Hlavní obsah

Z Liberce mám našetřeno, ujišťoval Vácha po debutu s kapitánskou páskou, že se zápisným nebude problém

Beroun

Dva týdny i s cestou je v pražské Spartě záložník Lukáš Vácha, přesto do fotbalové přípravy v úterý proti Banské Bystrici vedl letenský tým jako kapitán. „Záměr byl jasný. První zápas za Spartu a ještě s kapitánskou páskou představuje tučné zápisné do týmové kasy," věděla bývalá opora Liberce, že jej noví spoluhráči chtějí hned na startu nového angažmá řádně finančně skřípnout.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský záložník Lukáš Vácha v přípravném duelu proti Banské Bystrici.

Článek

Užil jste si i přes mrazivé počasí první zápas v dresu Sparty?

Bylo to moc příjemné. Navíc s kapitánskou páskou. Byť je mi jasné, že hlavním cílem bylo co nejvyšší zápisné. Náš pokladník Jirka Jarošík je sice zraněný, ale on se určitě přihlásí. A já rád zaplatím.

První zápas a kapitánská páska. Málem jste ještě vstřelil gól, což by částku navýšilo. Jste na tučné „penále" připravený?

V Liberci jsem našetřil dost. Nebude s tím problém (směje se).

A když vezmete v potaz sportovní výkon?

Zatím jsem se spíše rozkoukával. Nastoupil jsem ve středu zálohy s Markem Matějovským a Josefem Hušbauerem, ale nemá smysl předbíhat. Do startu jarní části sezóny může být vše jinak. Oba jsou technicky výborní. Mým úkolem je jen hodit jim míč, bude se mi s nimi hrát dobře (směje se).

Váš nový spoluhráč David Lafata, který přišel do Sparty ještě o pár dnů později než vy, netajil, jak moc si první okamžiky v novém dresu užil. Cítil jste premiéru stejně?

Těšil jsem se, až se poprvé v novém dresu dotknu míče. Určitě si dres z duelu proti Banské Bystrici schovám.

Na podzim jste dostal v ligových zápasech tři červené karty. Dával jste si při premiéře za Spartu pozor při skluzech, aby debut nekončil předčasně?

Spíše jsem dával pozor sám na sebe, abych si něco neudělal. Příprava je náročná a bylo by zbytečné, abych se zranil nějakým špatným došlápnutím. Trenér nás nabádal, abychom si hlídali souboje. Ale herní praxe je v této fázi přípravy potřebná. Šlo o náš první zápas. Všichni jsme se těšili, až si kopneme do míče a vystřelíme na branku v zápase.

V pondělí letí Sparta na soustředění do Španělska. Bude přesun do tepla a na kvalitní terény vysvobozením při současných klimatických podmínkách v Česku?

Každý má rád teplo a přírodní trávu. Kluci mi hlásili, že jsou na místě skvělé podmínky. Nezbývá než se těšit a doufat, že budu v sobotní nominaci.

Upřímně, máte pochybnosti?

Všechno je možné (směje se). Hlavní je se nezranit.

Jak jste během čtrnácti dnů do sparťanského týmu zapadnul? Už jste se dostatečně sžil s novými spoluhráči?

Já jsem jako plastelína. Zapadnu všude. Nedělá mi problém komunikovat s kýmkoliv. Dřív byli kluci soupeři, teď jsou spoluhráči. Myslím, že mě berou jako hráče, který přišel pomoct. Nikoliv jako borce, jenž jim chce dělat v týmu neplechu. Znal jsem se delší dobu s Vaškem Kadlecem, také s Hušbauerem a brankáři Tomášem Vaclíkem s Márou Čechem. Fakt nebyl problém.

Neměl nikdo z nových parťáků připomínky k vašim slávistickým začátkům? Přeci jen jste v kádru úhlavního rivala.

Ne. V kabině nic neproběhlo, kluci jsou inteligentní a z tohoto se sranda nedělá. A lidé mi snad ty tři ligové minuty v sešívaném dresu rovněž připomínat nebudou. Já budě dělat vše, abych byl maximálně prospěšný Spartě!

Reklama

Související témata: