Hlavní obsah

Osobnosti apelují na ČMFS: Odstupte!

PRAHA

Významné postavy české sportovní minulosti i současnosti, ale také umělci a další osobnosti se připojili k výzvě deníku Sport, která volá po odstoupení výkonného výboru ČMFS a co nejčasnějším svolání valné hromady. Signatáři výzvy viní vedení svazu z liknavého postoje ke korupční aféře a přispění k tomu, že fotbal dál ztrácí společenskou prestiž i diváky.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Český fotbal vinou korupční aféry zabředl do bahna. (ilustrační foto)

Článek

Autoři výzvy žádají všechny funkcionáře výkonného výboru, aby odešli z fotbalu natrvalo: odstoupili a již více nekandidovali. Vyzývají dále ke svolání valné hromady do osmi týdnů, což je podle stanov nejbližší možný termín.

"Z policejních odposlechů je patrné, že uplácení se v domácích fotbalových soutěžích stalou běžnou pracovní metodou. Vedení ČMFS, které za kritický stav nese zodpovědnost, však není schopné adekvátně reagovat. Chová se alibisticky a zbaběle," píše se ve výzvě.

Pod výzvou přibývají podpisy olympioniků i medailistů ze světových a evropských šampionátů. "Připojuji se, protože jsem nezaznamenal řádné extra kroky k nápravě," řekl trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák.

"Aférou jsem pobouřen, nikoli však šokován," řekl olympijský vítěz ve vodním slalomu Lukáš Pollert a dal tak najevo, že o čistotě fotbalu neměl žádné velké iluze. "Neprospívá to fotbalu, ani sportu jako takovému," prohlásila plavecká mistryně Evropy Ilona Hlaváčková.

Železný souhlasí, podpis nepřipojil

V podobném duchu svůj podpis vysvětlili například hokejista Jaroslav Holík, kanoista Ondřej Štěpánek či kapitánka basketbalistek Hana Machová.

Nechybějí ani podpisy fotbalistů včetně Antonína Panenky, Pavla Kuky, Jana Suchopárka, Radka Druláka a trenéra vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušana Uhrina. "Výzvu podporuji, i když si nemyslím, že celý svaz je prohnilý a že uplácení se v něm stalo obecnou pracovní metodou," řekl Suchopárek.

Pro odstoupení výkonného výboru se vyslovil i oštěpař Jan Železný, ale výzvu nepodepsal. Zdůvodnil to tím, že při své kandidatuře na funkci předsedy Českého olympijského výboru nechce vést mediální kampaň a využívat k tomu situace v českém fotbale.

Reklama