Hlavní obsah

Frýdek junior po roce znovu kapitánem, jen Spartu vyměnil za Liberec

Praha

Po roce si na rukáv zase navlékl kapitánskou pásku. Jenže zatímco loni v přípravném duelu s Teplicemi na Strahově jako bažant velel Matějovskému, Brabcovi, Sionkovi a spol., ve středu přivedl na vršovickou umělku v Edenu proti Slavii na hřiště Liberec. Pokračovatel fotbalového rodu Martin Frýdek mladší (20) v zimě opustil mateřskou Spartu a zkusí se prosadit v dresu mistrovského Slovanu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Martin Frýdek přišel do Liberce v rámci hráčské kompenzace za Lukáše Váchu.

Článek
Fotogalerie

Kapitánem nezůstane, to je jasné. Jen musel projít tradičním uvítacím ceremoniálem. „Bylo třeba ho pumpnout o zápisné," usmíval se trenér Jaroslav Šilhavý. „Potřebujeme, aby byly v kase na léto nějaké peníze, takže to každého nováčka během přípravy potká," nebránil se novic.

Sparta v lednu koupila záložníka Lukáše Váchu a jako součást nákladné operace poslala k Ještědu na přestup své mladíky Davida Pavelku a právě Martina Frýdka juniora.

„Začíná pro mě něco nového a doufám, že tady budu hrát. Jsem rád, že mi to Sparta umožnila," těší se syn sparťanské legendy, která tuto sezónu trénuje druholigovou Vlašim.

V Senici byl velice spokojený

Junior to loni na jaře zkoušel v letenském áčku, do sestavy však neprorazil. Na podzim tedy hostoval v Senici, která je po podzimu na třetím místě slovenské ligy. A zkušený exsparťan Erich Brabec si tam výkony svého mladšího parťáka pochvaloval.

„První zápas se moc nepovedl, potom ale šel celý tým postupně nahoru, takže jsem byl velice spokojený. Brába se tam o mě hodně staral," libuje si Martin.

Na Slovensko se ovšem nevrátí. A táta si musí zvykat, že jeho následník už není sparťanem. „Pro mě je důležité, abych hrál - a nikdo neříká, že bych se nemohl jednou vrátit. Takže i táta je pro," ujišťuje Martin.

Z rodiny zbyl ve Spartě jen nejmladší Christián

Zatímco v minulé sezóně působili ve Spartě tři Frýdkové, teď už zbyl z dynastie jen nejmladší z nich - druhorozený Christián (ročník 1999) hraje za starší žáky. Když ještě otec trénoval letenský mladší dorost, měl kluky v tréninkovém centru na Strahově pěkně na očích. Teď už to má složitější.

„Táta trénuje druhou ligu. I pro něho je to krok dál, ve Vlašimi je spokojený. Měl dost svých povinností. Chystal se za mnou podívat na Slovensko. Nevyšlo mu to, ale měl dostatek zpráv od pana Psotky, s nímž dělal trenérskou školu," usmívá se Martin.

Loni začátkem jara nastoupil v základní sestavě v Hradci Králové, kde Sparta utrpěla jednu z bodových ztrát, kvůli nimž přišla o mistrovský titul. „Pamič se vykartoval, já nastoupil jako nový a prohrálo se. Těžko říci, jak moc mi to uškodilo. Trenéři asi nebyli spokojení s mým výkonem. Pak už jsem dostal šanci jen na 30 minut v Mladé Boleslavi. Mrzet mě to může, ale nedá se nic dělat. Pamič byl prostě lepší a já ho nedokázal v sestavě překonat," uvědomuje si.

Chytrý je jako táta, oceňuje kouč Šilhavý

Nicméně talentovaných mladíků, kteří se oklikou na Letnou znovu vrátili, bylo v minulosti dost... „Ve Spartě jsem byl od pěti let, na to nejde zapomenout. Je možné, že její nabídka ještě někdy přijde, ale teď začínám v Liberci," má Frýdek jasno.

Slovanu může nabídnout svou univerzálnost. Doma je na levém kraji obrany či zálohy, v mládežnických týmech ovšem dokázal odehrát i stopera nebo středního záložníka. „Na stopera přece jen nemám výšku, zato levou stranu zvládnu celou. Proti Jablonci jsem se točil se Šuralem také napravo, i na to si troufnu."

Kouč Šilhavý bere Frýdka jako klasického levonohého hráče. A po napínavém duelu zimní Tipsport ligy se Slavií (2:3) nováčka pochválil.

„Je důrazný, má výborný pohyb a zatím pracuje velmi dobře. Popere se u nás o základ," avizuje Šilhavý. „Je to navíc chytrý fotbalista jako jeho táta, který měl na hřišti nadstandardní věci a se Sigim mohl hrát naslepo," připomíná liberecký kouč osvědčenou sparťanskou dvojici z 90. let minulého století Martin Frýdek - Horst Siegl.

Reklama

Související témata: