Hlavní obsah

Zimní příprava zkracuje kariéru, prská sparťan Švejdík. Slávista Kisel mu to podepíše

Františkovy Lázně

Mrzutý byl až běda. Žádné zranění sice stopera fotbalové Sparty Ondřeje Švejdíka ve srovnání s parťáky z defenzívy Pamičem a Jarošíkem netíží, ale dril při soustředění ve Františkových Lázních kousal hodně těžce. Švejdík přitom není zdaleka sám, kdo zpochybňuje, zda jsou zimní galeje nutné. „Třeba Messi ve své kariéře ani jednou netrénoval bez míče v horách,“ má jasno trenér Miroslav Koubek.

Foto: David Taneček, ČTK

Specifikum české přípravy - fotbalisté Slavie (druhý zleva Karol Kisel) běží sněhem ve Špindlerově Mlýně...

Článek
Fotogalerie

Kvůli vážnému zranění se už s fotbalovou kariérou pomalu loučil. O to víc si teď Ondřej Švejdík každého zápasu váží a užívá si ho. A také proto mu tak vadí zimní galeje.

„Jsem přesvědčený, že zimní tréninkové kempy v české podobě zkracují hráčům kariéry," pronesl třicetiletý zadák, který při pětiletém angažmá v nizozemském Groningenu klasické zimní přípravě odvykl. Až návrat do Sparty jej vrátil do reality.

Stereotyp odbývající se mezi hotelem Savoy a fitnesscentrem Aquaforum mu k srdci nepřirostl. „Jdete do posilovny a dřete bez míče. Následuje aerobik, pak běhání v parku. V lepším případě na zmrzlé umělce. Další fáze v hale. S fotbalem má tahle část přípravy pramálo společného," lamentoval.

Alespoň lyží Lavička hráče ušetří

„Venku přitom přípravy takřka nejsou. Jde o české specifikum. A byť se pořád připravujeme, stejně ve fyzické kondici za západem zaostáváme," krčil rameny Švejdík beroucí kondiční přípravu jako zlo. „Odpočítávám dny, kdy bude konec," netajila letenská opora zadních řad, že prakticky od nedělního startu soustředění na západě Čech vyhlížel sobotní odjezd domů.

Těšit jej může alespoň fakt, že nynější sparťanský trenér Vítězslav Lavička není příznivcem fyzického drilu v Krkonoších, kam Sparta pravidelně mířila v minulosti.

„V členitých horských terénech se složitě hledají optimální prostory na běhání, na práci s míčem už vůbec ne. Samozřejmě bych si uměl představit přípravu jenom v teple. V Austrálii jsme se chystali deset týdnů v příjemnějších podmínkách, ale možnosti tady ve Františkových Lázních jsou i tak bezvadné," prohlásil kouč.

Messi také nikdy netrénoval bez míče v horách...

Polemika o optimální podobě zimní přípravy se vede rok co rok. „Jsem trenér, který ke kondiční přípravě nepotřebuje pobyt v Himálajích. Pro zlepšení vytrvalosti a síly dávám přednost cvičením s míčem v přirozených fotbalových podmínkách. Třeba Messi ve své kariéře ani jednou netrénoval bez míče v horách," prohlásil loni Miroslav Koubek, tehdejší kouč Mladé Boleslavi.

Švejdíka na dálku podpořil i kolega z konkurenční Slavie. „My jsme sice naběhaní, máme dobré testy, ale chybí nám rychlost, dynamika. Náročný trénink musí být, ale nemusí to být nutně spojené s běháním ve sněhu," prohlásil zkušený Karol Kisel o týden dříve, když se sešívaní brodili závějemi na kondičním soustředění ve Špindlerově Mlýně.

„Pořád se jen na něco připravujeme. Prvních pět kol jsme pak nerozehraní a posledních pět kol zase nemáme sílu. Kdybychom měli jednu přípravu, byli bychom daleko rozehranější na evropské poháry," myslí si Kisel.

Jedna příprava v létě, potom už jen herní trénink

Také on je zastáncem „jižního" modelu přípravy, jehož si užíval právě pod Lavičkovým vedením při společném působení v Sydney.

„Osobně bych byl zastáncem, například do budoucna, nebo u mládeže, spíše modelu jedné, letní přípravy, a potom se udržovat formou herního tréninku. Myslím si, že je to daleko efektivnější," poukázal Kisel pro klubové stránky.

Po návratu do Gambrinus ligy začal od léta působit ve Slavii také jako šéfmanažer mládeže. Jeho nástupci tak mohou doufat, že časem třeba revoluční změnu opravdu prosadí.

Současní fotbalisté ale musejí zatnout zuby a zimu zkrátka přežít. Nebo švejkovat... „Ještě dva tréninky a budeme stejně dobří jako cvičitelka," vtipkoval sparťan Švejdík po úvodní lekci aerobiku.

Reklama

Související témata: