Hlavní obsah

Letenský boss Křetínský dostal ultimátum. Buď do 4. února předloží důkazy o korupci, nebo čeká pokuta jeho i Spartu

Aktualizováno

Pět týdnů měl majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský na to, aby předložil důkazy o údajné korupci v českém fotbale, jejímž hlavním protagonistou měla být podle jeho tvrzení Viktoria Plzeň. A nejen v inkriminovaném jarním střetnutí mezi Jabloncem a Plzní, o němž se mluví už od září. Letenský boss i před strahovským fotbalovým tribunálem tvrdil, že jde o širší souvislosti a tudíž nejen o jedno utkání. „Jenže žádné důkazy za tu dobu nepředložil, proto mu dáváme poslední termín 4. února,“ potvrdil předseda disciplinární komise Jiří Golda, že mu už došla s neustálým protahováním kauzy trpělivost a na příštím zasedání 7. února míní vynést rozsudek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Majitel fotbalové Sparty Praha Daniel Křetínský dostal od disciplinární komise ultimátum.

Článek

Letenský boss má poslední termín, aby svá tvrzení o korupci a širším spiknutí, v jejímž čele stojí Plzeň, dokázal. I v tom je posun oproti prosincovému sezení, kdy se s Goldou nezávazně rozešli s tím, že důkazy dodá.

Křetínský měl pět týdnů. A nepředložil nic

„Mělo by jít o svědecké výpovědi a další důkazy, které bych zatím stále ještě nechtěl specifikovat," konečně prozradil šéf fotbalového tribunálu Jiří Golda, o co se Křetínský opírá a čím mává. Ovšem jen verbálně, protože ani za pět týdnů nebyl schopen či spíše ochoten některý z důkazů na Strahov dodat.

A nejen to - s Goldou se ani nesešel. „Nejdříve jsem se snažil dojednat schůzku prostřednictvím předsedy Pelty, ale když jsem neuspěl, vyvinul jsem iniciativu sám. Po několika odkladech musím přiznat, že marně," konstatoval Golda, který mluvil s letenským bossem naposledy ve středu telefonicky. Opět ale bezvýsledně...

Proto také na čtvrtečním jednání disciplinární komise rozhodla, že do 4. února musí Křetínský všechny slibované a avizované důkazy dodat a o tři dny později se na jednání disciplinární komise dostavit. Stejně jako statutární zástupce Plzně, jímž bude s největší pravděpodobností opět majitel Viktorie Tomáš Paclík.

"Původně jsem i já uvažoval o nestandardním postupu, neboť pan Křetínský mluvil se mnou i členy disciplinární komise o obavách svědků z toho, že by měli veřejně vypovídat. Argumentoval i tím, že je obtížné předkládat důkazy, neboť existují velké tlaky. Teď už ale chci jednat otevřeně, protože jinak se různých spekulací nezbavíme a ty v českém fotbale zůstanou,"  přiznal Golda, že nejprve chtěl svědkům přislíbit anonymitu, ale teď po neustálých průtazích názor změnil.

Sankce v miliónech korun bossovi i klubu

„Pokud by pan Křetínský žádné důkazy nedodal, zahájíme s ním disciplinární řízení. Logicky, protože pokud svolal novináře a mluvil o korupci a pak se ukázalo, že žádné důkazy nemá, došlo by k naplnění skutkové podstaty znevážení jména českého fotbalu a eventuální nerespektování předpisů Fotbalové asociace. Hrozil by mu trest," potvrdil šéf fotbalového tribunálu. A dokonce vyrukoval se sazebníkem, s nímž by musel majitel Sparty počítat.

„U jednotlïvce jde o pokutu až do výše půl miliónu korun, u klubu v případě obzvláště závažného provinění až do výše deseti miliónů. A tato kauza by podle mého obzvláště závažným proviněním byla," řekl na rovinu Golda, ale zároveň zpochybnil, že by jeho komise sáhla u Křetínského k zastavení činnosti ve statutárních orgánech  na 12 měsíců až 15 let, což je sankce, kterou disciplinární sazebník rovněž uvádí.

„Zůstali bychom u finanční pokuty," potvrdil a opakoval, že chce postupovat dál zřetelně zcela transparentně. „A hlavně v duchu mé filozofie padni komu padni."

V čem je Golda v rozporu s Peltou?

V ní se podle vyslovených náznaků rozchází s předsedou asociace Peltou.

"Pan Pelta míní, že je v zájmu fotbalu, aby se situace co nejdříve uklidnila," pravil trochu tajemně Golda, aniž by byl ochoten svá slova dešifrovat. "Nemyslím tím ale, že by snad chtěl kauzu zamést pod koberec," pravil šéf fotbalového tribunálu s úsměvem na rtech.

Teď je každopádně na tahu Křetínský... Má na něj čas do 4. února.

Reklama