Hlavní obsah

V létě byl Pelta proti, teď přestup upekl za víkend, překvapil Kovaříka souhlas "Velkého čápa"

Do ligového kádru pražské Slavie jen nakoukl, přesto mu třináct minut v jejím dresu stačilo, aby s ní slavil v roce 2009 mistrovský titul. Teprve po přestupu do Jablonce se ale Jan Kovařík prosadil, natrvalo se usadil v základní sestavě Severočechů a stal se oporou týmu. I proto překvapilo, že majitel klubu Miroslav Pelta mladého reprezentanta, kterého hodlal v budoucnu velice výhodně zpeněžit, souhlasil s dalším oslabením svého mužstva a po Lafatovi prodal i Kovaříka.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalista Jan Kovařík, nová posila plzeňské Viktorie.

Článek

Klubový boss Pelta si počínal v uplynulých dnech až neskutečně rozdávačně. Nejprve prodal do Sparty Davida Lafatu, v neděli si plácnul s Plzní a uvolnil i vás. Čekal jste od něho podobnou velkorysost?

Já popravdě nečekal ani plzeňskou nabídku, natož abych přemýšlel o souhlasu Pelty. Před půl rokem mě do Viktorie nepustil, neboť se s ní nedohodl, o to víc jsem byl teď překvapen, že se během pouhých tří dnů všechno dohodlo.

Ptal se ho, co ho k takovémuto rozhodnutí vedlo?

Až v neděli, kdy mi dal do rukou potvrzení, že mě prodává.

Jak si vysvětlujete velkorysost, která se v něm najednou probudila?

Pouze řekl, že můj přestup schvaluje. A protože já byl už rozhodnutý, nebylo o čem se dál bavit.

Přitom před evropským šampionátem jedenadvacítek právě Pelta vykládal, že přijde čas, kdy vás prodá ještě výhodněji a za daleko víc peněz než kanonýra Lafatu.

Zaznamenal jsem to, i v jablonecké kabině mně to spoluhráči připomněli. Ale teď jsem se o přestupovou částku nezajímal a dokonce ani nevím, kolik za mě dostal. Pro mě je podstatné, že jsem v Plzni a budu se snažit, abych jí svými výkony vynahradil peníze, které za mě dala.

Trochu překvapilo, že Pelta sezónu odpískal už v polovině, i když jablonecký tým figuruje po podzimu na druhé příčce tabulky. Prodejem Lafaty a teď i vaším ambice jeho mužstva hodně utrpěly...

Ambice zůstanou stejné, protože Jablonec bude chtít hrát na špici tabulky dál. Bude to ale mít asi opravdu trochu těžší.

Jak vůbec spoluhráči reagovali na váš přestup, když se o něm po dnech utajování v neděli konečně dozvěděli?

Moc rádi nebyli, to se ví. Dokonce i oni mluvili o oslabení mužstva, ale budou to muset skousnout.

Ale hráčská procesí, která při jednání o přestupu Lafaty chodila za Peltou a orodovala, aby ho do Sparty nepouštěl, se ve vašem případě nekonala...

Nebyl na ně ani čas, protože všechno se seběhlo hrozně rychle a přestup byl tajen do poslední chvíle. Kluci v kabině se o něm dozvěděli až v neděli. Dvě hodiny před tím, než jsem z Jablonce odcházel.

Takže i trenér Kotal byl zaskočený, že mu Pelta prodal druhého hráče základní sestavy?

I on se o mém odchodu dozvěděl až v neděli. Stačili jsme si vysvětlit jen pár věcí, on pouze prohlásil, že mně nebude v odchodu bránit, ale že je škoda, že Jablonec opouštím.

Vy jste ale neměl nad čím přemýšlet a váhat...

To ne, protože jde o další krok v mé kariéře. Jablonci jsem vděčný za šanci, kterou mně dal. Vždyť jsem do něho přicházel s pěti ligovými starty a odcházím s rovnou stovkou.

A navíc s vidinou, že s Plzní budete hrát i o titul a že třeba zažijete i atmosféru Evropské ligy, v níž se utkáte s Neapolí...

I to je lákavá představa. Vždyť třeba s Jabloncem jsme hráli evropské poháry dvakrát a nikdy se nedostali z předkola. Skvělá fotbalová atmosféra, která v Plzni vládne, ale sehrála roli také. Ještě teď mám husí kůži, když si vzpomenu na ligový zápas, jenž jsme na podzim v Plzni s Jabloncem hráli.

Reklama

Související témata: