Hlavní obsah

Konečně, ulevil si Lafata, když přes hlavu přetáhl vytoužený rudý dres Sparty

Beroun

Debut gólem neozdobil, přesto kanonýr David Lafata po prvním zápasovém vystoupení v dresu Sparty Praha zářil. Ve středu odehrál první poločas přípravného duelu se sokem z Banské Bystrice. Jen bezbrankový výsledek byl kazem na kráse nesoutěžní premiéry.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata (vpředu) v utkání proti Banské Bystrici.

Článek

„Když jsem si v šatně před zápasem natáhl dres, říkal jsem si, že se mi přání přeci jen splnilo. Doufám, že dostanu šanci i v lize a proti Chelsea. Šlo o fakt příjemný pocit přetáhnout přes hlavu triko Sparty. Konečně jsem se dočkal," smál se Lafata.

První námluvy se Spartou před půl rokem skončily krachem, před druhými v začátku ledna byl rovněž pesimista. Ale jablonecký boss Pelta nakonec dodržel slovo a údajně za dvacet miliónů korun jednatřicetiletého útočníka do Sparty pustil. „Až půjde o soutěžní zápas, budou pocity nepochybně ještě lepší," přemítal Lafata, který nosí oblíbené číslo jednadvacet. „Není to pro mě úplně podstatné, nelpěl jsem na něm, ale jsem za něj rád."

Proti slovenskému sokovi se dostal i do jedné příležitosti, ale míč po jeho zakončení v síti neskončil. „Bylo by fajn, kdybych hned premiéru vyšperkoval gólem. Ale zatím jde o přípravná utkání. Rozhodující budou výkony a trefy v sezóně," říkal borec, jenž během podzimu skóroval třináctkrát.

Větším soupeřem zmrzlé hřiště

Největším soupeřem mu nebyli obránci slovenského protivníka, ale umělý povrch hřiště v Berouně. „Terén byl zmrzlý, dost jsme klouzali, takže největší problém představoval pohyb," vykládal Lafata po zápase, v němž Pražané trefili před přestávkou břevno, po přestávce je pak od prohry uchránila dobře postavená tyčka branky Marka Čecha. „Každý si říká, že je hlavní se nezranit. I trenéři na nás apelují, abychom byli v soubojích obezřetní. Jde o ohleduplnost," netajil kanonýr letenského týmu, že prvotní je přežít současné zápasy bez úhony.

„Nemá smysl moc řešit výsledky nyní, vše se odvine od sezóny a výsledků v průběhu jara," věděl Lafata, jenž si úvodní týdny ve Spartě pochvaluje. „První dojmy jsou dobré. Zatím jsme však absolvovali jen kondiční přípravu, jejímž účelem je v každém klubu nabírání síly. Každý trenér má určité oblíbené prvky, ale v zásadě je hrubá část všude stejná. Ve Spartě to nebylo náročnější než v minulosti, nic mě nezaskočilo," vyprávěl exjablonecký střelec.

Netajil, že jej překvapilo, když jeho bývalý šéf svolil po prodeji ofenzivního klenotu do Sparty ještě k přesunu bývalého Lafatova dvorního nahrávače do Plzně. „Překvapení byli i kluci v Jablonci. Na druhou stranu, jde o logickou věc. Honza dostal nabídku z lepšího klubu, Jablonci jeho přesun pomůže finančně a hráči samotnému fotbalově," přemítal Lafata.

Lafata: Jablonec má stále na špičku ligy

Odmítl však, že odchod dvou opor po podzimu druhého týmu by Severočechy vystrnadil ze hry o titul. „Všichni uvidí, že v Jablonci je široký kádr a pořád plno kvalitních hráčů. Příležitost dostanou jiní a ukážou, že mají na čelo ligy. Jablonec bude pořád hodně kousat."

Přítomnost aktuálně nejlepšího kanonýra české nejvyšší soutěže přitáhla do dějiště zápasu v Berouně i přes mrazivé počasí několik set diváků. „Žádný tlak si nepřipouštím. Očekávání dolehne spíše až v okamžiku, kdy začne liga, a vstoupíme do evropských pohárů. Ale předpokládám, že pokud budeme vyhrávat, fanoušci moc nebudou řešit, jestli dává góly Lafata, Holek nebo Kadlec," naznačoval Lafata, že mu jsou výsledky týmu nadevše.

Nijak jej proto nestresuje mimořádná konkurence, která se v letenském výběru na ofenzivních postech sešla. „Nikdy jsem stejně nabitý útok v klubu nezažil, ale pro tým velikosti Sparty jde o normální jev," tvrdil Lafata, byť má na kontě i působení v rakouské Austrii Vídeň.

Reklama

Související témata: