Hlavní obsah

Fotbalový svaz se brání nařčení deníku Sport

V pondělním vydání deníku Sport se objevila výzva, kterou podpořily známé osobnosti českého sportu minulosti i současnosti. Podle výzvy by měl výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu odstoupit. Svaz se ale brání, v oficiálním prohlášení označuje výzvu za "populistický a nedemokratický nátlak". Svolání valné hromady do osmi týdnů prý ani není reálné.

Foto: PRÁVO

Předseda fotbalového svazu Jan Obst.

Článek

"Přípravu a konání valné hromady by nebylo možné zajistit organizačně, legislativně ani ekonomicky," stojí v oficiálním prohlášení svazu. "Valná hromada se nesvolává na základě přání redaktorů deníku Sport a dokonce ani na přání představitelů jiných sportů, kterým také do jejich personálních a reprezentačních záležitostí funkcionáři ČMFS nikdy nezasahovali a zasahovat nebudou," dává svaz jasně na srozuměnou.

ČMFS se odvolává také na to, že minimálně do konce prosince bude probíhat policejní vyšetřování korupční aféry. "Je třeba vzít v úvahu, že minimálně do konce prosince probíhá policejní vyšetřování korupčního jednání, u kterého je nutné respektovat zákony této země i termíny, jež má stanoveny Policie ČR, stejně jako termíny disciplinárního i odvolacího řízení, které jsou dané normami ČMFS."

Valná hromada musí být důvěryhodná

Prohlášení se týká i zmiňovaného termínu konání valné hromady. "...této Valné hromady se zúčastní přes dvě stě delegátů, kteří mají mandát hlasovat, volit a být voleni. Není rozhodně v zájmu fotbalu, aby se vinou nerespektování zákonných termínů a neuzavření celé korupční kauzy na základě řádného disciplinárního i odvolacího řízení stalo, že hlasovat, volit a možnost být zvolen budou mít ti, kteří budou posléze potrestáni civilními či fotbalovými orgány.

V takovém případě by se celá Valná hromada stala nedůvěryhodnou a hrozba svolání ještě další Valné hromady by byla realitou."

Výzvu deníku Sport podpořily například tyto sportovní osobnosti: olympijský vítěz ve vodním slalomu Lukáš Pollert, trojnásobný mistr světa v desetiboji Tomáš Dvořák, mistryně Evropy v plavání Ilona Hlaváčková nebo třeba český písničkář a fanoušek ostravského baníku Jaromír Nohavica.

Reklama