Hlavní obsah

Vácha je rád, že Sparta do lázní nevezla běžky a umění na playstationu si šetří až pro finále

Františkovy Lázně

Sedm dnů už je Lukáš Vácha fotbalistou pražské Sparty. Po přestupu z Liberce se na Letné ani nestačil pořádně rozkoukat a už s týmem trenéra Lavičky mířil na kondiční soustředění do Františkových Lázní. „Alespoň mám příležitost poznat se s novými spoluhráči," nedělal si těžkou hlavu třiadvacetiletý záložník.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lukáš Vácha během kondičního soustředění Sparty Praha.

Článek
Fotogalerie

Jak zvládáte kondiční soustředění Sparty zvolené ve srovnání s většinou českých klubů stranou hor?

Únava se kumuluje, ale zatím vše zvládám. Máme čas i na odpočinek, k dispozici výbornou regeneraci, kterou hojně využíváme.

Je podoba přípravy ve Spartě hodně odlišná proti vašim minulým štacím?

Už jsem prošel dost klubů a přípravy se většinou hodně opakují. Běhání je všude stejné (směje se). Ve Spartě hodně posilujeme střed těla, máme v programu hodně koordinačních cvičení. Jde o fajn změnu.

V programu máte i aerobic. Jak se vám netradiční doplněk pozdává?

Poprvé jsme tuhle část přípravy okusili v úterý a mně se moc líbila. Myslím, že na dopolední fázi jde o ideální způsob tréninku. A hlavně příjemné zpestření. Příprava pak není tolik jednotvárná. Já jsem absolvoval aerobik už v minulosti. Tentokrát jsem poprvé vyzkoušel zpestření v podobě stepperů. Lepší než zběsilé tahání činek nebo válců naplněných vodou.

V minulosti jste působil v Ostravě, Jablonci, Slavii či Liberci. Máte v hlavě jméno trenéra, jehož nároky při zimní přípravě byly největší?

Žádnou vyloženě devastující přípravu v hlavě nemám, ale pod trenérem Jarolímem ve Slavii to bylo fakt ostré. Lepší rychle zapomenout. A také Petr Rada v Liberci ordinoval hodně tvrdý dril. Pod jeho vedením bylo výběhů v Jizerských horách fakt hodně.

Jste rád, že Sparta ve Františkových Lázních nemá v programu běžky?

Rozhodně ano. Nejsem jejich fanoušek.

Ve Spartě jste podepsal kontrakt před týdnem. Jakých bylo prvních sedm dnů mezi novými spoluhráči?

Hodně mi pomůže soustředění, kde jsme hodně spolu. Trénujeme dvakrát či třikrát denně, kluky dokonale poznám. Myslím, že vše jde bez problémů.

Když už vám zbyde trošku volného času, máte chuť na nějaké aktivity nebo jen odpočíváte a rehabilitujete?

Moc času skutečně není. Starší hráči mastí karty, kluci mého věku hrají fotbal na playstationu. Zatím jsem se nezapojil. Říkal jsem Tomáši Vaclíkovi, že se do kvalifikace nezapojuji a přijdu hrát až finále (směje se).

Už přišla na přetřes s novými parťáky skutečnost, že můžete jako jediný fotbalista obhájit mistrovský titul, byť jste kádr úřadujícího šampióna opustil?

Spíše jsem o tom přemýšlel sám. Vnímám to jako prvořadý úkol pro jarní část sezóny. Zvednout pohár pro ligového šampióna byl jeden z největších zážitků mojí kariéru. Bylo by senzační zažít stejný pocit podruhé a ještě k tomu v jiném dresu.

Reklama

Související témata: