Hlavní obsah

Rozdávačný jablonecký boss Pelta je v balíku. Po Lafatovi prodal do Plzně i talentovaného Kovaříka

Aktualizováno

Jablonecký boss Pelta je v posledních dnech v náramně dobrém rozmaru. V balíku také, to se ví. Poté, co ve čtvrtek prodal za dvacet milionů korun kanonýra Davida Lafatu pražské Spartě, skočil i na nabídku Plzně a bez váhání uvolnil Viktorii čtyřiadvacetiletého záložníka Jana Kovaříka. A to ještě před evropským šampionátem jedenadvacítek tvrdil, že přijde čas, kdy slávistického odchovance hrajícího u něho na severu Čech čtvrtým rokem, prodá ještě výhodněji než Lafatu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jablonecký Kovařík (vlevo) v souboji se sparťanem Kadlecem.

Článek

Dokonale utajovaný transfer Kovaříka z Jablonce do Plzně se seběhl rychlostí akce kulový blesk.

Paclík: Pelta chtěl smysluplnou částku

„V létě nebyla s Peltou rozumná řeč, protože chtěl za Kovaříka hodně peněz, teď jsem prostě využil jeho dobré nálady. Když prodal Lafatu, začal jsem s ním jednat a přes víkend jsme se domluvili. A za smysluplnou částku," liboval si majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík, že po jihlavském Stanislavu Teclovi přivedl do klubu další perspektivní posilu.

„Ani trenér Kotal, ba ani spoluhráči o ničem až do poslední chvíle nevěděli," potvrdil Kovařík, že všechna jednání o transferu probíhala v přísném utajení.

„Před půl rokem jsme se s Peltou domluvit nedokázali, teď nám k tomu stačil víkend. Náš soupeř v Evropské lize Neapol posiluje, my tudíž musíme také," kvitoval Paclík, že našel s „Velkým čápem", jak se Peltovi v zákulisí přezdívá, společnou řeč. „Prostě nejschopnější manažer v českém fotbale," ocenil obchody, které majitel Jablonce za poslední čtyři dny udělal.

Kovařík byl souhlasem překvapen

Přestupové částky sice zveřejněny nebyly, ale v zákulisí se spekuluje, že od Křetínského shrábnul Pelta dvacet milionů za Lafatu a od Paclíka dvanáct za Kovaříka.

„Nečekal jsem nabídku Plzně, natož abych snad pomyslel, že po Lafatovi uvolní pan Pelta i mě. Proto mě tolik překvapilo, když mně v neděli dal k přestupu souhlas," netajil Kovařík, že byl promptním souhlasem jabloneckého majitele trochu zaskočený.

V plzeňském kádru vznikl jeho angažováním velkým přetlak. Hlavně mezi adepty na místo v záloze.

„Nevím, jestli někoho v zimním přestupním termínu pustíme. Z Plzně se odchází do zahraničí jen za zásluhy a ty si mohou nárokovat dva hráči. Na ně však ještě žádná konkrétní nabídka nepřišla. O Koláře sice eminentní zájem je, jenže toho zase nechceme pustit my," reagoval Paclík na spekulace, k jakému pohybu v hráčském kádru dojde. „Je ale víc než pravděpodobné, že některé fotbalisty uvolníme na hostování."

Posilu zlákaly plzeňské ambice i Neapol

Kovařík to samo sebou nebude, protože jeho příchodem ještě víc narostla konkurence v už beztak nabité středové řadě Plzně. „Pochopitelně že jsem i o konkurenci přemýšlel, ale touha prosadit se v takovém klubu, jakým Plzeň je, pro mě představuje velkou sportovní výzvu," přiznával čtyřiadvacetiletý Kovařík, který v lize zatím odehrál rovnou stovku zápasů a vstřelil jedenáct gólů. Na kontě má dokonce mistrovský titul, který získal se Slavií v roce 2009, byť tehdy do jejího týmu jen nesměle nakukoval a odehrál v něm pouze třináct minut. Čtyři další starty pak přidal během hostování v Českých Budějovicích.

„Teď mě pochopitelně lákají ambice Plzně, v jejímž kádru bych se chtěl prosadit a mužstvu pomoci. V domácí soutěži i v Evropské lize proti Neapoli," nechala se hned po příchodu slyšet nová posila Viktorie, která se na západě Čech upsala na tři a půl roku.

Reklama

Související témata: