Hlavní obsah

Potřebujeme hotového útočníka, borce, jakým je Hubník, tvrdí kouč Jablonce Kotal

Karel FeltPrávo

Trenér druhého celku Gambrinus ligy Jablonce Václav Kotal zažívá těžkou zimu. Klubový boss Miroslav Pelta mu prodal nejlepšího střelce ligy Davida Lafatu do Sparty a jeho dvorního nahrávače Jana Kovaříka do Plzně. Do klubové pokladny přibude 36 miliónů korun, ale mužstvo výrazně oslabilo. Náplastí by mohl být alespoň příchod olomouckého kanonýra Michala Hubníka.

Útočník Michal Hubník by se mohl stát novou posilou jabloneckých fotbalistů.

Článek

Pomohl by vám ve stávající situaci?

O tom, že s ním pan Pelta jedná, jsem se dozvěděl v pondělí. Góly dávat umí, to už prokázal. Ještě tu není, takže spekulujeme. Zkušený útočník a střelec to je, ale samozřejmě záleží i na tom, jak by zapadl do mužstva. Až tu bude a zkusíme ho, mohu být konkrétnější.

Už jste se vyrovnal s odchodem dvou klíčových hráčů základní sestavy?

To není o vyrovnání. Nikomu nemusím vysvětlovat, jak velká to pro nás je ztráta. Odešla spousta gólů a gólových přihrávek. Musíme hledat co nejlepší řešení situace. Jak moc nám budou chybět, ukáže až samotná liga. Příprava ledacos naznačí, ale rozhodující jsou ligové zápasy.

Kovařík vám tolik nechybí?

Chybí také, především jeho nahrávky, ale na levou stranu středové řady máme Nováka nebo Jablonského. Oba už tam hráli. Ve středové řadě máme mnohem větší konkurenci.

Pro vás je jednoznačnou prioritou útočník?

Samozřejmě! A zdůrazňuji hotový, zkušený střelec. Borec typu Hubníka. Talentovaných hráčů máme dost.

Jak jste řekl, ještě v Jablonci není, jak situaci bez Lafaty řešíte?

Abychom to měli ještě těžší, zranil se útočník Třešňák. Pázler, který přišel z Dukly, odehrál dva poločasy, nevede si špatně, ale je to pořád velmi mladý hráč. Možná přijde i Kovář ze Slovácka, jenže ten je ještě mladší. Oba jsou talentovaní, mají perspektivu, ale my ty góly budeme potřebovat už na jaře.

Budete muset hodně změnit herní styl?

Budeme muset především měnit myšlení hráčů. Ti byli zvyklí, že do zakončení se nemusí tolik tlačit, protože vpředu je Lafata a ten to gólově zařídí. Teď budou muset vzít odpovědnost na sebe i středopolaři. O ty chybějící góly se musejí podělit všichni. Nebude to nijak jednoduchý proces.

Přemlouval jste majitele klubu Miroslava Peltu, aby Lafatu neprodával?

Nepřemlouval, protože by to nemělo ani smysl. On dal v létě slovo, že ho pustí, když za něj někdo dá peníze, které požadoval (mělo to být 20 miiónů korun - pozn. aut.). Sparta je dala a Pelta drží slovo. Na Kovaříka přišla skvělá nabídka z Plzně. Mně i klukům v kabině to vysvětlil.

Co vám k tomu řekl?

Že musí v první řadě zabezpečit finančně klub a drží slovo, které dá. Dodal také, že kdybychom měli plný dům, hodně by odchody zvažoval, jenže naše domácí návštěvy jsou slabé. Rozhodl se proto pragmaticky. Taková nabídka za dva hráče už by třeba nikdy nemusela přijít.

Vy jste po odchodu Lafaty do Sparty řekl, že v podstatě ztrácíte reálnou možnost bojovat o titul a zřejmě i o evropské poháry. Vzápětí jste posílili Kovaříkem Plzeň. Vzdáváte to předem?

Vzhledem ke kvalitám obou hráčů a jejich významu pro Jablonec byla moje reakce logická. Posílili jsme dva největší soupeře. Ale předem se nevzdáváme. Nikdo nic nedostane zadarmo. Musíme jaro zvládnout jako tým. Už jeho začátek hodně napoví, jak na tom jsme a o co můžeme hrát. Začínáme v Liberci, pak máme doma Brno a jedeme na Spartu. To je hodně těžký los.

Reklama