Hlavní obsah

Volný: Brabec už pro nás není vůbec věrohodný

Karel FeltPrávo

Předseda svazové odvolací a revizní komise Jiří Volný poskytl rozhovor deníku Právo. Uvádí v něm mimojiné, jak se před komisí hájil rozhodčí Míka, o tom, že se komise ještě vrátí k případům sudích Dvořáčka a Cichého či možnostech zrušit rozhodnutí disciplinárky. Rovněž také uvedl, že bývalý předseda komise rozhodčích Milan Brabec už není věrohodnou osobou.

Článek

Jak se před vámi vedenou komisí hájil rozhodčí Míka? Tvrdil, že se toho nedopustil, nemá pocit viny, že výrok disciplinárky byl špatný, a především se hájil nepřezkoumatelností usnesení disciplinárky. U soudu by následovalo vrácení první instanci, ale my, protože šetříme peníze účastníkům řízení, musíme rozhodnout sami.

V odůvodnění zrušení rozhodnutí disciplinární komise v případě sudího Míky jste uvedl, že mělo formální nedostatky. Setkal jste se s nimi i v jiných rozhodnutích disciplinárky? Setkali jsme se s tím už při odvolání rozhodčích Gulajeva, Talpy, Pustky a Hábla, jimž dvouleté tresty zůstaly, ale byly překvalifikovány. Sudímu Vidlákovi byl snížen na jeden rok. Snažíme se chránit jméno svazu i svoje.

Podle předsedy disciplinárky Károlyiho byly tresty překvalifikovány podle neexistujících paragrafů, alespoň tak to vyplynulo z vysvětlení vašeho zástupce Sedláčka... To se musíte zeptat pana Károlyiho, co ho k tomu vedlo. Naše komise postupovala správně.

Když odvolací komise rozhodla o osvobození rozhodčích Cichého a Dvořáčka, argumentoval jste i tím, že jste tyto případy konzultovali s tehdejším předsedou komise rozhodčích Milanem Brabcem, protože pro vás byl věrohodnou osobou. Považujete ho za věrohodného i nyní, kdy odstoupil z funkce místopředsedy svazu v souvislosti s korupčními aférami? Považoval jsem ho za věrohodného... Neviděl jsem přímo přepisy odposlechů, které zmiňujete, ale věřím členům výkonného výboru, kteří ho vyzvali k odstoupení.

Nevrátíte se na základě nových skutečností k případům sudích Dvořáčka a Cichého? Určitě se k nim vrátíme po rozhodnutí soudu. Nechceme teď dávat do kontextu rozhodnutí odvolačky a nahrazovat nějak soudní řízení. Pro nás je to po fotbalové stránce uzavřené. Pak na to máme třicet dnů poté, co rozsudek nabude právní moci.

Pokud by byli odsouzeni a vy jste se k případu vrátili, museli by znovu před disciplinárku? Nemuseli, protože my jsme poslední instance, takže by rozhodnutí po fotbalové stránce bylo na nás. Kdyby je soud osvobodil a odposlechy byly zničeny, pak bychom museli zvážit, zda jsme rozhodovali jen na základě odposlechů nebo tam bylo i něco jiného. U těch, jimž jsme potvrdili tresty, jsme přesvědčeni, že jednání, které fotbalu uškodilo, proběhlo. U Dvořáčka s Cichým jsme však o provinění přesvědčeni nebyli.

Může odvolačka změnit rozhodnutí disciplinárky i druhým směrem, tedy trest zvýšit? Z řádů vyplývá, že nemůžeme dát vyšší trest, my ho můžeme jen potvrdit nebo snížit.

Vypadá to, že mezi odvolací a disciplinární komisí panuje velký spor, co se týká rozhodnutí v úplatkářských aférách... Žádný spor neexistuje. Je to jen otázka právního názoru. Vyšší instance má zkrátka jiný právní názor než nižší. S panem Károlyim jsme v denním telefonickém a prakticky i osobním styku, předáváme si všechny potřebné podklady. Osobně se známe od roku 1982, dokonce jsme spolu byli na vojně. Pokud si vynadáme, tak jen pracovně, jako kamarád s kamarádem.

Reklama

Související témata: