Hlavní obsah

Kadlec zahodil masku do kouta, aby mohl začít řádit s Lafatou

Praha

Dělí je jedenáct let věku, ale až se dají dohromady, měla by to být proklatě nebezpečná dvojice. Sparta získala v zimě k Václavu Kadlecovi (20) také Davida Lafatu (31). Mladík, který stále patři k nejtalentovanějším fotbalistům v Evropě, tak zahájil spolupráci s největším domácím kanonýrem. „Vzal bych si od Davida jeho zakončení, výběr místa. V každém zápase má spoustu šancí. A hodně jich proměňuje,“ usmívá se Kadlec.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Václav Kadlec (vlevo) v souboji s Lukášem Bielákem z Ružomberoku.

Článek
Fotogalerie

Divoký konec podzimu už hodil za hlavu. Nebezpečné zranění na hlavě, operace, návrat na hřiště s karbonovou maskou... Do zimní přípravy nastoupil Václav Kadlec naplno.

„Chodím do centrů, ani při hlavičkování nic necítím. Zranění jako by nebylo. Masku už nepotřebuji, po Vánocích jsem ji ani nevytáhl. Snad zůstane ležet v koutě," liboval si během soustředění ve Františkových Lázních.

Příchodem jabloneckého snajpra vznikl v letenském útoku pořádný přetlak. Kadlec se však nepostavil k Lafatovi jako k nežádoucí konkurenci. „V zápasech, které mi na podzim nejvíc vyšly, jsem nastupoval zprava, což Lafiho místo není. Doufám tedy, že jeho příchod pro mě v sestavě nic znamenat nebude," dedukoval před prvními přípravnými zápasy.

Ostatně už za kouče Chovance si zkusil místa pod hrotem. „Jenže za pana Chovance jsem hrál spíš obránce... Teď jsem měl větší volnost, hodně jsem se po hřišti potuloval. To mi sedělo o hodně víc."

Podpořit kanonýra jako v Jablonci

Lafata je dvojnásobný král ligových střelců, také po podzimu má gólů nejvíc. Jeho noví spoluhráči na něj v bitvě o titul logicky hodně spoléhají.

„Podstatné bude, abychom Davida dokázali zásobit přihrávkami. Z Jablonce byl zvyklý, že Kopic a Kovařík mu ze stran balony připravovali. Musíme ho náležitě podporovat a využít jeho kvalitu v zakončení, v němž je stoprocentní," uvědomuje si Kadlec.

Soudě podle páteční přípravy, v níž „áčkový" tým Sparty na strahovské umělce porazil Ružomberok 4:0, by to mohlo fungovat. Lafata připravil gól Kadlecovi, ten zase na oplátku přihrál novému parťákovi na jeho první trefu v rudém dresu.

Stačí naservírovat míč do vápna...

„S Davidem se každému hraje dobře. Nemusím se pořád trápit souboji jeden na jednoho. Vím, že když mu to dám do vápna, bude tam a poradí si. Chtěli jsme, aby dal brzy gól, což se povedlo," pochvaloval si Kadlec.

„Na to, že jsme spolu hráli teprve podruhé, to nebylo špatné. Vašek mě našel, já jeho předtím taky. Ale na hřišti nás je jedenáct," poukázal David Lafata.

Mimo základní sestavu se tak ocitá Kamerunec Léonard Kweuke. Základní sestava pro ligové jaro a pohárové duely s Chelsea se však ustálí až na soustředění ve Španělsku, kam Sparta odlétá v pondělí. Postupně se tam utká s třetiligovým San Fernandem, čínským Kuang-čou, ruským Krasnodarem a rumunskou Concordií.

Reklama

Související témata: