Hlavní obsah

VIDEO: Pelta prosadil svou. Fotbal se už korupcí zabývat nebude. Proto šéf disciplinárky Golda rezignoval

Praha
Aktualizováno

Nejde o amnestii. „Nikdo není omilostněn, ani zbaven viny,“ prohlásil první muž českého fotbalu Miroslav Pelta, když jeho muži zasedající ve výkonném výboru odsouhlasili na mimořádném jednání předsedův návrh, aby disciplinární komise přerušila projednávání korupční kauzy vyvolané loni v září oznámením majitele pražské Sparty Danielem Křetínským, že v českém fotbale dochází k uplácení. A systémově. Nejen v této kauze, ale i napříště má fotbalový tribunál vyčkat na závěry, k nimž dospěje policie. „Chtějí zamést celý případ pod koberec, proto jsem se rozhodl na funkci předsedy disciplinární komise rezignovat,“ reagoval na schválení Peltova návrhu šéf disciplinárky Jiří Golda.

Předseda FAČR Miroslav Pelta na tiskové konferenci po jednání výkonného výboru FAČR.Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Majitel fotbalové Sparty Daniel Křetínský už žádné důkazy o korupci disciplinární komisi dodávat nemusí. A ani se nemusí na Strahov 4., resp. 7.února obtěžovat chodit. Dvojkolejnost ve vyšetřování fotbalové korupce, která vadila jak Peltovi a jeho mužům ve výkonném výboru, tak i policii totiž dnešním dnem končí. Napříště se korupčním jednáním ve fotbale bude zabývat jen policie a disciplinární komise se k němu dostane až poté, co policejní orgány s šetřením skončí.

"Nesouhlasím s tím, že by se korupční kauzy měly zametat pod koberec," uvedl ve svém prohlášení teď expředseda disciplinární komise Jiří Golda, který hned po skončení jednání a přijetí Peltova návrhu na funkci rezignoval. "Je to důsledek toho, že jsem chtěl kauzu uzavřít a pánové se báli, co by vyplavalo na povrch. Mají spoustu hezkých argumentů a dělají to sofistikovaně, ale jde o to, aby zastavili to, že bych měl někoho trestat," dodal.

Majitel Plzně Paclík nehlasoval

Nové systémové protikorupční opatření, jak ho sám Pelta nazval, reaguje na případ táhnoucí se od září loňského roku vyvolaný majitelem Sparty Danielem Křetínským a humbukem, který kolem něho vzápětí rozpoutal sám šéf fotbalu. Ten hned po Křetínského návštěvě prohlásill, že je šokován informacemi, které od letenského bosse dostal, čímž zavdal příčinu k všemožným spekulacím.

Návrh schválili všichni členové výkonného výboru s výjimkou Jindřicha Rajchla a Dušana Svobody, kteří jsou v těchto dnech v zahraničí a jednání se tudíž nezúčastnili, a majitele fotbalové Plzně Tomáše Paclíka, jenž se hlasování nezúčastnil pro podjatost. Právě Plzeň totiž Křetínský obvinil, že se za uplácením ve fotbale skrývá.

„Je to legitimní a logický krok, protože pouze orgány činné v trestním řízení mohou korupci prošetřovat. Pokud tak činí i někdo jiný, maří tím šetření," hájil verdikt strahovské generality náměstek policejního prezidenta pro služby kriminální policie a vyšetřování Václav Kučera. „Podstatné je, aby hned prvotní poznatky byly předány policii, která se postará, aby byly prošetřeny," dodával.

Teď už jen a jen policie

Podotknout se sluší, že prvotní informace donesené Křetínským předsedovi asociace Peltovi dostala policie promptně. Šéf fotbalu s nimi neseznámil ani členy výkonného výboru a okamžitě je předal protikorupční policii. Disciplinární komise se navíc případem začala zabývat až s odstupem více než dvou měsíců, kdy se jí dostalo do rukou svědectví dnes už bývalého rozhodčího Adámka.

Ten tvrdil, že byl uplacen prostřednictvím bývalého funkcionáře Čáslavi a Táborska Martina Svobody, aby za 200 tisíc korun ovlivnil jarním ligový zápas mezi Jabloncem a Plzní. Jeden z jeho kolegů výpověď potvrdil, další se s ní ale neztotožnili. Komise rozhodčích zkoumající ex post inkriminované střetnutí dospěla k závěru, že utkání ovlivněno nebylo, s čímž se ztotožnili i funkcionáři Jablonce.

"Průtahy v celé této kauze ukázaly, že na fotbalové půdě je složité, ba přímo nemožné korupční kauzu prošetřit, neboť fotbal k tomu nemá ani instrumenty, ani legislativu. Je proto nutné udělat takový systémový krok, aby se napříště korupcí zabývala jen policie a disciplinární komise se případy zabývala až na základě policejních šetření a závěrů," snažil se obhájit svou iniciativu Pelta.

Záleží na loajalitě Goldových mužů

Dnes už bývalý šéf disciplinární komise Jiří Golda ji označil za zametání kauzy pod koberec a jako výraz nesouhlasu s podobným řešením na funkci rezignoval.

„Nikdo není omilostněn, ani zbaven viny. My naopak vysíláme apel, že chceme korupci z fotbalu vymýtit," vzkázal českému fotbalu Pelta a odmítl dotaz, zda snad se za tímto systémovým rozhodnutím neskrývá i jeho neblahá devět let stará osobní zkušenost. Jeho „cinklé jaro" vešlo nezapomenutelně do fotbalových dějin.

"Nic takového. Vždyť já nebyl v tehdejší kauze ani obžalován, natož odsouzen,"  namítal Miroslav Pelta, podle něhož zmiňovaný návrh vyvolalo jednání s policejním prezidentem a de facto i doporučení UEFA.

A Goldův názor, že Pelta a jeho lidé chtějí současnou kauzu, stejně jako všechny příští zamést pod koberec?

„My disciplinární komisi nic nenařídili, pouze jsme jí doporučili, aby projednávání případu přerušila a počkala na závěry policie," ohradil se první muž českého fotbalu a přiznal, že už 4. února bude hledat Goldova nástupce. Možná i další členy disciplinární komise, pokud se ti stávající ztotožní s krokem svého předsedy a rezignují rovněž.

V momentální konstelaci tudíž záleží na tom, jak loajální budou k Peltovi a výkonnému výboru členové disciplinární komise. Pokud budou respektovat jeho doporučení, přestanou kauzu šetřit a de facto ji v duchu Goldových slov zametou pod koberec, pokud ale budou chtít šetřit a vynášet resumé, nic jim v tom nemůže bránit.

Zástupci policie středeční rozhodnutí FAČR - předat vyšetřování korupce do rukou policie - vítají. Náměstek policejního prezidenta pro Službu kriminální policie a vyšetřování Václav Kučera řekl, že vyšetřování disciplinární komise leckdy policistům ztížilo situaci. "Pokud policie nebude mít informaci o korupci jako první a bude ji zkoumat někdo jiný, nám to maří vyšetřování. Takže jde o logický a legitimní krok," uvedl Kučera.

Haindlová nesouhlasí, zvažuje odchod z funkce

S rozhodnutím výkonného výboru naopak zásadně nesouhlasí odvolací a revizní komise FAČR v čele s její předsedkyní Markétou Haindlovou. "Musíme bohužel konstatovat, že dnešní usnesení výkonného výboru nevytváří ve fotbalové asociaci rovné podmínky. Po konzultaci s právním oddělením UEFA musíme také říci, že současný postup výkonného výboru není v souladu s mezinárodními a evropskými sportovními předpisy," uvedla Haindlová v prohlášení pro média.

Je podle ní nutné, aby asociace svůj středeční krok konzultovala s dalšími odborníky. "Odvolací a revizní komise vyzývá výkonný výbor, aby ke svému dnešnímu usnesení získal stanovisko Legislativního a právního oddělení, Legislativní rady, vyjádření bezpečnostního manažera a přizvaného zástupce UEFA," uvedla Haindlová.

Pokud asociace doporučení odvolací komise nevyslyší, zváží Haindlová svůj odchod z funkce. "Blíží se konec mého volebního období. Zvažuji, že za daných okolností nebudu na svou funkci znovu kandidovat a přijmu nabídku v mezinárodním sportovním prostředí," dodala.

Měl udělat fotbal za korupcí tlustou čáru?
Ano
5,4 %
Ne
94,6 %
Celkem hlasovalo 11339 čtenářů.

Reklama

Související témata: