Hlavní obsah

VIDEO: Sparta dře v lázních, po příchodu Lafaty a Bednáře si konkuruje sedm útočníků

Františkovy Lázně

Rtuť teploměru po ránu klesala k mínus deseti stupňům, na lenošení v teple však neměli čas. Posilovna, aerobik, běžecké okruhy v parku mezi hotelem Savoy a fitnesscentrem Aquaforum. To byla pro fotbalisty Sparty dopolední dávka úterního dne na kondičním soustředění ve Františkových Lázních. „Zimní přípravy fotbalistům zkracují kariéru,“ prskal stoper Ondřej Švejdík.

Příprava Sparty ve Františkových Lázních.Video: sparta.cz

 
Článek
Fotogalerie

Všichni makají, aby si udrželi nebo naopak získali místo v sestavě. Ale pokud jde o útočníky, je situace ve Spartě momentálně nejzajímavější. Hned sedm borců si dělá zálusk na dvě, maximálně tři místa...

Na podzim se o letenskou ofenzivu starali mladý Václav Kadlec a Kamerunec Léonard Kweuke. Albánský nováček Bekim Balaj je jistil a nejednou dokázal mužstvu vytrhnout trn z paty. Jenže v zimě nejdřív přišel na zkoušku exreprezentant Roman Bednář – a hlavně, Sparta za 20 miliónů vykoupila z Jablonce kanonýra Davida Lafatu, krále střelců dvou posledních ročníků Gambrinus ligy a po podzimu znovu nejlepšího kanonýra soutěže.

A to jsou ještě v kolonce útočníků vedeni i mladí univerzálové Tomáš Přikryl a Jiří Skalák.

Variant nachystají několik

„Avizovali jsme, že chceme hrát ofenzivní fotbal. A je jedno, jestli se dvěma útočníky vedle sebe, se dvěma za sebou nebo se třemi ofenzivními hráči," naznačuje trenér Vítězslav Lavička, že v přípravných zápasech si nachystá několik variant.

Jde však i o to, aby přetlakem útočníků nevznikly nežádoucí třenice. „Vždycky je důležité najít uvnitř týmu optimální balanc. Ale teď je to předčasné, musíme útočníky vidět v zápasech. Případné nezdravé signály se určitě dají včas rozpoznat," nedělá si kouč vrásky.

Tlačenice v útoku je každopádně pořádná. Čekalo se, že v zimě by mohla Sparta prodat do zahraniční buď Kweukeho, nebo Kadlece. Zatím je však klid, oba si „užívají" lázeňského programu. Hlavně Kamerunec, který celý strhaný při běžecké fázi dorazil do cíle vždy spolehlivě poslední...

Kadlec neodchází, chce pracovat pro kanonýra

„Žádné signály nemám, po ničem se nepídím. Když jsem měl na podzim formu, cítil jsem, že by se nějaká nabídka objevit mohla, ale pak přišlo zranění na hlavě. Nemá cenu spekulovat, jestli jsem kvůli tomu přišel o přestup do zahraničí. Jsem spokojený, na jaře počítám se Spartou," líčí Kadlec.

Pevně doufá, že místo si uhájí. „Nejlepší zápasy jsem na podzim odehrál, když jsem nastupoval zprava, snad se mě tedy Davidův příchod nedotkne. Posila je to velká, teď půjde o to, abychom mu dokázali šance připravit. V Jablonci mu Kopic s Kovaříkem servírovali jednu za druhou," připomíná Kadlec.

Kweukeho rezervy v kondici jsou pověstné. Podobné však zpočátku na Letné měl i Bony Wilfried – a kde je dnes... „Kondiční ukazatele pro nás jsou samozřejmě důležité, ale fotbal se hraje s míčem. K výsledkům fyzických testů přihlížíme, proto jsme i dnes rozdělili hráče do tří skupin. Bony si na zvýšené nároky brzy zvykl, proto se prosadil i v zahraničí," dává Lavička za vzor Kweukemu.

Bednář má šanci, Lavičku trápí zranění obránci

Složitá je pozice Bednáře. Sparta mu dala šanci na restart kariéry zrovna ve chvíli, kdy koupila Lafatu. Ani Bednáře však trenér neodepisuje. „Mluvil jsem s ním již před začátkem přípravy a můj pozitivní dojem z Romana trvá dál. Pracuje velmi dobře, aby si vybojoval místo ve Spartě už teď, nebo do budoucna," naznačuje Lavička, že Bednář by na jaře mohl začít hostováním v jiném klubu.

Po obědě oživila zaběhnutý program týmu decentní oslava třicátých narozenin mluvčího Ondřeje Kasíka, odpoledne už zase čekal nabitý program v hale. A večer individuální pohovory, které kouč Lavička se všemi hráči vede.

Nejvíc starostí mu tedy dělá zdravotní stav obránců Jarošíka a Pamiče, kteří rehabilitují v Praze a o kondiční soustředění přijdou. Uzávěrka pohárové soupisky pro duely s Chelsea se přitom blíží. „Doufám, že nenastane situace, abychom museli rychle shánět nějakou náhradu. Je to nemilá komplikace, ale stále věřím, že se oba dají včas do pořádku," doufá Lavička.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: