Hlavní obsah

Kostra mistrovského Slovanu se rozpadla, Šilhavý staví v Liberci nový tým

Praha

Skalp největšího rivala vždycky potěší, i když jde jen o zimní přípravu. Fotbalisté Liberce porazili v Tipsport lize v prestižním severočeském derby Jablonec 2:1 a nachystali mu v pražské skupině první porážku. Jedno však mají rivalové společné. V zimě utrpěli velké ztráty. Jablonec opustili Lafata s Kovaříkem, Liberec přišel o Nezmara, Váchu, Bičíka a zřejmě i Bosančiče. V případě mistrovského Slovanu se dá mluvit o rozsáhlé přestavbě mužstva.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Liberecký trenér Jaroslav Šilhavý během utkání Tipsport ligy s Jabloncem.

Článek
Fotogalerie

Půl roku po zisku titulu se mistrovská jedenáctka prakticky rozpadla. Trenéru Jaroslavu Šilhavému roste pod rukama zbrusu nové mužstvo.

„Dá se to tak říci. Z mistrovské éry jsme teď přišli o Nezmara, Váchu a Bičíka. Ale to je fotbalový život," říká kouč obhájce titulu, který po podzimu ztrácí patnáct bodů na první Plzeň a má jen čtyři body k dobru na předposlední České Budějovice...

„Ambice Liberce jsou stále nejvyšší, ale tabulka je momentálně proti. Na podzim jsme nabrali velkou ztrátu. K dobru však máme Pohár České pošty, v něm se chceme poprat o co nejlepší výsledek," avizuje Šilhavý.

V zimním turnaji se Liberci daří, Teplice i Jablonec porazil 2:1. „Výsledky v této fázi přípravy nepřeceňuji, ale jsem spokojený, jak kluci pracují a pak se na hřišti prezentují," těší trenéra.

Odchody z mistrovského Slovanu
Theodor Gebre Selassie – Po mimořádné sezóně odešel jako první, po reprezentačním bekovi sáhly bundesligové Brémy.
Emil Rilke – U Nisy působil necelý rok. Byl jen náhradníkem, ale pod titul se také podepsal. V létě odešel do třetiligové Hansy Rostock.
Michal Breznaník – K titulu přispěl skvělými kousky. Zahrál si ještě kvalifikace o Ligu mistrů a Evropskou ligu, v září zamířil do ruského Permu.
Jan Nezmar – Po mentální stránce asi největší ztráta. Po podzimu ukončil kariéru a přesedl do křesla ředitele, na přestavbě týmu se tak podílí v nové roli.
Lukáš Vácha – Klíčového záložníka v zimě chtěla i Plzeň, přednost ale dal Spartě, které se upsal minulý týden.
David Bičík – Vypracoval se mezi nejlepší domácí gólmany. Smlouvu u Nisy však prodloužit nechtěl, odchází do předposledního týmu turecké ligy Mersinu...
Miloš Bosančič – Také náladový záložník dokázal předvádět pozoruhodné kousky. Cítil se nedoceněný, takže je na odchodu do daleké Koreji.

Přicházejí Kováč a spol.

Ústřední posilou pro jaro by měl být exreprezentační stoper Kováč z Basileje. Ze Sparty jako součást odstupného za Váchu přišli mladíci Frýdek s Pavelkou. Klub potom testuje hned čtyři Slováky, stopera Pimparu z Varnsdorfu, ghanského záložníka Sackeyho nebo dalšího středopolaře Rybalka z Dynama Kyjev. A k fotbalu se v dresu Slovanu zkouší vrátit i exsparťanský záložník Hušek.

„Uvidíme, jak testování dopadne. Třeba Pimpara už je u nás před podpisem smlouvy."

Pohlídá si srdce a charakter

Šilhavý si teď dobře pohlídá, aby nové posily měly také patřičnou morálku. Po poslední podzimní porážce na Dukle totiž jeho zklamání dosáhlo vrcholu. „Někteří naši fotbalisté možná mají herní dovednosti, ale nemají srdce a charakter," láteřil tehdy.

„Fotbalové srdce je určitě jedním z kritérií, na něž při výběru posil dbáme. Hráči se musejí obětovat pro mužstvo. Proto uspěl třeba Pimpara."

Tyto nároky naopak ne zcela splňoval Srb Bosančič, který se vypravil získat nové angažmá až do Asie. „Cítil se u nás nedoceněný, myslel si, že má na víc. Fotbalově na tom je výborně, ale jeho hlava byla často jinde. Proto jsme mu umožnili, aby odešel," vysvětluje Šilhavý.

Naštěstí mu zůstal aspoň Štajner

Znovu bude hodně spoléhat na mazáka Štajnera, který se dává po zranění do pořádku a zatím nehraje. Z hvězd mistrovského týmu už zůstal „Štajny" prakticky sám.

„U Jirky je podstatné, aby byl zdravý. Liberci ještě hodně pomůže. Normálně s námi trénuje, do zápasů jsme ho ještě radši nenasadili. S mužstvem ale žije a doplňování kádru pozorně sleduje," těší trenéra.

Po posledním odchodu Bičíka se musí zabývat i otázkou brankářů. Liberec teď má tři - devětatřicetiletého mazáka Hauzra a mladíky Kováře a Bojčuka. „Věděli jsme, že je Bičík na odchodu, a tak jsme sledovali i další gólmany. Ještě jsme ale nerozhodli, jestli do jara vstoupíme s touto trojicí, nebo budeme chtít přivést ještě dalšího brankáře," uzavírá Šilhavý.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Plzeň 30 54 : 21 65
2 Sparta 30 55 : 23 63
3 Liberec 30 46 : 34 54
4 Jablonec 30 49 : 41 49
5 Olomouc 30 38 : 29 47
6 Dukla 30 48 : 37 46
7 Slavia 30 41 : 33 42
8 Ml. Boleslav 30 34 : 43 38
9 Slovácko 30 37 : 41 37
10 Jihlava 30 36 : 42 36
11 Příbram 30 27 : 39 32
12 Teplice 30 36 : 47 32
13 Brno 30 34 : 53 32
14 Ostrava 30 34 : 44 29
15 Č. Budějovice 30 24 : 49 26
16 Hradec Králové 30 27 : 44 25

Reklama

Související témata: