohodě,“ přiznával reprezentační útočník, že na rozdíl od letních námluv sledoval veškeré dění s jistou rezervou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

David Lafata si poprvé zatrénoval s pražskou Spartou.

Článek
Fotogalerie

Neříkejte, že jste se jabloneckého bosse Pelty nevyptával, zda dá k přestupu souhlas, že jste na něho netlačil a nepřipomínal mu staré sliby...

Několikrát jsem s ním sice mluvil, ale skutečně jsem nechtěl vědět nic o tom, jak a zda vůbec jednání probíhají. Byli jsme domluveni, že mě dá vědět teprve v momentě, kdy se dohodne se Spartou.

Muselo vás asi hodně překvapit, že se domluvil tak promptně...

Ono to zase tak promptní nebylo, neboť mně o pokračujícím zájmu Sparty řekl už začátkem prosince. Tehdy ale odlétal na dovolenou a prohlásil, že uvidí, až se vrátí.

Vrátil se a s majitelem Sparty Křetínským si na rozdíl od předchozích rokování kupodivu plácli okamžitě a bez licitování.

V létě jsem byl na Peltu naštvaný, že se nedomluvil se Spartou, teď mu musím naopak poděkovat. Splnil slib, který mně dal, takže na třetí pokus jsem se angažmá na Letné dočkal. Před půl rokem jsem už fakt nedoufal, že si na Letné někdy zahraju.

A dokonce za velké peníze, protože se spekuluje o sumě, která by se měla pohybovat kolem dvaceti miliónů korun. Neděsí vás takováto částka? Není až příliš zavazující?

Musím být rád, že Sparta byla ochotna podobné peníze investovat. Kdyby ale nebyla přesvědčena, že se v jejím týmu uplatním a že ji pomohu, určitě by je za mě nedávala.

Vnímáte rozdíl, který vás ve Spartě čeká? Nejen mnohem větší konkurence, ale zřejmě i jiná pozice v mužstvu, neboť v Jablonci se kolem vás všechno točilo a trenéři Komňacký a nyní i Kotal přizpůsobovali herní styl mužstva vám...

Proto je jen dobře, že do Sparty přicházím vlastně na samém začátku přípravy a absolvuji ji s mužstvem celou. Teď bude záležet na mně a na tom, jak mi to půjde.

Trenér Lavička naznačoval, že si vás dovede představit i v jiné roli, než jakou jste měl v Jablonci. Třeba jako podhrotového útočníka operujícího za Kweukem. Mluvili už jste spolu na toto téma?

V kontaktu jsme byli, ale zatím jsme se bavili jen obecně. Hlavně o tom, zda mám o angažmá ve Spartě dál zájem.

Tím jste ale neodpověděl na otázku, zda byste překousl jinou roli, kterou vám třeba trenér určí...

Změna by to pochopitelně byla, ale člověk si nemůže vybírat.

Mimochodem - bydlení už jste si v Praze vybral?

Zatím jsem na hotelu a rodina žije dál v Jablonci. Teď mně čekají se Spartou soustředění ve Františkových Lázních a poté ve Španělsku, takže je čas, abychom bydlení řešili.

Na Letnou přicházíte jako kanonýr, jenž se stal dvakrát po sobě nejlepším střelcem ligy a který je i po odehraném podzimu v čele tabulky nejlepších šutérů. Budete mít ve Spartě ke třetí střelecké koruně v řadě blíž?

Nevím. Titul Krále střelců je sice krásný, ale pro mě je tou největší motivací zisk mistrovského titulu. Proto i kdybych nedal na jaře ani jeden gól a my na ligový primát dosáhli, byl bych spokojen. Vždyť já ještě nikdy žádný titul nezískal.

Takže zisk titulu je velkou motivací. A co takhle pohárové konfrontace s Chelsea?

Pochopitelně také, protože ani v evropských pohárech jsem toho moc neodehrál. Na Chelsea si proto těším stejně, jako všichni ve Spartě.

Reklama

Související témata: